Zo veranderde Equans de bibliotheek Haarlem Centrum in een duurzame werk- en studieplek

Haarlem Centrum Exterieur

Een aangename temperatuur en schone lucht. De bibliotheek Haarlem Centrum is voortaan, zelfs in hete zomers, ‘the place to be’. Equans werkte het achterstallige onderhoud weg. Ook ondergingen het gebouw en de studiezalen een complete verduurzamingsslag. Tot slot werden bouwkundige verbeteringen doorgevoerd.

  • Haarlem
  • 2023
  • Bibliotheek Haarlem Centrum

De bibliotheek bestaat uit twee delen: het monumentale ‘Doelengebouw’ uit 1563 en een ‘nieuwbouw’ (1972). “Beide gebouwen hebben zeer karakteristieke eigenschappen, waar we in de complete verbouwing rekening mee moesten houden”, vertelt Marius Boon, manager Project Ontwikkeling.

Aanzienlijk duurzamer

Voor het Doelengebouw deed Equans het ontwerp, de ontwikkeling en vervolgens de realisatie. Equans maakte het volledige ontwerp, in samenwerking met onder meer architect DH Architectuur en Deerns. “In basis hebben we de complete luchtbehandelingsinstallatie, verwarming en bestaande verlichting aangepast naar led, waardoor het pand aanzienlijk duurzamer is.” In totaal zijn vier nieuwe luchtbehandelingskasten geplaatst, waarvan twee met geïntegreerd warmtepompsysteem. De luchthoeveelheden variëren van 1.500 m3/h tot 15.000 m3/h. De bouwkundige verbeteringen bestonden onder meer uit het vervangen van de dakbedekking met een veel hogere Rc-waarde en nieuw HR++-glas. 

IMG 20230130 WA0011

“Beide gebouwen hebben zeer karakteristieke eigenschappen, waar we in de complete verbouwing rekening mee moesten houden”

Marius Boon
Manager Projectontwikkeling
IMG 20230130 WA0017

Kruip-door-sluip-door

De compleet nieuwe luchtbehandeling in het gebouw moet zorgen voor een beter binnen- en werkklimaat, met name in de zomer. “Deze installatie, in de kelder, voorziet dit deel van het gebouw en de begane grond van gezuiverde lucht”, legt projectleider Michel Leevendig uit. “Tegelijkertijd hebben we een groot gedeelte van de cv-installatie vernieuwd. Deze grote installaties zijn ondergebracht in vier technische ruimtes. Door de vele ruimtes en renovaties door de jaren heen moesten we installaties ‘kruip-door-sluip-door’ inpassen. Ook brachten we, om de grote kanalen en luchtbehandelingskasten passend te krijgen, sparingen en constructieve ondersteuningen aan. Maar bezoekers zien er helemaal niets van”.

Behapbare delen

Het aanvoeren van de luchtbehandelingskasten in een monumentaal pand was ook een kunst op zich. “De toegang tot de techniekruimten was zeer beperkt”, vertelt Michel. “Hierdoor hebben we de luchtbehandelingskasten opgedeeld in behapbare delen.” Eén van de luchtbehandelingskasten is zelfs in stijlen en panelen aangeleverd. “Deze moesten we ter plaatse weer in elkaar zetten, inclusief het bijbehorende koeltechnische leidingwerk. Maar samen met onze trouwe en goede transporteur is dit allemaal goed gekomen.”

Radiatoren in bankjes

Daarnaast verving Equans alle verlichting in het pand door led. Volgens Marius levert dat niet alleen een besparing, maar ook een prettiger lichtniveau op. Tot slot zijn de radiatoren onder de bankjes vervangen. De bestaande radiatoren zaten verwerkt in bankjes met een expliciete vormgeving, die in het monument behouden moesten worden. “De bankjes dienen nu als luchtkanaal en verdelen de lucht gelijkmatig in de bibliotheek. Aan de achterzijde van de bankjes hebben we de verwarmingselementen geplaatst.” In het Doelengebouw pakte Equans de studiezolder aan. Die kreeg eveneens een nieuwe luchtinstallatie en biedt nu zo’n 53 gewilde studieplekken.

Gefaseerd uitgevoerd

De werkzaamheden startten in mei 2022 en waren in januari dit jaar gereed. Tijdens de werkzaamheden was de bibliotheek steeds gewoon open. Michel: “Dat was mogelijk door de bouw gefaseerd uit te voeren. We hielden daarbij continu rekening met bezoekers en hun veiligheid. Het project is geslaagd, mede dankzij de zeer goede samenwerking met de gemeente Haarlem én gebruiker Bibliotheek Zuid Kennemerland.” De studiezolder opende in april, zodat scholieren voor de tentamens weer konden komen.

Meer weten?

Marius vertelt je graag meer over dit project en de samenwerking met Bibliotheek Haarlem Centrum.

Marius Boon

Manager Project Ontwikkeling

Neem contact op:

Marius Boon

Manager Project Ontwikkeling