Hoe voorkom je een brand aan je PV-installatie?

  • Tijdige signalering brand
  • Gevalideerde oplossing voor brandbeveiliging PV
  • Deze toepassing geeft 24/7 inzicht in de staat van je zonnepark
Wires Panels On Roof (002)

Hoe signaleer je een brand op tijd?

De toename in PV-installaties voor duurzame energieopwekking heeft een schaduwzijde. Het aantal branden veroorzaakt door zonnepanelen neemt sterk toe. Met name bij utiliteitsgebouwen kan de impact van deze branden groot zijn. Ze leiden tot kapitaalvernietiging en vormen een risico voor de veiligheid van gebouwgebruikers en de continuïteit van bedrijfsprocessen.

Heb jij je PV-installatie voldoende beveiligd tegen brand?

Opbouw Dak (002)

Connectoren zijn veelal de oorzaak

Een door TNO in 2019 gepubliceerde inventarisatie van brandincidenten met zonnepanelen wijst in 80% tot 99% van de gevallen de connectoren als grondoorzaak aan. Connectoren zijn stekkertjes die de panelen en verlengkabels onderling met elkaar verbinden. Een ondeugdelijke installatie zorgt voor speling en dat neemt risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld gebruik van verkeerd gereedschap kan zorgen voor brandgevaar. Tevens kan werken onder tijdsdruk ten koste gaan van de kwaliteit en veiligheid van de installatie.

Los hiervan kan speling tevens optreden door bijvoorbeeld weersinvloeden, knaagdieren, corrosie en dakdekkers.

Slimme PV Branddetectie

Equans is altijd op zoek naar een innovatieve, integrale aanpak en investeert veel in onderzoek naar nieuwe diensten en technologieën. Vanuit dit perspectief hebben onze brandveiligheidsexperts een unieke, gloednieuwe PV-branddetectie ontwikkeld, die dreigend brandgevaar tijdig signaleert en zodoende de energietransitie veilig maakt.   

Hoe werkt het?

De installatie van deze branddetectie gaat relatief eenvoudig. Langs het gewone kabeltracé leggen we een slimme kabel, die in verbinding staat met een centrale. De PV-branddetectie registreert de omgevingstemperatuur van de installatie nauwkeurig binnen een marge van tienden van graden en plaatsspecifiek binnen een marge van enkele decimeters. De PV-branddetectie heeft de mogelijkheid om aan een brandmeldinstallatie gekoppeld te worden. Ook kan de gehele PV-installatie worden gevisualiseerd door middel van een digitaal paneel. Als in de PV-installatie een connector/diodeblok verhit raakt, geeft het systeem op het paneel exact aan waar de calamiteit zich voordoet. Zo kunnen hulpdiensten direct naar de calamiteit geleid worden.

  • Alle technieken zijn volledig EN 54 gecertificeerd, daarmee ben je compliant
  • De veiligheid van de gebruikers van jouw vastgoed wordt hiermee gewaarborgd
  • Grote schade aan jouw vastgoed kan hiermee worden voorkomen

Tijdwinst is cruciaal

Tijdwinst is belangrijk bij het voorkomen van brand of brandgevaarlijke situaties. Hoe eerder de dreiging wordt waargenomen en weggenomen, hoe kleiner de kans op een calamiteit. De PV-branddetectie staat daarom in verbinding met de brandmeldinstallatie en/of ontruimingsalarminstallatie. Bij een verdachte temperatuurstijging stuurt het detectiesysteem automatisch een melding naar deze installatie(s).

Dag en nacht, alle dagen van de week. Dit geeft genoeg tijd voor effectieve maatregelen. Denk aan (i) het automatisch spanningsloos maken van de installatie, doordat het regelsysteem onmiddellijk de stroom afkoppelt van het desbetreffende segment, (ii) het koelen van de installatie door de brandweer en (iii) het ontruimen van het gebouw door de BHV-organisatie.

Voor wie is deze oplossing relevant?

  • Vanaf 350 zonnepanelen (minder is bespreekbaar)
  • Veel waarde onder de zonnepanelen opgeslagen, bijvoorbeeld industriele gebouwen of distributiecentra
  • Met name relevant voor zonnedaken
  • Deze toepassing geeft 24/7 inzicht in de staat van je zonnepark

Interesse in onze oplossing?

Onze oplossing is inmiddels gevalideerd en wordt aanbevolen door verzekeraars. Wanneer kunnen we voor jou aan de slag?

Vraag vrijblijvend een offerte op

Contact

Heb je vragen? Neem contact met ons op. 

Alexander Wiersma

Consultant Fire Safety & Security

Neem contact op:

Alexander Wiersma

Consultant Fire Safety & Security

Beveiliging is werk voor specialisten

Of het nu gaat om brandveiligheid, het detecteren van ongewenste bezoekers of het identificeren van personen in camerabeelden. Onze specialisten van Equans Fire Safety & Security bieden je de beste integrale oplossing voor jouw veiligheidsvraagstuk. Wij weten wat er technisch mogelijk is, maar redeneren vanuit jouw behoeften. Daarbij ontzorgen wij je volledig en bewaken wij de balans tussen veiligheid en gebruiksgemak. Dit maakt Fire Safety & Security tot jouw veiligheidspartner!

Lees meer over Fire Safety Lees meer over Security
Ronnie De Graaf FSS DC Ahold 6