Zo helpt Equans sapgigant AMC in Vlissingen groeien, besparen én verduurzamen

41. Energieconsultant Equans Dennisrisseeuw Amcvlissingen 2

De Nederlandse tak van AMC Natural Drinks in Vlissingen wil groeien. Om een duurzame groei mogelijk te maken optimaliseert het bedrijf op de productielocatie in Vlissingen het verbruik van aardgas en elektriciteit en beperkt het de uitstoot van CO2 en stikstof tijdens het productieproces. Vraagstukken waarmee Equans met succes voor de sapgigant aan de slag is.

De brede samenwerking tussen AMC en Equans op technisch-, engineering- en milieuvlak helpt de sapgigant haar duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Uit onderzoek en analyse van Equans is namelijk gebleken dat AMC door het slim gebruik van restwarmte in combinatie met een warmtepomp een aanzienlijke besparing op het aardgasverbruik kan realiseren.

AMC Natural Drinks is marktleider in Europa in de wereld van gekoelde fruitsappen, smoothies, plantaardige drankjes en andere innovatieve drankjes. Ze hebben vijf internationale pers- en bottelarijen, waarvan de grootste de bottelarij in Vlissingen is.

  • Vlissingen
  • 2023
  • AMC Natural Drinks

Equans Geregeld.

“We zijn toen AMC bij ons kwam met de besparings- en verduurzamingsvraag gestart met een energie audit volgens onze Geregeld-aanpak”, begint Sjoerd Parren, Business Development Manager bij Equans. “Om zo inzicht te krijgen in álle energie gerelateerde processen en installaties op de productielocatie in Vlissingen.”

“Na de eerste studie volgde een uitgebreid onderzoek en analysetraject gedurende enkele maanden. Noodzakelijk om uiteindelijk de vertaalslag vanuit de techniek te kunnen maken naar reële  oplossingen en verschillende scenario’s die AMC verder helpen”, gaat hij verder.

Waar het volgens Parren namelijk om gaat in dit soort verduurzamingstrajecten is ‘het totaalplaatje’. De integrale blik en analyse op  basis waarvan een opdrachtgever uiteindelijk een investeringsbesluit kan nemen, zowel voor de korte als de langere termijn. “Om zo’n analyse goed te kunnen maken, moeten we als Equans de business van de klant echt begrijpen en het productieproces compleet doorgronden.” 

BIC zonnepanelen overview dak

Van analyse naar uitvoering

In het geval van AMC heeft Equans in de analyse van het productieproces vooral gekeken naar waar in dat proces energie nodig is en waar warmte vrijkomt. Om vervolgens vast te stellen hoe en waar die restwarmte nuttig kan worden ingezet en welke aanpassingen in installaties, maar ook in processen, hiervoor nodig zijn.

“Een uitgebreide studie waarbij we in de beginfase al kansen zagen voor de verbetering van de betrouwbaarheid en energie-efficiëntie van de productielocatie van AMC. Evidente verbeteringen die we vóór afronding van de studie al hebben doorgevoerd. Zo zie je dat we als Equans gedurende  zo’n analysetraject heel snel kunnen schakelen”, geeft Parren aan. Hij noemt het voorbeeld van het aanpassen van de stoomketels. Een oplossing waardoor de stikstofuitstoot van de sapfabrikant sterk omlaag is gegaan. “Essentieel voor AMC om in Vlissingen verdere groei te kunnen realiseren mét focus op energiebesparing en elektrificatie van het productieproces op lange termijn”, benadrukt hij.

Brede expertise

De geschetste aanpak is een schoolvoorbeeld van de strategische aanpak die Equans klanten biedt. “We onderzoeken de klantvraag en analyseren de technische processen om zo de duurzame transitie binnen de industrie mogelijk te maken”, vat Parren samen. “De brede expertise die we vervolgens als Equans in huis hebben, maakt dat we een klant in zo’n traject compleet kunnen ontzorgen. Van onderzoek en analyse tot realisatie en het uiteindelijke onderhoud en beheer. Niet voor niks zijn we in West-Brabant en Zeeland een van de grotere werkgevers die  werkgelegenheid biedt op alle vlakken van de energietransitie.”

Ook Tjalling Gommers, projectleider vanuit Equans, is enthousiast: “Onze aanpak bij AMC is een perfect voorbeeld van een goede samenwerking. Vanuit de gezamenlijke inzet van Equans Energy & Utility Partners en het projectteam uit de regio realiseren we bij AMC oplossingen voor de korte én lange termijn. Waarbij we samen met een projectteam van de klant  toewerken naar de realisatie van de duurzaamheidsdoelstellingen van AMC.”

AMC Natural Drinks

AMC Natural Drinks is een dochteronderneming van de AMC Groep, de derde grootste internationale exporteur in de voedings- en drankensector in Spanje, met een hooggekwalificeerd personeelsbestand van meer dan 3.000 werknemers. In Vlissingen is één van hun productie locaties gevestigd.

Ook verduurzamen op een manier die bij je past?
AMC Vlissingen

Meer weten?

Benieuwd hoe we jouw bedrijfsvoering op maat verduurzamen? Neem contact via onderstaand formulier. We staan klaar om je te helpen!

Ruud Vleugels

Directeur Energy & Utility Partners

Neem contact op:

Ruud Vleugels

Directeur Energy & Utility Partners