Samenwerken als één team voor energiecentrale Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

ETZ Vooraanzicht

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en Equans opereren als één team voor de beste prestaties van de energiecentrale van het ziekenhuis op locatie ETZ Elisabeth. Continuïteit van de zorg en veiligheid staan hierbij voorop. Dit wordt mogelijk dankzij transparante samenwerking.

  • Tilburg
  • 2006 - 2022
  • Elisabeth-TweeSteden

Samen voeren we de regie en we vullen elkaar aan

Paul Kolsters
Teamleider van de afdeling techniek & onderhoud
Energiecentrale Zuyderland

Opereren als één team

Al in 2006 sloten het ETZ en Equans na een grootschalige revisie een exploitatiecontract af voor de energiecentrale in het ziekenhuis. De samenwerking gaat dus al een tijdje terug in de tijd. Vanaf 2016 is er een nieuwe samenwerkingsvorm waarbij Equans opnieuw het onderhoud en beheer uitvoert van de energiecentrale. Aan de basis van de totstandkoming van het nieuwe contract lag het wederzijds vertrouwen en goed contact tussen beide partijen. Zo goed zelfs, dat Paul Kolsters, teamleider van de afdeling techniek & onderhoud bij het ETZ, het gevoel heeft te opereren als één team.

Hart van de energievoorziening

De energiecentrale is eigendom van het ETZ en vormt het hart van de gehele energievoorziening. In de centrale staan onder andere een noodstroomaggregaat, twee heetwaterketels, een CV ketel en een park voor de koeling van de gebouwen. Equans verzorgt de beschikbaarheid van de energievoorziening voor het ziekenhuis én een zo optimaal mogelijke energierekening.

 

Continuïteit en veiligheid altijd op 1

Het ETZ wil zich vanuit de maatschappelijke rol inzetten voor een groenere wereld. Zo heeft het ziekenhuis de Green Deal Duurzame Zorg ondertekend. Paul Kolsters licht dit toe: “In de afgelopen jaren hebben we in het ziekenhuis al veel energiebesparende maatregelen getroffen. Maar wij gaan een stapje verder. We proberen vooruit te denken. We willen naar minimaal 95% besparing op CO2 en onze nieuwbouw wordt gasloos. Kortom, we zien dat we een belangrijke maatschappelijke bijdrage kunnen leveren”.

Energiebesparing en duurzaamheid zijn voor het ziekenhuis belangrijk, maar veiligheid en continuïteit komen altijd op de eerste plaats. “Hoewel we het beheer en onderhoud van de energiecentrale uitbesteden, zijn wij ook als team vanuit het ETZ verantwoordelijk en willen we inzicht in de prestaties. En uiteraard stellen we hoge eisen aan de continuïteit en veiligheid in de energiecentrale. Equans helpt ons hierbij. Samen voeren we de regie en we vullen elkaar goed aan”, aldus Kolsters.

Transparante samenwerking

Paul Kolsters is te spreken over de transparante samenwerking. “Voorheen kwamen we in actie als er iets mis was. Nu gaan we naar een proactieve houding. Samen streven we er naar dat we problemen voor blijven. We stellen onszelf de vragen: Hoe gaan we dit samen doen? Wat zijn de oplossingen?”

Discussies over kosten zijn er zelden, enkel over hetgeen waarvoor we kosten maken. Contractmanager Jan Hermsen van Equans zegt hierover: “Kosten zijn een resultante van wat we doen. Samen hebben we een budgetverantwoordelijkheid en we moeten zorgen voor een optimale balans tussen risico’s, prestaties en kosten. Alle gemaakte kosten worden transparant inzichtelijk gemaakt en gedeeld met het ETZ.”

Voorbeeld van slim samenwerken

Voor het ziekenhuis heeft Equans een meerjarenonderhoudsbegroting (MJOB) voor 10 jaar vastgesteld. Desondanks kijken het ETZ en Equans ieder jaar of de geplande werkzaamheden noodzakelijk en verstandig zijn. Paul vertelt: “Door de kennis van Equans over onze centrale kunnen we inschatten of er aanpassingen nodig zijn, of dat een installatie vervangen moet worden of dat deze nog wat langer mee kan. Bij iedere investering wordt de afweging gemaakt wat de levensduur is en of dit aansluit bij de langetermijnplannen en duurzame ambities. Door slim te werken, voorkomen we onnodige kosten”. Alle reden dus om deze transparante manier van samenwerken voort te zetten.

 

Samenwerken Handen Op Elkaar

Meer informatie

Meer weten?

Op zoek naar een technische partner voor jouw ziekenhuis of zorgorganisatie? Neem contact via onderstaand formulier. We staan klaar om je te helpen!

Johan van Baardwijk

Marktdirecteur Healthcare

Neem contact op: