Afbeelding1 (2)

Roadmap naar verduurzaming en hergebruik warmte voor AMC in Vlissingen

20 juli 2022

De Nederlandse tak van AMC Natural Drinks Group in Vlissingen wil groeien. AMC ND is een grote Europese speler in de productie van gekoelde fruitsappen, smoothies en andere natuurlijke drankjes. Om deze groei mogelijk te maken streven ze naar reductie van aardgas- en elektriciteitsverbruik en de CO2- en stikstofuitstoot tijdens het productieproces. Equans onderzoekt de mogelijkheden, adviseert en realiseert de gewenste oplossingen.

 Programma GEREGELD als uitgangspunt

AMC ND wil groeien en verduurzamen en benaderde Equans daarom met een energievraagstuk. “We zijn gestart met een energie audit volgens onze Geregeld. aanpak”, vertelt Sjoerd Parren, Business Development Manager bij Equans. Met een intensieve inspectie van meerdere dagen duiken we in de wereld van AMC ND. Tijdens zo’n audit verkrijgen we inzicht in alle processen en installaties rondom energie, zoals warmte-koude, perslucht en restwarmte. Na de analyse vertalen we met de betrokkenen de techniek naar oplossingen en scenario’s.”

Uitvoering eerste project gestart

Uit de analyse zijn een aantal concrete maatregelen naar voren gekomen. Eén daarvan voert Equans op korte termijn uit en omvat het vervangen van branders van de stoomketels. Hiermee gaat op korte termijn de stikstofuitstoot sterk omlaag. Ook denken we mee over vraagstukken op het gebied van onderhoud van installaties, waarbij we AMC op korte termijn ondersteunen bij de groeiambities.

Roadmap duurzame groei

Daarnaast wil AMC op langere termijn verduurzamen. Daarom heeft AMC Equans de opdracht gegeven voor een uitgebreide vervolgstudie naar hoe de in de energie audit bepaalde maatregelen daadwerkelijk geïmplementeerd kunnen worden. Sjoerd Parren vertelt hierover: “We onderzoeken concreet wat de effecten zijn van combinaties van maatregelen. Zoals het ontkoppelen van energiestromen (warm en koud) en het slim combineren van een warmtepomp voor hergebruik van restwarmte. Ook werken we de financiële haalbaarheid uit.” Deze studie moet AMC helpen om een investeringsbesluit te nemen voor de korte en middellange termijn.  

Deze aanpak past bij de strategie van Equans. We onderzoeken de klantvraag en analyseren de technische processen via onze Geregeld. aanpak om zo de duurzame transitie binnen de industrie mogelijk te maken. De brede expertise die we in huis hebben komt van pas bij diverse vraagstukken, zoals legionellabeheer, waterbehandeling en andere onderhoud gerelateerde vraagstukken. Tjalling Gommers, projectleider vanuit Equans is enthousiast: “Het is een perfect voorbeeld van goede samenwerking. Vanuit gezamenlijke inzet van Energy & Utility Partners en het projectteam uit de regio realiseren we bij AMC oplossingen voor de korte én lange termijn. Hierin trekken we echt samen op.”

Ook interessant