Actief slim laden proef met financiële prikkel voor e-rijder onderzoekt ontlasting stroomnet

27 maart 2025

Equans start vandaag samen met de gemeente Amsterdam, Deftpower en de ANWB een proef voor het actief slim laden van elektrische voertuigen in de hoofdstad. Zes maanden lang onderzoeken zij hoe e-rijders actief kunnen bijdragen aan het ontlasten van het stroomnet in ruil voor een financiële beloning. E-rijders kunnen tijdens de proef voordeliger opladen bij ruim 3.000 openbare laadpunten (1.500 laadpalen) in Amsterdam.

Laadplein Dordrecht Equans 2

Elektriciteitsnet ontlasten

Tijdens de proef worden e-rijders na het aansluiten van de laadkabel via de ANWB-app gevraagd om hun verwachte vertrektijd aan te geven. Met deze informatie kan Equans de beschikbare elektriciteit slimmer verdelen over de gehele periode dat het elektrische voertuig is aangesloten op de openbare laadpaal. Dit noemen we ‘actief slim laden’. 

Voordelen van actief slim laden

Equans kan het laadproces efficiënter inrichten, het elektriciteitsnet mogelijk tijdens piekmomenten ontlasten en zorgen voor een duurzamer en goedkoper gebruik van het energie-aanbod. Dit biedt voordelen voor de gehele energiemarkt omdat laadmomenten worden afgestemd op perioden met overvloedige opwekking van duurzame energie. Ook e-rijders profiteren financieel mee. Daarnaast zijn er mogelijk voordelen voor netbeheerders, omdat de beschikbare elektriciteit beter wordt verdeeld door een slimme planning en het verplaatsen van laadsessies naar daluren.

De proef richt zich op drie onderzoeksvragen:

  • Hoe draagt actief slim laden bij aan het ontlasten van het stroomnet?
  • Hoe ervaren e-rijders de transparantie en flexibiliteit van deze nieuwe laadmethode met cashback?
  • Hoeveel geld kunnen e-rijders besparen?

Financiële prikkel voor e-rijders

Het is de eerste keer in Nederland dat de e-rijder in de publieke ruimte financieel profiteert van slim laden. Deelname aan de proef is eenvoudig: e-rijders kunnen zich via de ANWB-app aanmelden. Tijdens de proef ontvangen zij via de app een financiële beloning (cashback), waarmee ze direct de waarde van hun flexibele laadsessies kunnen verzilveren. Dit biedt ANWB Laadpasgebruikers een aantrekkelijke besparingsmogelijkheid.

De ANWB maakt gebruik van software van Deftpower. Dankzij de software en de apptechnologie van Deftpower wordt het slim laadschema van de e-rijders berekend en ontvangen ze de cashbacks.

Toekomstbestendig laden in Amsterdam

Om de toenemende vraag naar energie gelijkmatiger te verdelen en piekbelasting tegen te gaan, kunnen openbare laadpalen slimmer gestuurd worden. Auto's worden dan opgeladen als de vraag naar energie afneemt. Op een deel van de palen in Amsterdam wordt al netbewust geladen. De gemeente Amsterdam verwacht dat dergelijke vormen van laden op den duur de standaard wordt. Om te onderzoeken hoe we de E-rijder hierbij actief kunnen betrekken vindt de gemeente het belangrijk om mee te doen aan deze proef.

Tags:
E-mobility

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met onze experts.