21057 ENG PROJECTFILM LEIMUIDERBRUG 210624.00 01 48 21.Still007

Sibelco kiest voor integrale aanpak met Equans

10 november 2021

Equans helpt Sibelco, expert in materiaaloplossingen, met het verduurzamen van de productieprocessen op Nederlandse locaties. Met de integrale aanpak van Equans geeft Sibelco invulling aan haar eigen internationale duurzaamheid-roadmap. Jan Jansen (Global lead Energy Center of Excellence bij Sibelco) en Sjoerd Parren (Business Development Manager bij Equans) zijn vanaf de start betrokken bij de samenwerking.

Bij Sibelco Group staat duurzaamheid prominent op de agenda. Jan Jansen: “Verstandig omgaan met de grondstoffen: dat is ook van toepassing op het efficiënte gebruik van energie en gebruik van duurzaam opgewekte energie. Binnen de Sibelco groep zijn er al heel wat mooie projecten voor verduurzaming geïmplementeerd en is de uitdaging opgepakt om dat ook in Nederland voor elkaar te krijgen. We hebben gezocht naar een partner die meedenkt in de volgende stappen, focust op de verbredingsthema’s en een bewezen trackrecord heeft. De keuze is gevallen op Equans. We gaan met elkaar het avontuur aan: naast de inzet van zonne-installaties, willen we ook andere opties verkennen.

Duurzame elektriciteitsproductie bij Nederlandse locaties 

Naast het op vijf locaties realiseren van Solar installaties, zijn er alternatieve mogelijkheden om de productieprocessen van Sibelco te verduurzamen. Er is aandacht voor andere focusgebieden, zoals productie en gebruik van waterstof, het terugdringen van het gebruik van vaste brandstoffen, batterijtoepassingen en elektrificeren van droogprocessen. Sjoerd Parren: “Onze integrale aanpak is doorslaggevend geweest bij de totstandkoming van onze samenwerking. Bij Equans houden we ons bezig met beide: we ontwikkelen zonne-installaties én bieden de gewenste support om de overige focusgebieden met elkaar te onderzoeken. Samen zetten we de volgende stappen op basis van de Equans Geregeld-methode: de technische en financiële inventarisatie en uitwerking, het uitbrengen van een indicatieve aanbieding en de uitvoering van diverse vergunningsaanvragen en participatie in de omgeving. Om vervolgens de realisatie en start van de exploitatie te ontplooien.” 

 

Equans en Sibelco willen samen vooroplopen op het gebied van duurzaamheidsambities. Sjoerd: “Deze samenwerking is tweeledig: de andere focusgebieden – het elektrificeren van droogprocessen, het terugdringen van het gebruik van vaste brandstoffen en de toepassing van waterstof - kennen een eigen planning, scope en invulling, maar er zijn mogelijk ook raakvlakken met de ontwikkeling van Solar installaties. Samen gaan we onderzoeken hoe de (technische) mogelijkheden, haalbaarheid, terugverdientijden en CO2-besparingen per focusgebied eruitzien. Ik vind het een uniek praktijkvoorbeeld van de samenwerking tussen Equans en ENGIE Energie. Samen zetten we er de schouders onder: op naar een fantastisch eindresultaat!”

Sibelco

Sibelco
Sibelco is een internationaal actief bedrijf op het gebied van materiaaloplossingen. Ze gebruiken natuurlijke grondstoffen om oplossingen voor de samenleving te bieden. Elke dag worden deze materialen ingezet als onmisbare onderdelen voor de vooruitgang van de maatschappij – van drinkwaterzuivering tot zonnetechnologie.