Equans realiseert innovatief circulair energiesysteem bij Hulshoff

Hulshoff Zonnepanelen 540X650

Equans heeft al haar kennis uit de kast gehaald voor de realisatie van een innovatief circulair energiesysteem bij het Amsterdamse familiebedrijf Hulshoff, specialist in projectverhuizingen, stadsdistributie en circulair meubilair. Het systeem combineert op slimme manier zonnepanelen, laadpalen en batterijopslag tot een volledig zelfvoorzienende energieoplossing, waarmee Hulshoff helemaal klaar is voor de toekomst.

Gerry Hulshoff, directeur Hulshoff Bedrijvengroep: “De snelle transitie naar elektrisch vervoer en de ambitie om versneld ‘van het gas af te gaan’ zouden ons in de nabije toekomst wel eens voor uitdagingen kunnen stellen. Wij kunnen dankzij Equans in ieder geval onze werkzaamheden blijven doen, ook als stedelijke gebieden alleen elektrisch vervoer toestaan.”

Meer weten over de mogelijkheden van Equans?
  • Amsterdam
  • 2020
  • Hulshoff

Het mooie is dat het een geïntegreerd systeem is. Alles praat met elkaar en werkt met elkaar samen.

Gerry Hulshoff
Directeur Hulshoff Bedrijvengroep
Hulshoff Ge Ntegreerd Energiesysteem (2)

Oplossing

Duurzaam en circulair energiesysteem dat bestaat uit zonnepanelen, gebruikte batterijen, laadpalen voor vrachtwagens en aansluitpunten voor elektrische personenauto’s. Alle componenten worden slim aangestuurd door een energiemanagementsysteem, om zo het maximale uit de oplossing te halen en de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te minimaliseren.

Met de keuze voor een schoon en circulair energiesysteem wil Hulshoff vooroplopen als het gaat om de ambities die de gemeente Amsterdam heeft vastgelegd in het Actieplan Schone Lucht. Doelen zijn onder meer dat al het vrachtverkeer binnen de gemeentegrenzen vanaf 2025 elektrisch rijdt en in 2030 ál het verkeer. Hulshoff is een familiebedrijf dat al tachtig jaar bestaat, maar intussen volkomen bij de tijd is. “We zijn een oud bedrijf, maar hebben altijd vooropgelopen. Met alles wat nieuw is, hebben wij vaak de eerste stappen gezet”, zegt directeur Gerry Hulshoff, een Hulshoff van de vierde generatie. “Ik vind het de normaalste zaak van de wereld dat je om je heen en vooruitkijkt. Amsterdam wil in 2025 de stad ontlasten van dieselvoertuigen. Als het zover is, zijn wij zijn er klaar voor.”

Geïntegreerde totaaloplossing
Hulshoff nam zijn energie al af bij Equans , maar wist dat Equans méér in huis had. Dat leidde tot gesprekken over een duurzame en geïntegreerde totaaloplossing. Samen kozen Hulshoff en Equans voor een systeem waarmee het verhuis- en distributiebedrijf energetisch volledig zelfvoorzienend wordt. Om te beginnen installeerde Equans op het dak van het nieuwbouwpand van Hulshoff 3100 zonnepanelen die samen goed zijn voor een productie van 868 kWp. Deze energie wordt opgeslagen in batterijen met een maximale capaciteit van 1000 kWh. Die voeden vervolgens twee laadpalen voor vrachtwagens en tien aansluitpunten voor personenauto’s. Het vernieuwende van de oplossing bestaat uit de slimme combinatie van alle elementen: een energiemanagementsysteem optimaliseert de productie van zonne-energie, om zo de interactie met het elektriciteitsnet te minimaliseren, en verdeelt de in de batterijen opgeslagen energie vervolgens op maat over het wagenpark van Hulshoff. “Het mooie is dat het een geïntegreerd systeem is. Alles praat met elkaar en werkt met elkaar samen”, zegt Hulshoff.

Hulshoff Ge Ntegreerd Energiesysteem (5)

Duurzaam & circulair

Het systeem is niet alleen duurzaam, maar zelfs circulair. Equans koos voor gebruikte batterijen die een eerder leven in een datacenter hebben gehad. Daar zijn ze preventief vervangen, maar voor een energiesysteem zoals bij Hulshoff waren ze nog uitstekend bruikbaar. Door de batterijen geleidelijk op te laden en te ontladen, kunnen ze nog lang mee. “Met nieuwe batterijen zou het systeem twee keer zo duur zijn geworden, maar ook de circulaire gedachte sprak mij erg aan”, aldus Gerry Hulshoff. Ook dat proces – tijdens de nacht worden de vrachtauto’s geleidelijk opgeladen met de overdag geoogste zonnestroom – leidt het slimme managementsysteem in goede banen. Overdag kunnen intussen de elektrische auto’s van de medewerkers worden opgeladen. 

Ook na oplevering betrokken

We zijn straks volledig zelfvoorzienend, dan hebben we helemaal niemand anders meer nodig”, zo constateert Gerry Hulshoff tevreden. Toch blijft Equans na oplevering betrokken bij het systeem, want de capaciteit van de zonnepanelen is groter dan wat Hulshoff zelf nodig heeft. Het bedrijf wil daarom de overproductie via Equans ter beschikking stellen aan de medewerkers.

Bovendien draagt Equans zorg voor het onderhoud en beheer aan het slimme systeem. Gerry Hulshoff ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet: “De snelle transitie naar elektrisch vervoer en de ambitie om versneld ‘van het gas af te gaan’ zouden ons in de nabije toekomst wel eens voor uitdagingen met betrekking tot de stroomvoorziening kunnen stellen. Wij kunnen dankzij Equans in ieder geval onze verhuiswerkzaamheden blijven doen, ook als de stedelijke gebieden alleen elektrisch vervoer toestaan.