De kracht van data? Dit zijn 3 meest gemaakte fouten in een smart factory

11 juli 2024

Als bedrijf in de maakindustrie kun je veel voordeel halen uit het gebruik van data. Een smart factory haalt die data voor je op. Maar aan die data alleen, heb je nog niet zo veel. Het gaat erom wat je ermee dóét. Daarvoor moet je eerst context geven aan je data.

 

Nij Factory 10

Dit zijn de meest gemaakte fouten, als het aankomt op het verzamelen en gebruiken van data in de smart industrie. Draai je ze om? Dan weet je wat je wél kunt doen om de kracht van data te benutten en je processen en productie te optimaliseren.

Fout #1: Maximaal data verzamelen

In een smart factory kun je allerlei systemen gebruiken om data mee op te halen. Denk aan apparaten die zijn aangesloten op internet (IoT), sensoren en andere om real-time meetinstrumenten. Ze helpen je om gegevens te verzamelen over verschillende aspecten van het productieproces, zoals machineprestaties, energieverbruik en productkwaliteit. Deze data kunnen je stuk voor stuk interessante informatie geven. Bijvoorbeeld over de staat van de machine, afwijkingen en natuurlijk allerlei onderliggende waarden zoals vocht, temperatuur, viscositeit en temperatuur.

Risico op kort-door-de-bocht-conclusies

An sich zijn deze data – mits betrouwbaar – heel relevant. En misschien ben je geneigd om maximaal data te verzamelen. Meten is immers weten! Maar vergis je niet. Op het moment dat je al deze data in je spreadsheet hebt staan, is het verleidelijk om snel te analyseren en aan de knoppen te draaien. Kort-door-de-bocht-conclusies liggen dan op de loer, omdat juist de context van je data onmisbaar is voor de juiste interpretatie van je data en een logische hiërarchie van je processen.

Conclusie: begin klein en plaats data in de context voor een smart factory

Het is daarom raadzaam om klein te beginnen met het verzamelen van data. De beperkte informatie die je nu voor je hebt, kun je nu interpreteren in de context van je recept. Op die manier doe je inzichten op die processen ook daadwerkelijk optimaliseren en de weg wijzen naar een efficiënte, productieve toekomst.

Fout #2: Je operator(s) er niet bij betrekken

Wil je data gebruiken om je fabriek te optimaliseren? Dan is het onverstandig om je operators buiten beschouwing te laten. Operators spelen een cruciale rol in het dagelijkse productieproces. Hun input kan daarom van onschatbare waarde zijn. Bij het optimaliseren van je fabriek met data is het dan ook cruciaal om je operators erbij te betrekken. Operators hebben praktijkervaring en kennis van de machines, waardoor ze problemen en inefficiënties sneller kunnen herkennen dan data-analyses. Hun input biedt waardevolle inzichten voor de efficiëntie van het productieproces.

Valideren van data

Operators valideren ook data met hun praktijkervaring, waardoor je misleidende interpretaties kunt voorkomen. Dit leidt tot betrouwbaardere conclusies en voorkomt beslissingen op basis van onjuiste aannames.

Minder weerstand

Het betrekken van operators vergroot bovendien de acceptatie van nieuwe processen en technologieën. Veranderingen die zonder input van de werkvloer worden opgelegd, kunnen op weerstand stuiten. Actieve betrokkenheid van operators zorgt voor draagvlak en een gevoel van verantwoordelijkheid bij het optimaliseren van je productie.

Feedback voor optimalisatie

Daarnaast geven operators waardevolle feedback over nieuwe systemen en processen. Deze feedback helpt bij het finetunen van optimalisaties en het sneller identificeren van problemen. Dit iteratieve proces bevordert continue verbetering en aanpassing en dat is wenselijk in een dynamische productieomgeving.

Meer betrokkenheid bij de transformatie naar een smart factory

Het betrekken van operators vergroot ook hun motivatie en betrokkenheid. Als je hun input ziet en waardeert, voelen zij zich meer betrokken. Dit draagt bij aan een positievere werkomgeving, verhoogt de productiviteit én leidt tot daadwerkelijke verbeteringen.

Conclusie: betrek operators voor succesvolle optimalisatie

Kortom: het niet betrekken van operators bij data-gebaseerde optimalisatie is een gemiste kans. Hun praktijkervaring, kennis en feedback zijn essentieel voor de juiste interpretatie van data en effectieve verbeteringen. Zorg ervoor dat je hen vanaf het begin meeneemt in het proces om zo samen de beste resultaten te boeken.

Fout #3: De context van je recept vergeten

Als je data wilt gebruiken om je fabriek te optimaliseren, is het essentieel om de context van je recept niet te vergeten. Data zonder context kan snel irrelevant of misleidend worden. De omstandigheden waaronder de data zijn verzameld – zoals tijd, plaats en specifieke productiecondities – zijn cruciaal om de juiste conclusies te trekken.

Risico op foute beslissingen

Wanneer je de context mist, loop je het risico om foute beslissingen te nemen. Wat in de ene situatie werkt, kan in een andere situatie totaal verkeerd uitpakken. Productieprocessen zijn complex en afhankelijk van veel variabelen die elkaar beïnvloeden. Zonder die context kun je al snel oorzaak en gevolg door elkaar halen, met alle gevolgen van dien.

Reproduceerbaarheid en kwaliteit

Daarnaast speelt de context een grote rol bij de reproduceerbaarheid van je optimalisaties. Wat in één deel van de fabriek een verbetering lijkt, kan in een ander deel problemen veroorzaken. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Klantspecifieke vereisten zijn ook een belangrijke factor. Zonder context is het moeilijk ervoor te zorgen dat je eindproduct voldoet aan de verwachtingen van de klant.

Invloed van externe en interne factoren

Externe factoren zoals marktomstandigheden en regelgeving, evenals interne zaken zoals personeel en onderhoudsschema's, kunnen de effectiviteit van je beslissingen sterk beïnvloeden. Contextuele informatie helpt om problemen beter te analyseren en op te lossen. Zonder die context kan een oplossing die op papier perfect lijkt, in de praktijk compleet falen.

Context is alles in de smart factory

Kortom: optimalisatie zonder de juiste context leidt vaak tot inefficiënties en inconsistenties. De context zorgt ervoor dat je data juist interpreteert en helpt je om weloverwogen beslissingen te nemen. Zo houd je rekening met alle relevante factoren in je productieomgeving en voorkom je dat je van de regen in de drup komt.

Deze fouten niet maken?

Ben je klaar om de kracht van data in jouw productieproces te leren kennen, maar wil je deze fouten niet maken? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag met een inzichtelijke hiërarchie van jouw processen om te zien welke data jouw slimme fabriek kan helpen te optimaliseren. Uiteraard binnen de context van jouw recepten en processen.

 

Meer over Smart Factory

Meer weten?

Wil je meer informatie over slimme fabrieken? Neem contact op met onze expert. 

 

 

Rikkert Gerits

Manager Industriele Automatisering

Neem contact op:

Rikkert Gerits

Manager Industriele Automatisering