Downtime voorkomen? Jouw slimme fabriek voorkomt onderbrekingen

11 juli 2024

In de snel veranderende wereld van productie en fabricage staan producenten en fabrieken voor immense uitdagingen. Denk aan de stijgende kosten voor personeel en grondstoffen, maar ook de constante druk van veranderende markttrends en consumentvoorkeuren. Die druk dwingt je flexibel te zijn en je constant aan te passen om concurrerend te blijven. Iets wat je daarbij níét kunt gebruiken, is downtime. Gelukkig zijn er slimme fabrieken. Want die helpen downtime te minimaliseren en operational excellence te behouden.

 

Home Heemskerk Header

De impact van downtime

Downtime is een van de meest kostbare problemen waarmee je als fabriek te maken krijgt. Elk moment dat machines stilvallen, resulteert in verlies van productiecapaciteit, hogere kosten en gemiste kansen. Dan hebben we het over direct productieverlies, en nog niet eens over de bijkomende kosten van arbeidskracht, reparaties en mogelijke contractuele boetes. Kortom: deze kosten kunnen flink oplopen.

De meest voorkomende oorzaken van downtime

Als we downtime – en mogelijke oplossingen – verkennen, zien we vier soorten oorzaken:

Oorzaak #1: apparaatstoringen

Dit is de meest logische oorzaak van het spaak lopen van productie. Machines zijn namelijk onderhevig aan slijtage en defecten. En zonder proactief onderhoud kunnen kleine problemen snel escaleren naar grote storingen.

Oorzaak #2: menselijke fouten

Ondanks automatisering blijft menselijke tussenkomst noodzakelijk. Toch zit hierin een risico verscholen, want fouten in bediening of onderhoud kunnen leiden tot onnodige stilstand.

Oorzaak #3: onvoldoende onderhoud

Een gebrek aan gepland onderhoud kan leiden tot onverwachte storingen en stilstand. En dat is zonde, want deze downtime is redelijk gemakkelijk te voorkomen.

Oorzaak #4: problemen in de toeleveringsketen

Tot slot kunnen vertragingen of fouten in de levering van grondstoffen de productie ernstig verstoren.
Naast downtime, nemen we je mee in een ándere grote uitdaging waar moderne fabrieken in 2024 mee te maken hebben.

De druk van de veeleisende consument

Naast de constante dreiging van downtime, moeten fabrieken flexibel zijn om snel te kunnen reageren op veranderende markttrends en consumentvoorkeuren. De globalisering en digitalisering hebben geleid tot een consument die beter geïnformeerd is en veeleisender dan óóit tevoren. Ze verwachten niet alleen hoogwaardige producten, maar ook een snelle levering en aanpassingsvermogen aan hun specifieke behoeften. Dit betekent dat fabrieken voortdurend hun productieprocessen moeten optimaliseren en innoveren om aan deze eisen te voldoen. En dat is geen sinecure.

Hoe slimme fabrieken hierbij helpen

Slimme fabrieken, ook wel bekend als smart factories, helpen downtime te voorkomen maar ook om flexibel en efficiënt te blijven produceren. Dat komt doordat ze gebruik maken van geavanceerde technologieën zoals Internet of Things (IoT), kunstmatige intelligentie (AI) en big data om de productieprocessen te optimaliseren. Zo dragen ze bij aan de operational excellence van fabrieken en grote bedrijven in de maakindustrie. Dat doen ze bijvoorbeeld op deze manieren:

  1. Met real-time monitoring
    Slimme fabrieken maken gebruik van real-time monitoring om onmiddellijk in te grijpen bij afwijkingen in het productieproces. Dit minimaliseert de reactietijd en voorkomt langdurige stilstand. Het voorkomt onnodig afval en een verspilling van grondstoffen.
  2. Door menselijke fouten te minimaliseren
    Door meer processen te automatiseren en medewerkers te voorzien van real-time data en inzichten, kunnen menselijke fouten tot een minimum worden beperkt. Dat is niet alleen goed voor de productie, maar ook voor de motivatie van de medewerkers.
  3. Door onderhoud te voorspellen
    Door sensoren en AI-gestuurde analyses kunnen slimme fabrieken potentiële problemen identificeren vóórdat ze tot stilstand leiden. Dit voorspellend onderhoud zorgt ervoor dat machines precies op tijd worden onderhouden, wat onverwachte storingen terugdringt. Soms leidt het bovendien tot een langere levensduur van machineonderdelen. Goed voor het milieu én voor de portemonnee.
  4. Door productie te optimaliseren
    Met behulp van big data en machine learning kunnen productieprocessen continu worden geoptimaliseerd. Dit betekent dat fabrieken sneller en flexibeler kunnen inspelen op veranderende eisen en trends. Zo kun je beter voldoen aan de eisen van de consument én een voorsprong nemen op je concurrenten.

De moraal van dit verhaal? Slimme technologieën staan je bij in jouw missie om downtime terug te dringen en flexibel te blijven voor de veeleisende consument. Daarnaast helpen ze downtime te verminderen en geven ze – last but not least – jouw operationele excellentie een flinke boost.

 

Meer over Smart Factory

Meer weten?

Ben jij klaar om de strijd tegen downtime aan te gaan en je productie naar een hoger niveau te tillen? Onze experts helpen je graag met het zetten van kleine stappen, zodat je snel in beweging komt.

 

Rikkert Gerits

Manager Industriele Automatisering

Neem contact op:

Rikkert Gerits

Manager Industriele Automatisering