Volgens het klimaatakkoord is de Nederlandse energievoorziening over 25 jaar duurzaam en CO2-neutraal. Als bedrijf heb je dus nog 25 jaar om deze verduurzamingspuzzel goed te leggen. Maar, heb jij je al eens afgevraagd wanneer jouw assets aan vervanging toe zijn? Of hoe jouw bedrijfsgebouw er over 25 jaar uit ziet? En welke passende maatregelen je nu al kunt treffen om de impact van netcongestie op jouw bedrijfsvoering te minimaliseren? Waarom zou je wachten tot 2050?
Ons advies: begin zo snel mogelijk. Want de puzzelstukjes om je organisatie CO2-neutraal te laten opereren zijn voorhanden. Je moet alleen wel weten waar, je welk stukje op het juiste moment moet neerleggen. En ja, je hebt een masterplan kosteninvesteringen nodig, maar door op het juiste moment slimme investeringen te doen levert dit plan je op de lange termijn juist hogere winst op. Hoe? Lees alles over de voordelen van elektrificatie in dit artikel.
Investeren in energie-efficiëntie kan tot 55% besparen op energiekosten. Dit werkt omdat efficiëntieverbeteringen, zoals geavanceerde warmte-integratie en systeemontwerpen, het energieverbruik verminderen en de operationele processen optimaliseren. Het voordeel hiervan is dat lagere energiekosten de winstgevendheid verhogen en de terugverdientijd van investeringen verkorten.
Hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie hebben stabielere kosten en zijn minder onderhevig aan marktvolatiliteit, waardoor de energiekosten voorspelbaarder worden. Door over te stappen op hernieuwbare energiebronnen, verminderen bedrijven de impact van schommelende fossiele brandstofprijzen. Dit draagt bij aan beter risicobeheer en vergroot de nauwkeurigheid van de financiële planning, met als uiteindelijke resultaat: grotere financiële stabiliteit.
Elektrische systemen zijn efficiënter en hebben minder onderhoud nodig, doordat elektrische systemen minder bewegende delen hebben. Wat levert dit op? Minder storingen en stilstandperiodes met een hogere beschikbaarheid tot gevolg. En die beschikbaarheid zie je onder de streep direct terug.
Het EU Emissions Trading System (ETS) ‘subsidieert’ bedrijven om hun CO2-emissie zo snel mogelijk te minimaliseren. Initieel was de EU ETS alleen van toepassing op zware vervuilers, maar inmiddels is de ETS2 in werking gesteld voor gebouwen, transport en kleine industrieën. Deze regelgeving wordt in de toekomst verder aangescherpt. Het aantal CO2-rechten in Europa is beperkt en dit aantal wordt ieder jaar kleiner. Elektrificatie helpt bedrijven hun CO2-uitstoot te verminderen, waardoor ze minder afhankelijk worden van het kopen van dure emissierechten en beter kunnen voldoen aan de steeds strengere milieuwetten. En bijkomend voordeel: bedrijven die sneller verduurzamen, kunnen hun overtollige certificaten verkopen aan concurrenten die achterblijven, wat een potentiële inkomstenbron oplevert.
Duurzaamheid is steeds vaker doorslaggevend in de keuzes van consumenten, investeerders en samenwerkingspartners. Bedrijven die vooroplopen in duurzaamheid trekken milieubewuste klanten en investeerders aan. Je kunt hierdoor nieuwe marktsegmenten betreden en andere financieringsmogelijkheden aantrekken, waarmee je de omzet verhoogt en de marktpositie van je bedrijf versterkt.
Door nu al de stip op de horizon te plaatsen voor volledige elektrificatie kun je als bedrijf vooroplopen in het toepassen van nieuwe technologieën. Op deze manier onderscheid je jouw bedrijf van concurrenten en biedt dit ruimte om het bedrijf te positioneren als marktleider in de sector. Het voordeel hiervan is dat een sterke concurrentiepositie niet alleen de merkwaarde verhoogt, maar ook de klantloyaliteit bevordert. Op de lange termijn betaalt dit zich uit in hogere winst.
Elektrificatie maakt je bedrijf klaar voor een koolstofarme toekomst en vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Door nu te investeren in hernieuwbare energie en elektrische systemen, is jouw bedrijf minder kwetsbaar voor toekomstige energietransities en regelgeving. Hernieuwbare energiebronnen en elektrische systemen zijn niet alleen duurzamer, maar vaak ook kostenefficiënter op de lange termijn. Daarnaast helpt goed energiemanagement je om de impact van toenemende netcongestie te verminderen, omdat je beter in staat bent je energieverbruik te beheren en af te stemmen op de beschikbare capaciteit. Dit zorgt voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering die langdurige stabiliteit en groei garandeert, zelfs in een veranderende markt.
Het maakt niet uit wat voor bedrijf je hebt, je gebruikt altijd energie. En energie is altijd betaalbaar en in overvloed geweest. Net als water uit de kraan, tot die ene dag dat er opeens bruin water uit je kraan stroomt en je daardoor toch volledig wordt verrast. En niet alle verrassingen zijn even leuk. Laat je dus niet verrassen door (de gevolgen van) netcongestie, plotselinge investeringen en veranderende regelgeving. Volg de elektrificatie-roadmap om de eerste stappen te zetten voor elektrificatie van jouw bedrijf, zodat je hier maximaal de vruchten van kunt plukken. Op hoofdlijnen ziet onze roadmap er zo uit:
Wil jij meer weten over elektrificatie en hoe jij meer grip krijgt op verduurzaming van jouw bedrijf? Wouter Ellis kan je hier alles over vertellen. Neem contact op.