21057 ENG PROJECTFILM LEIMUIDERBRUG 210624.00 01 48 21.Still007

Transparant samenwerken: de nieuwe standaard

24 november 2021

Vertrouwen als basis

Samenwerken zonder discussies over meerwerk en met gezamenlijke verantwoordelijkheid voor risico’s? Dit kan met de transparante samenwerkingsmethodiek van Equans. Wij gaan uit van vertrouwen als basis voor een partnerschap met onze klanten. Vertrouwen kan niet zonder transparantie. In deze samenwerking staan kwaliteit, efficiëntie en verbinding voorop. 
  • Meer aandacht voor kwaliteit
  • Kortere doorlooptijd van projecten
  • Grotere betrouwbaarheid van realisatie

Wat houdt transparant samenwerken in?

Steeds meer organisaties lopen vast op de huidige manier van samenwerken. Door het ontbreken van transparantie is het wantrouwen tussen partijen groot, wat leidt tot vele controles, discussies of juridische vraagstukken. Dit alles kost veel tijd en geld en dat in een economische ontwikkeling waar alles sneller en kosteneffectief moet.

De afspraken bij transparant samenwerken zijn anders. De basis hiervoor is openheid en vertrouwen. Dit zie je terug in de vorm van verrekenen. De transparante samenwerking houdt het volgende in:

  • Transparant calculatieschema met auditeerbare tarieven en kosten.
  • Alleen daadwerkelijk gemaakte kosten worden doorberekend.
  • We kijken samen naar mogelijke risico’s en de beheersmaatregelen, met als doel om te voorkomen dat ze optreden.
  • De winstmarge staat vast en is afgestemd tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Door deze manier van samenwerken gaat alle beschikbare aandacht én tijd naar de realisatie van het werk waarin we gezamenlijk sturen op:

  • Budget
  • Planning
  • Kwaliteit

En juist deze focus vormt volgens onze klanten het geheim van het succes van deze samenwerking.

Samen keuzes maken

Doordat de inhoudelijke betrokkenen iedere maand samen operationele en financiële voortgang bespreken, is de daadwerkelijke stand van het werk continu inzichtelijk met alle tegen- en meevallers. Door samen keuzes te maken is er tijdens de uitvoeringsfase op elk momentruimte om bij te sturen bij onverwachte gebeurtenissen en eventuele besparingen te realiseren. Dit alles uiteraard binnen budget, planning en scope. Alleen dan zijn we betrouwbaar voor onze opdrachtgevers.

Onze klanten aan het woord

Met de transparante samenwerking bewegen we mee met nieuwe en innovatieve ontwikkelingen in de markt. Onze ambitie is om steeds meer innovatieve samenwerkingen aan te gaan. Een aantal voorbeelden van klanten die op deze manier met ons samenwerken.

Transparant samenwerken werkte bij dit project in Zeeland goed aangezien de coöperatie die openheid vroeg in financiën. De klant kon zich verantwoorden en het project is ruim binnen budget afgerond.

Om de nieuwe fabriek binnen planning en budget te realiseren, kozen Equans en CAN-PACK voor een transparante samenwerking, met vertrouwen als sleutelwoord.

Met een nieuwe unieke aanpak van raamcontracten en bouwteams is een compleet nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) voor Waterschapsbedrijf Limburg in Stein gerealiseerd.