Vrouw Met Koffiemok In Deuropening Kantoor

‘Verduurzamen doen we sámen: op een manier die past bij jouw bedrijf’

05 mei 2022

Hoge energieprijzen, de beschikbaarheid van gas, het per 1 januari 2023 verplichte energielabel C voor kantoren of de CO2-belasting die steeds hardnekkiger boven de markt hangt. Allemaal mogelijke redenen voor bedrijven om verduurzaming steeds hoger op de agenda te zetten. Maar hoe bespaar je energie, hoe verminder je je CO2-uitstoot of hoe maak je een labelsprong? Vragen waar veel bedrijven mee worstelen. We stellen ze aan Ruud Vleugels, directeur Energy & Utility Partners bij Equans.

“Standaardoplossingen zijn vaak niet voldoende om je duurzame ambities compleet te verwezenlijken”, begint hij. “Elk bedrijf heeft immers andere doelstellingen en een andere reden om te willen of moeten verduurzamen. Reden waarom wij als Equans een verduurzamingstraject met een klant altijd beginnen met dezelfde vraag: ‘welke duurzame impact wil jij als bedrijf maken?’

Een open deur, zou je zeggen. Maar ik merk bijna dagelijks dat dit echt een andere aanpak is. Een benadering waarmee we als Equans klanten bij de hand nemen en stap-voor-stap op weg helpen daadwerkelijk duurzame impact te maken op een manier die bij hen past.”

‘Essentiële vragen worden vaak niet gesteld’

Wat Ruud in de praktijk ziet, is dat bedrijven op het vlak van verduurzaming allerlei technische oplossingen krijgen aangedragen zonder dat aanbieders van bijvoorbeeld warmtepompen, zonnepanelen of ledverlichting het totaaloverzicht hebben. Welke duurzame impact wil een bedrijf maken? Waarom wil of moet een organisatie verduurzamen? Het zijn essentiële vragen die volgens hem vaak niet worden gesteld omdat een integrale visie ontbreekt. Bedrijven met duurzame ambities raken hierdoor verstrikt in allerhande technische oplossingen die in zijn woorden ‘in het beste geval een stukje van de oplossing bieden’.

Equans ziet de duurzame transitie volgens Ruud als veel meer dan een technische uitdaging alleen. “Het is voor ons een maatschappelijk vraagstuk”, legt hij uit. “En juist daarom beginnen wij een gesprek met een klant altijd met die ene essentiële vraag. Dat is ons startpunt. We beginnen dus nadrukkelijk niet over de vele technische oplossingen die ook wij, uiteraard zou ik bijna zeggen, in onze gereedschapskist hebben zitten. Nee, we vragen naar de ambities en doelstellingen van de klant.”

Zakelijke Monitoring

‘We stippelen samen een route uit die past bij jouw bedrijf’

Bij de hand nemen en vragen stellen. Het zijn de woorden die steeds weer terugkomen. “Omdat we met een klant tot de kern willen komen”, benadrukt Ruud. “Wat wil een organisatie nu echt op het vlak van verduurzaming en waarom? Als we dat weten, gaan we er sámen voor zorgen dat we die doelen bereiken. Door samen een route uit te stippelen die past bij een specifieke organisatie: een eigen roadmap. Een integrale benadering die we Equans Geregeld noemen.”

“Hierbinnen richt een klant, neem een ziekenhuis, een fabriek of een woningcorporatie, zich op zijn corebusiness. Terwijl wij ons focussen op de utilities, zoals elektra, warmte, koude, drinkwater, koel- en/of proceswater en stoom. We zorgen hierbij voor de gewenste uptime, verduurzamen bedrijfsprocessen en verbeteren de energy efficiency.”

Startpunt van de Equans Geregeld Methodiek is een analyse van de beginsituatie. Op basis daarvan bepalen energieconsultants wat er nodig is om te komen tot de gewenste situatie. De duurzame maatregelen en scenario’s die uit deze analyse naar voren komen, worden besproken met de klant. En vervolgens worden afspraken gemaakt over de implementatie en realisatie van duurzamere installaties, het optimaliseren van bestaande voorzieningen en het zorgen voor efficiënter energieverbruik. Gewenste garanties en besparingen worden in dit stadium bepaald en vastgelegd.

De uitvoering pakt Equans vervolgens ‘as-a-service’ op. Dat betekent in de woorden van Ruud ‘dat een klant nergens meer naar hoeft om te kijken’. Equans neemt de service en het beheer van de technische installaties volledig uit handen met als doel een duurzaam, voorspelbaar en beter resultaat en daarmee een lager energieverbruik.

Equans heeft zo al diverse bedrijven actief helpen verduurzamen. Waarbij de focus ligt op de sectoren: healthcare, food & beverage, commercial real estate en duurzame energie & netten. “In vrijwel alle gevallen gaat het om langjarige afspraken die zijn gemaakt”, weet Ruud. Minimaal vijf, maar tien tot vijftien jaar is wel de gemiddelde contractduur die we met klanten overeenkomen als het gaat om het realiseren van verduurzamingstrajecten.”

Ook verduurzamen? Ga voor de Geregeld aanpak

‘De clou is niet alles in één keer willen doen’

Wat Ruud tot slot benadrukt, is het belang van de keuze voor no-regret maatregelen. Waarmee hij bedoelt dat elke duurzame stap die een bedrijf zet ook over vijf, tien of twintig jaar nog passend moet zijn. Duurzame ambities meenemen in een MeerJarenOnderhoudsBegroting (MJOB) raadt hij daarom aan. Waardoor bedrijven altijd op het juiste moment, de juiste stappen zetten.

“De clou is niet alles in één keer willen doen. Precies de reden waarom we Equans Geregeld als een ongoing programma zien. Om de paar jaar steken we de thermometer opnieuw in een organisatie en meten we hoe we ervoor staan. Zo houden we elkaar bij de les.”

 

Check Sprinklerinstallatie 2

Meer weten?

Benieuwd hoe we jouw bedrijfsvoering op maat verduurzamen? Neem contact op. We staan klaar om je te helpen! 

Ruud Vleugels

Directeur Energy & Utility Partners

Neem contact op:

Ruud Vleugels

Directeur Energy & Utility Partners