08 april 2025
Cyberaanvallen, datalekken en ransomware: het aantal cybersecurity-incidenten is het afgelopen jaar met 30% gestegen. De dreiging is er altijd: ieder bedrijf wordt dagelijks gescand en aangevallen. Toch ondernemen veel organisaties onvoldoende actie om hun digitale weerbaarheid te versterken. Veel organisaties zien cybersecurity nog steeds als een IT-aangelegenheid, terwijl de risico’s direct impact hebben op de continuïteit en reputatie.
De NIS2-richtlijn, en de op handen zijnde Cyberbeveiligingswet , maakt duidelijk dat cybersecurity geen optionele zorg meer is, maar een strategische verantwoordelijkheid van de directie. De vraag is niet óf je ermee aan de slag moet, maar hoe snel je actie onderneemt.
NIS2, de Network and Information Security directive versie 2, is de aangescherpte Europese richtlijn voor netwerk- en informatiebeveiliging. Het doel? De digitale weerbaarheid van organisaties verhogen en de impact van cyberincidenten beperken. Hoewel het nog geen wet is, legt de richtlijn wél verplichtingen op aan organisaties in sectoren zoals energie, transport, financiën, gezondheidszorg, ICT en digitale infrastructuur. Ook grote bedrijven buiten deze sectoren kunnen onder NIS2 vallen.
In de praktijk stelt de NIS2 strengere eisen op het gebied van cybersecurity, zoals:
Dit zijn geen vrijblijvende richtlijnen; toezichthouders krijgen expliciet de bevoegdheid om naleving af te dwingen. En die bevoegdheid wordt naar verwachting verder uitgebreid met de invoering van de Cyberbeveiligingswet eind 2025.
Waarom is NIS2 zo belangrijk? Omdat de risico’s veel verder gaan dan alleen IT-systemen . Cyberaanvallen raken de kern van je organisatie: de continuïteit, de klantrelatie, en zelfs de bedrijfswaarde. Bestuurders en directies dragen directe verantwoordelijkheid voor een solide cybersecuritystrategie. Dit vraagt om een shift in mindset:
Bedrijven worden geconfronteerd met een groeiend aantal wettelijke en strategische verplichtingen, waaronder CO₂-reductie, klimaatadaptatie, energiebesparing… en ook cybersecurity. Met een pragmatische aanpak kan cybersecurity een beheersbaar én strategisch waardevol onderdeel van je organisatie worden. Bij Equans helpen we organisaties om hun digitale weerbaarheid effectief en doelgericht te versterken.
Met onze NIS2 Quickscan krijg je inzicht in de huidige stand van jouw organisatie ten opzichte van de NIS2-eisen en welke stappen je moet zetten om hieraan te voldoen. Daarnaast ondersteunen we bij de implementatie van ISO27001 en NEN7510, en bieden we NIS2 Executive-trainingen aan. Zo begeleiden we jouw organisatie naar een toekomstbestendige cybersecuritystrategie.
Zodra de Cyberbeveiligingswet op basis van NIS2 in werking treedt, worden strengere beveiligingseisen voor digitale systemen wettelijk verplicht. Organisaties die onder deze wet vallen, moeten hun cybersecurity op orde hebben om sancties en juridische risico’s te voorkomen. Organisaties die nu investeren in hun digitale weerbaarheid en continuïteit lopen vooruit op de wetgeving en creëren concurrentievoordeel.
Bij Equans helpen we je graag om tijdig de juiste stappen te zetten. Benieuwd waar jouw organisatie staat? Plan een vrijblijvend gesprek in met onze specialist Arie van Boxsel en ontdek hoe je grip krijgt op cybersecurity met een duidelijke én haalbare strategie.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met onze experts.
Security expert