Groenere evenementen: RAI Amsterdam zet stappen in duurzame energievoorziening

JHML0910 1981

Voor RAI Amsterdam heeft Equans onlangs binnen een groot onderhouds- en moderniseringstraject twee mooie duurzame stappen gerealiseerd. Dit met de vervanging van twee grote CV-verdelers en vervolgens de aanpak van de koelverdelers, waarvan er twee zijn vervangen en twee compleet gereviseerd. Stappen waardoor de internationale beurs- en congresorganisatie nu energiezuiniger én comfortabeler stadswarmte en koude kan inzetten.

  • Amsterdam
  • 2023
  • RAI Amsterdam

De uitdaging

RAI Amsterdam streefde naar verduurzaming zonder de bedrijfsvoering te onderbreken. Het doel: meer energie-efficiëntie en verbeterd comfort zonder dat evenementenbezoekers dit merken. De uitdaging lag in het upgraden van verouderde systemen naar geavanceerde, energiebesparende oplossingen met behoud van een optimaal evenementklimaat.

De oplossing

“Met de vervanging van de CV-verdelers heeft elke hal ook meteen een eigen pomp mét modulerende kleppen gekregen. Waardoor de verwarming en koeling per hal veel geleidelijker gestuurd kan worden”, legt Huijzendveld uit. Hij vergelijkt het met een cruise control in een auto. In combinatie met veel meer bemetering die Equans binnen de opdrachten ook heeft verzorgd, kan RAI Amsterdam hiermee echt aan energiemonitoring doen. “Uiteindelijk de basis voor verduurzaming. Zonder inzicht in het energieverbruik immers geen verduurzaming”, weet hij als geen ander.

Het resultaat

RAI Amsterdam verbruikt dankzij de nieuwe verdelers minder energie dan voorheen voor het verwarmen en koelen van in totaal 110.000 vierkante meter evenementen- en congreshallen in de hoofdstad. De vervanging van de verdelers betekent volgens Gerald Huijzendveld, projectleider namens Equans, bovendien dat de congreslocatie het verwarmen en koelen van de verschillende hallen veel beter kan regelen. “Met een comfortverbetering tot gevolg”, vult Shane Stam, technisch manager real estate van RAI Amsterdam, hem aan.

  • Energie-efficiëntie: Verminderd verbruik, lagere CO2-emissie
  • Klimaatregeling: Precieze controle voor optimaal comfort
  • Verduurzaming: Effectieve stappen richting klimaatneutraliteit
20220619 2129 RAI Keune100 HR ©Davidstegenga 06 2

In de praktijk betekende dit heel veel met elkaar afstemmen als het gaat om planning. Hierin hebben we met Equans en DWA een ideale samenwerking gevonden

Shane Stam
Technisch Manager Real Estate van RAI Amsterdam

Van A tot Z betrokken

Binnen de beide opdrachten was Equans niet alleen verantwoordelijk voor de uitvoering van de klus. Ook in het advies- en planningstraject is de technisch dienstverlener nadrukkelijk betrokken geweest. Daarbij was Equans ook verantwoordelijk voor de engineering, het tekenwerk en de uiteindelijke inbedrijfstelling van de verdelers en pompen.

De opdracht voor de vervanging van de CV-verdelers is via een tender door DWA, adviseur van RAI Amsterdam op werktuigbouwkundig gebied, aan Equans gegund. In juni 2022 is Equans begonnen met de uitvoering en in oktober was alles in bedrijf en klaar. Een samenwerking die door de drie partijen als heel prettig is ervaren. Dat blijkt wel uit de vervolgopdracht aangaande de koelverdelers die op basis van een nieuwe tender aan Equans is gegund. Een opdracht die in het najaar van 2023 is afgerond.

 

20220927 103310 RAI Sprintrobotics HR DSC 9002 JD
JHML0910 1981

'Ideale samenwerking'

Het lastige van het hele traject was volgens Stam dat alles gedaan moest worden terwijl ‘de zogeheten winkel gewoon open was’. Voor dit soort situaties heeft RAI Amsterdam drie gouden regels: geen geluidoverlast, geen visuele overlast en de bereikbaarheid moet worden gegarandeerd.  “In de praktijk betekende dit heel veel met elkaar afstemmen als het gaat om planning. Hierin hebben we met Equans en DWA een ideale samenwerking gevonden”, concludeert hij tevreden.

Huijzendveld noemt als pluspunt binnen de samenwerking vooral de open communicatie. “Leuke dingen tegen elkaar zeggen is één ding, maar het gaat er juist om dat je het ook tegen elkaar durft te zeggen wanneer dingen niet lopen zoals je wilt. Die vrijheid hebben we alle drie gevoeld. Een samenwerking op basis van gelijkwaardigheid tussen opdrachtgever, adviseur en ons als Equans. Waarbij we continu met elkaar sparren”, vult de projectleider namens Equans aan.

Zo werken de drie partijen sámen aan de verduurzaming van het vastgoed en de installaties van RAI Amsterdam. Dit op basis van een richting die door real estate manager Paul Segaar voor de beurs- en congresorganisatie is ingezet.

Meer weten?

Neem contact op met Mark Meintjens om meer te weten te komen over het onderhouds- en moderniseringstraject bij RAI Amsterdam.

Mark Meintjens

Projectleider West-Nederland

Neem contact op:

Mark Meintjens

Projectleider West-Nederland