Equans bouwt energiecentrale voor Rijkswaterstaat

Whatsapp Image 2022 11 22 At 08.48.42 (1)

Voor Rijkswaterstaat in Utrecht realiseerde Equans een compleet nieuw energiehuis. De aangelegde systemen werken op water uit het Amsterdam-Rijnkanaal. Met de nieuwe installatie zet de verkeerscentrale Midden-Nederland een belangrijke stap naar gasloos.

  • Utrecht
  • 2022
  • Rijkswaterstaat

Klimaat verbeteren

De verkeerscentrale Midden-Nederland Papendorp in Utrecht bestaat uit drie gebouwen. De opdracht van Rijkswaterstaat was enerzijds om het klimaat in de verkeerscentrale te verbeteren. Het tweede deel van de opdracht was om het nieuwe energiehuis te realiseren, inclusief de warmte- koudeopslag (WKO) en energieopwekking. Vanuit de verkeerscentrale Papendorp wordt 24/7 al het verkeer rond Utrecht tot aan ‘s-Hertogenbosch geregeld. “Dat stelde dus hoge eisen aan onze prestaties”, aldus Projectmanager René Ursinus. 

Water uit het Amsterdam-Rijnkanaal

Equans maakte het uitvoerings- en technisch ontwerp (inclusief detail engineering), bouwde het gebouw en legde alle installaties aan. “We realiseerden het WKO-systeem en een TEO-systeem, Thermische Energie uit Oppervlaktewater, met warmtepompen.” De koelinstallaties van de bestaande koelcircuits bleken veel meer warmte te leveren dan nodig is om het gebouw te verwarmen. Het TEO-systeem zorgt voor afvoer van deze restwarmte om de WKO te regenereren. Tegelijk koelt het de bestaande koelinstallaties. René daarover: “Het water dat nodig is voor het TEO-systeem komt rechtstreeks van het Amsterdam-Rijnkanaal. Van daaruit stroomt nu zo’n 100 kuub water per uur van en naar het energiehuis.”

Whatsapp Image 2022 11 22 At 08.48.43 (2)

Het water dat nodig is voor het TEO-systeem komt rechtstreeks van het Amsterdam-Rijnkanaal. Van daaruit stroomt nu zo’n 100 kuub water per uur van en naar het energiehuis.

René Ursinus
Projectmanager Equans
Whatsapp Image 2022 11 22 At 08.48.43 (1) Bewerkt

Versnelling

Equans leverde het nieuwe energiegebouw in nog geen acht maanden tijd op, vier maanden eerder dan gepland. “Die versnelling konden we vooral waarmaken door het vertrouwen en de vrijheid die Rijkswaterstaat ons gaf in de uitvoering. En de inzet van het complete team inclusief onze onderaannemers.” Equans beheert de nieuwe installaties de komende twee jaar om te kijken hoe de systemen alle seizoenen doorkomen. “Ook controleren we nauwkeurig of de systemen qua capaciteit leveren wat en wanneer ze moeten leveren.”

Met het nieuwe energiehuis heeft Rijkswaterstaat:

  • Een beter (thermische) comfort in de verkeerscentrale.
  • Elektrisch aangedreven warmtepompen in plaats van gasketels.
  • Verbeterde energieprestatie voor een beter energielabel.
  • Lager energieverbruik van de koelinstallatie.

Meer weten?

René Ursinus vertelt je graag meer over dit project en de samenwerking met Rijkswaterstaat.

Neem contact op: