Ruim 90.000 m3 gas bespaard door slimme verbetering bij ETZ

12 januari 2023

Ziekenhuizen zien hun energierekening schrikbarend snel stijgen. Zo ook het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Als technisch partner en beheerder van de energiecentrale denkt Equans mee over energiebesparing. Altijd vanuit het oogpunt van continuïteit van de zorg. Met een nieuwe maatregel verwacht het ziekenhuis bijna 90.000 m3 gas te besparen.

Dit is mogelijk dankzij een slimme technische toepassing. Recent is in de energiecentrale (locatie ETZ Elisabeth) de oude rookgaskoeler van de heetwaterketel vervangen door de nieuwste variant. Als de ketel brandt komen er hete rookgassen vrij. In plaats van deze meteen door de schoorsteen naar buiten te blazen, wordt de rook eerst door een rookgaskoeler geleid, waar nog een groot deel van de warmte wordt teruggewonnen. Deze restwarmte wordt gebruikt voor het verwarmen van de cv-installatie en het warm tapwaternetwerk. De gasbesparing is een welkome winst in deze tijd.

Hoofdingang Elisabeth Lente

Als één team opereren

Collega Joris Schijvens is verantwoordelijk voor de energiecentrale en is constant op zoek naar verbeteringen. Met de expertise van zijn team constateerde hij de slijtage aan de oude rookgaskoeler en stelde hij een verbetervoorstel voor. Dit doet hij vanuit het team van Equans in nauwe afstemming met de afdeling Bouw & Techniek van het ETZ.

Grote kostenpost omlaag

ETZ en Equans opereren als één team voor de beste prestaties van de energiecentrale van het ziekenhuis. We zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de energiecentrale en zoeken continu naar verbetermogelijkheden. Met als doel optimale beschikbaarheid van de energievoorziening voor het ziekenhuis én een zo optimaal mogelijke energierekening.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met onze experts. 

Neem contact op:

Ook interessant