Geslaagde ‘smart grid’ pilot Picnic en Equans

12 januari 2023

Equans en online supermarkt Picnic hebben gezamenlijk een "smart grid" gecreëerd op verschillende locaties door Nederland. Het betreft een pilotproject waarbij de wagens van Picnic slim laden. Het energie management systeem (EMS) is door Equans ontwikkeld. Binnen dit systeem wordt een optimale balans tussen groene en betaalbare energie bepaald. De wagens van Picnic zijn daarmee niet alleen verzekerd van een volle accu zodra dat nodig is, maar gaan ook nog duurzamer vooruit.

De duurzame energie wordt geladen als de zon schijnt op de aanwezige zonnepanelen op het dak. Wanneer de zon niet schijnt wordt er uitsluitend geladen via het net en als de energieprijs laag is. Hiervoor maakt het systeem onder andere gebruik van voorspellingen op de energiemarkt door Dexter Energy. Afhankelijk van deze voorspellingen, de lokale opwek en de logistieke planning wordt het laadproces van de Picnic-wagens op- of afgeschakeld. Slimme algoritmes zorgen ervoor dat energie op het juiste moment geladen wordt. De wagens zijn daarvoor voorzien met een GPS-tracker en een op afstand bestuurbare accu. Picnic coördineerde de pilot en was verantwoordelijk voor de investeringen.

Het project is gesteund door de Rijksoverheid middels een DKTI- subsidie gezien het innovatieve karakter. Voor alle betrokken partijen weer een mooie stap om Nederland nog verder vooruit te helpen in de energietransitie.