CO2 Emissie

Totaalconcept voor CO2 reductie bij energiezuinige appartementen

15 maart 2022

Onlangs heeft Equans de opdracht ontvangen voor het ontwerpen en realiseren van alle duurzame en gasloze installaties voor 17 appartementen in een historisch complex in het centrum van Bergen op Zoom. De klant heeft gekozen voor Equans vanwege de totaalaanpak, duurzame oplossing en vertrouwde samenwerking.

Voor het complex Gouvernement in Bergen op Zoom realiseert Equans alle elektrische en werktuigbouwkundige installaties. Hierbij gaat het onder andere om verlichting, beveiligingssystemen, ventilatie, koeling, warmte en ventilatie. Dit doen we vanuit een totaalaanpak volgens de Geregeld methodiek. We ontzorgen de klant op ontwerp, advies over het energieconcept en de volledige integratie van alle gebouwgebonden installaties.

Download de Equans Geregeld infographic

Duurzame warmte- en koude voorziening

Na een onderzoek naar de haalbaarheid van verschillende duurzame scenario’s is gekozen voor een bodemenergiesysteem. Dit betekent dat de verwarming en koeling van de appartementen wordt verzorgd door warmtepompen. Deze halen hun benodigde warmte en koude uit de grond onder het gebouw. Er komt dus geen fossiele brandstof meer aan te pas.

Het totale systeem is zo flexibel mogelijk opgezet met zeer efficiënte en moderne warmtepompen per appartement. Dit bewezen concept is al eerder door Equans toegepast bij het project Op de Weele in Bergen op Zoom. Hier zijn zowel bewoners als de eigenaar zeer tevreden, mede door de lage energierekening, hoog comfort en geringe storingen.

Foto: InZicht

 

Gouvernement Bergen Op Zoom

Na realisatie voert Equans ook het onderhoud uit van de installaties. Bovendien zijn we ook nog in gesprek voor het ontwerpen en realiseren van de installaties voor de horecagelegenheid in het pand. Dit grote restaurant zal ook aangesloten worden op het bodemenergiesysteem. Hierdoor werkt ook de horeca zonder CO2 uitstoot mede door de uitwisseling van restwarmte en koude van de koel- en vriesapparatuur van de horeca naar de appartementen.

De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Komende maanden worden de belangrijkste werkzaamheden uitgevoerd en naar verwachting kunnen de nieuwe bewoners eind 2022 inhuizen.

 

Lees meer over het verduurzamen van je gebouwen