Van ontwerp tot ontwikkeling: Equans ontzorgt Adyen

Adyen Logo

In hartje Amsterdam bouwde Equans een voormalig warenhuis om tot het nieuwe
hoofdkantoor van Adyen. Drie winkelpanden, met totaal 16.000 vierkante meter vloeroppervlak, zijn nu ingericht voor 1.200 werkplekken. Equans verzorgde het complete ontwerp, de engineering en realisatie van alle technische installaties voor het financiële technologieplatform.

  • Amsterdam
  • 2022
  • Adyen

Bij de ombouw verzorgde Equans de technische dienstverlening van begin tot eind, zonder tussenkomst van een technisch adviseur. “We deden de advisering, ontwerp, ontwikkeling, engineering, verduurzaming én realisatie voor alle technische installaties”, vertelt projectleider Roy Leegwater. “Veel van onze technische disciplines waren betrokken.” Van gebouwautomatisering, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, brandbeveiliging, security, ICT, meet- en regeltechniek, TIS (technische inspecties) en engineering tot de (design)verlichting.

BREEAM Very Good

Adyen wilde de winkelpanden aan het Rokin 21, Rokin 49 en Nes 72 (de Vleeshal) gelijk verduurzamen. Zij gaven Equans de opdracht om alle installaties te ontwerpen en de panden – waar mogelijk – te verduurzamen. “Daarop hebben we alle installaties vervangen of aangepast volgens de duurzaamheidseisen van BREEAM Very Good”, vult Roy aan. “Door zonnepanelen te plaatsen en de restaurantkeuken anders te ontwerpen, zijn Rokin 49 en de Vleeshal nu gasloze gebouwen.” Ook zijn installaties zoveel mogelijk hergebruikt, zoals de brandmeld- en sprinklerinstallatie. “Zelfs de tegels uit het voormalige restaurant van Ron Blaauw zijn vermalen en in de nieuwe gietvloer verwerkt.” De koelmachine op het dertig meter hoge dak moest wel worden vervangen. Die heeft een tweede leven gekregen. Al deze maatregelen leveren de panden het BREAAM-certificaat ‘very good’ op.

Hudsonsbay Adyen 1

“Zelfs de tegels uit het voormalige restaurant van Ron Blaauw zijn vermalen en in de nieuwe gietvloer verwerkt.”

Ron Leegwater
Projectleider Equans
01133E9a33e932e9e2b9c8c8d0941e4f4e8f30b7f1 (1)

Terug naar de ontwerptafel

Adyen koos voor Equans vanwege haar expertise, projectmatige aanpak, flexibiliteit en proactieve houding. “We hadden daarbij soms wel de nodige uitdagingen”, zegt Roy. “Adyen, de omgevingsarchitect en de welstandscommissie wilden geen techniek zien; zelfs geen ventilatierooster in de gevel. Tegelijkertijd wilde de binnenhuisarchitect de open uitstraling van het gebouw behouden. En wij hadden ruimte nodig voor de installaties. We waren daarom constant met elkaar in gesprek en moesten regelmatig terug naar de ontwerptafel. Maar we vonden overal een oplossing voor.” De monumentale status van de Vleeshal vroeg ook om creatieve oplossingen.
“Denk aan speciaal voor Adyen gemaakte dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen”.

Conditiegestuurd en duurzaam onderhoud

Na de ombouw heeft Adyen ook het onderhoud van het Amsterdamse hoofdkantoor uitbesteed aan Equans. “We onderhouden de komende jaren alle technische installaties van de panden aan het Rokin en de Vleeshal. Ook dit contract omvat alle disciplines die we in huis hebben. Het is mooi om na tweeëneenhalf jaar bouwen nu het onderhoud te mogen verzorgen.”

Meer weten?

Roy Leegwater vertelt je graag meer over dit project en de samenwerking met Adyen.

Roy Leegwater

Projectleider Equans

Neem contact op:

Roy Leegwater

Projectleider Equans