Hogere capaciteit en minder verstoringen? Zo realiseerde Equans dat bij ForFarmers

For Framers Automation

Diervoerproducent ForFarmers vond in Equans een partij die haar fabrieken kon her-automatiseren. Als specialist in software voor doseer- en menginstallaties kreeg EQUANS 10 jaar geleden een eerste opdracht. Na een succesvolle samenwerking volgden meer locaties. Momenteel is Equans bezig met de voorbereiding van de vijfde locatie, Reudink, de biologische tak van ForFarmers. De Europese marktleider in diervoeding beschikt nu over fabrieken met een hogere capaciteit en minder verstoringen. Hoe creëerde Equans deze totale performanceverbetering?

 • Lochem
 • 2012 - heden
 • ForFarmers
For Farmers Header

Grootste fabriek presteert beter

ForFarmers biedt complete en innovatieve voeroplossingen voor de (biologische) veehouderij. De fabriek in Lochem is de grootste mengvoederfabriek van Nederland. De fabriek wordt bestuurd door een redundant serversysteem gekoppeld aan tien Siemens PLC’s met ruim 70 bedieningsclients. Het nieuwe systeem, waar Equans de fabriek van voorziet, kent een aantal belangrijke eigenschappen en voordelen voor de klant:

 • Volledige integratie van PLC-control, SCADA en MES-functies.
 • Geïntegreerde Business Intelligence (BI) tools en KPI dashboards.
 • Ingebouwde performancemeting en visuele weergave.
 • Client kan worden opgestart vanuit een browser.
 • Unieke track&trace voor alle grondstoffen en eindproducten.
 • Alle fabrieksfuncties geïntegreerd in één applicatie.
 • Gebaseerd op internationale standaarden ISA 88 en ISA 95.
 • Volledige ERP-integratie met SAP.

  Met al deze aanpassingen draaien de betreffende fabrieken op een hogere capaciteit. “De ambitie is om tegelijk ook het aantal verstoringen te verminderen, voor een betere continuïteit. Zo verbetert uiteindelijk de capaciteit van deze fabrieken ”, vertelt Consultant Siem Broersen trots.

Verzekerd van continue vernieuwing

Equans begon het werk in 2012 bij de fabriek in Deventer. In 2015, 2018 en 2022 volgden de fabrieken in achtereenvolgens Almelo, Delden en Lochem. Na de succesvolle oplossingen op deze locaties is Equans  nu bezig bij dochterbedrijf Reudink in Lochem. Volgens planning is ook deze fabriek eind 2023 volledig geautomatiseerd. Siem: “We voeren al deze trajecten zelfstandig uit. Equans heeft alle expertise in huis voor een optimale inrichting van de software voor de besturing van deze fabrieken.”

Deze opdracht voor ForFarmers past in de strategie van Equans om marktleider te zijn op het gebied van software voor doseer- en menginstallaties in de feed- en foodindustrie. “Met de besturing van Equans weten we onze productieprocessen in de fabrieken verder te standaardiseren. En we zijn zo ook verzekerd van continue vernieuwing ”, aldus Wilbert Hendriks, Projectmanager Industrial Automation bij ForFarmers.

ForFarmers: For the Future of Farming

Met een afzet van ongeveer 10 miljoen ton diervoeders op jaarbasis is ForFarmers marktleider in Europa. Het bedrijf zet zich in ‘For the Future of Farming’: voor de continuïteit van het boerenbedrijf en een verdere verduurzaming van de agrarische sector. Door intensief met klanten samen te werken bieden zij: beter rendement, een gezondere veestapel en hogere efficiëntie. De onderneming is met zo’n 2.500 medewerkers actief in Nederland, Duitsland, België, Polen en het Verenigd Koninkrijk. De omzet bedroeg in 2021 circa € 2,7 miljard.

T8A9013 Pano Ja

Meer weten?

Siem Broersen vertelt je graag meer over dit project en de samenwerking met ForFarmers.

Lees meer over Smart Factory

Siem Broersen

Consultant MES / Industrial Automation

Neem contact op:

Siem Broersen

Consultant MES / Industrial Automation