Uitfasering conventionele lampen in 2023

Dit jaar mogen TL-buizen (FL) en compacte fluorescentielampen (CFL) niet meer geproduceerd worden. Het is dus tijd om te gaan oriënteren op geschikte alternatieven. In Nederland is nog ruim 40% van de huidige geïnstalleerde lichtbronnen nog dit type conventionele verlichting.

TL Buizen

Uitfasering conventionele lampen in 2023

De Europese Unie heeft vorderingen opgesteld en in het kader van duurzaamheid zijn bepaalde vorderingen aangescherpt. Compact fluorescentie- en TL-lampen voldoen niet aan de voorwaarden van de aangescherpte Single Lighting Regulation regeling. De RoHS-richtlijn (Restriction of Harzardous Substances) heeft als doel om het gebruik van gevaarlijke stoffen (zoals kwik) in elektrische en elektronische apparatuur terug te dringen. Zo zijn gloeilampen en halogeenlampen de afgelopen jaren al uit de handel verdwenen.

Led Vrouw

Welke lampen verdwijnen

Vooral vierkante en rechthoekige inbouwen opbouwarmaturen en lichtlijnen op basis van fluorescentie technologie krijgen problemen. Maar ook downlighters kunnen binnenkort niet meer worden vernieuwd met de vertrouwde technologie.

Energiebesparingsplicht

Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Dit is de energiebesparingsplicht. Deze geldt voor bedrijven en instellingen (Wet milieubeheerinrichtingen) die per jaar vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas of een equivalent daarvan verbruiken. Lees meer op de RVO pagina

Wat zijn de opties?

Led Armatuur (1)

Volledige overstap naar LED-armaturen

Optie 1 is een volledige overstap naar een LED-armatuur. Voor nagenoeg ieder type armatuur en bijhorende lichtbron is er een geschikt LED-alternatief beschikbaar. Je bespaart hiermee energiekosten, die je binnen 5 jaar hebt terugverdient. Hiermee voldoet je aan de energieverplichting van de Rijksoverheid.

 

Bestaande Led (1)

Bestaande armaturen renoveren

Optie 2 is de bestaande armaturen renoveren en voorzien van een LED lichtbron (LED-TL). Je bespaart hiermee naast energiekosten ook materiaal, een circulaire oplossing! Het armatuur blijft bestaan en de nieuwe LED-TL’s bestaan uit componenten die te vervangen zijn.

 

Equans ontzorgt

Equans zorgt van inventarisatie tot en met uitvoer. Wij geven je een grove inschatting met terugverdien tijd op basis van jouw installatielijst. Mocht je deze niet hebben, dan kan deze voor jou worden geïnventariseerd. In overleg kiezen we voor het ombouwen van armaturen of het plaatsen van nieuwe. Bij de volgende stap volgt de definitieve offerte, na opdracht stellen we een planning met jou op. De uitvoering vind plaats, waarna de oplevering volgt.

Contact

Heb je vragen? Neem contact met ons op. 

Neem contact op: