Smart Grid Flevoland biedt dé oplossing voor duurzame zonne-energie van Solarfields

SGF 24

Gesloten Distributie Systeem

Met meer dan 450.000 geïnstalleerde zonnepanelen en 120 nieuwe zonneparken in ontwikkeling is Solarfields marktleider op het gebied van zonneparken op grond. Equans en Solarfields werken samen om twee zonneparken in Flevoland van een niet-standaard aansluiting te voorzien. Er is namelijk niet genoeg capaciteit op het reguliere elektriciteitsnet. Smart Grid Flevoland – dochterbedrijf van Equans - biedt de oplossing met een Gesloten Distributie Systeem (GDS) waarmee zon, wind en opslag wordt gecombineerd.

Het gaat om twee projecten van Solarfields: het zonnepark van Dorhout Mees en Solar carport Biddinghuizen. Samen beslaan zij tot wel 390.000 zonnepanelen, waarmee 44.000 huishoudens per jaar worden voorzien van stroom. “We zijn bij Smart Grid Flevoland terecht gekomen omdat de netbeheerder korte termijn geen oplossing voor ons had. De oplossing hebben we bij Smart Grid Flevoland gevonden via hun GDS”, vertelt Wannes Deville, Sr. Grid Specialist bij Solarfields.

 

Smart Grid

Wannes is blij met de samenwerking. “Bij Smart Grid Flevoland is tussen de apparaten een smart grid geïnstalleerd. Die vind je niet bij reguliere netbeheerders. Door dit smart grid kunnen alle systemen op seconde basis met elkaar communiceren. Hiermee is er veel data beschikbaar waar wij verder mee kunnen optimaliseren en innoveren.” Wanneer er meer dan de maximale beschikbare aansluitcapaciteit wordt geproduceerd door alle aangeslotenen, moet de partij die er het laatst is bijgekomen als eerste terug regelen. Dat betekent in dit geval dat Solarfields soms minder stroom mag leveren. Dankzij het smart grid, wordt dit tot een minimum beperkt.

Equance Drone 72

Wij geloven heel sterk in GDS’en, omdat je efficiënter gebruik kunt maken van dezelfde netinfra en je dus meer energie kunt opwekken.

Wannes Deville
Sr. Grid Specialist bij Solarfields
Marco Peters Equans Smartgrid Flevoland 53

Standaardoplossing nu nog makkelijker

Bij reguliere netbeheerders bestaat nog veel onzekerheid en twijfel over deze niet-standaard oplossing, merkt Wannes. “Bij een niet-standaard oplossing is de opstart lastiger in verband met de additionele financiële en juridische procedures. Echter, wij hebben deze oplossing zelf vaker toegepast, wat het proces voor ons al eenvoudiger maakt.”

“Wij geloven heel sterk in GDSen, omdat je efficiënter gebruik kunt maken van dezelfde netinfra en je dus meer energie kunt opwekken. We ontlasten hiermee het regionale distributienet door direct op het transportnet van Tennet in te voeden. Verder worden de transformatoren die de spanning van de zonneparken verhogen van 23 naar 150 kV bij het netstation, normaal gesproken neergezet door de regionale netbeheerder, en deze kosten worden gesocialiseerd over alle aangeslotenen. Bij Smart Grid Flevoland dragen de zonne- en windparken deze kosten zelf."

In het nieuws: grootste solar carport ter wereld geopend

Dinsdag 3 mei 2022 | Op het parkeerterrein bij het festivalterrein in Biddinghuizen is de grootste solar carport ter wereld geopend. Het parkeerterrein is overdekt met 90.000 zonnepanelen en die beslaan een oppervlakte van 35 hectare. Dat komt neer op zo'n zeventig voetbalvelden. De solar carport is een initiatief van Lowlands dat op het naastliggende terrein een keer per jaar een meerdaags festival houdt. De solar carport is aangesloten op het net van Smart Grid Flevoland.

Over Smart Grid Flevoland

Smart Grid Flevoland, voorheen Windnet Oost-Flevoland, wordt beheerd door Equans. Er zijn 90.000 zonnepanelen, 37 windmolens en een 12 MW-batterij van Giga Storage aangesloten. De zonnepanelen en windmolens wekken per jaar evenveel op als het jaarlijkse verbruik van 160.000 huishoudens.

Lees meer op smartgridflevoland.nl.

Netcongestie

Er is steeds meer behoefte aan elektriciteit, maar het stroomnetwerk kan die vraag niet altijd aan. Dit leidt tot netcongestieproblemen die opgelost kunnen worden met bijvoorbeeld smart grids. Ontdek de uitdagingen van netcongestie en ga aan de slag met oplossingen.

Meer over netcongestie