Hoe komt jouw organisatie van eilandautomatisering af?

17 april 2024

De voedingsmiddelenindustrie heeft de afgelopen decennia enorme stappen gezet op het gebied van automatisering en productie-efficiëntie. Toch zien we nog steeds veel eilandautomatisering, waarin verschillende processen en systemen geïsoleerd van elkaar werken. Dit leidt tot inefficiëntie, hogere kosten en gemiste kansen voor optimalisatie. Welke uitdagingen brengt eilandautomatisering met zich mee? En hoe kun je evolueren naar een geïntegreerd automatiseringsproces?

5 gevolgen van eilandautomatisering

Eilandautomatisering zorgt ervoor dat verschillende afdelingen of processen binnen één voedingsmiddelenfabriek geïsoleerd van elkaar opereren. Dat kan verschillende gevolgen hebben:

  1. Inefficiëntie
    Wanneer elk proces op zichzelf staat, ontstaan er inefficiënties in de productieketen. Er is weinig tot geen communicatie tussen systemen, waardoor kostbare tijd verloren gaat.
  2. Gebrek aan real-time data
    Eilandautomatisering belemmert het vermogen om real-time data te verzamelen en te analyseren. Dit maakt het moeilijk om snel te reageren op veranderingen in de markt of productieomstandigheden. Ook is geautomatiseerde tracking & tracing zeer lastig in deze omgeving.
  3. Kwaliteitsproblemen
    Gebrek aan integratie kan leiden tot kwaliteitsproblemen, zoals variabiliteit in producten en inconsistentie in smaak en textuur.
  4. Hogere kosten
    Eilandautomatisering kan leiden tot hogere operationele kosten, aangezien er meer personeel en middelen nodig zijn om afzonderlijke systemen te beheren.
  5. Foutgevoelig
    In de voedingsmiddelenindustrie is het van groot belang dat data over recepturen, grondstoffen, optimalisaties en processen op één plek worden verzameld, zodat er in het proces geen foutjes sluipen.

Overstappen op geïntegreerde automatisering

Het is duidelijk dat eilandautomatisering in de voedingsmiddelenindustrie belemmeringen vormt voor groei en efficiëntie. Moderne productieprocessen zijn succesvol door een naadloze communicatie tussen verschillende systemen. Dit vertaalt zich vaak in een geoptimaliseerde productieketen, minimale verspilling en operationele kostenverlaging. Het resultaat is een consistente en hoogwaardige productielijn op basis van real-time data met geïntegreerde kwaliteitscontroles. Zo kun je snel reageren op veranderingen in de markt en de productiecapaciteit - en algemene productiviteit - verhogen. Hier zijn drie tips om van eilandautomatisering af te komen en naar een geïntegreerd automatiseringsproces te evolueren:

Tip 1: Start met een visie/strategie

Wil je een geïntegreerd automatiseringsproces bereiken? En met jouw organisatie flexibel inspelen op foodtrends en marktveranderingen, snel wisselen tussen recepturen en continu optimaliseren? Je kunt alles aan elkaar knopen met software – als een soort spinnenweb waarin losse oplossingen aan elkaar worden geknoopt - maar een betere manier is om te starten met een visie op automatisering voor je fabriek. Industrie 4.0 geeft definities voor deze structuren  waardoor je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Identificeer de knelpunten en inefficiënties binnen deze processen en bepaal duidelijke doelen voor de integratie van systemen. Denk bijvoorbeeld aan de integratie van een stoomketel zodat het verbruik van stoom kan worden gemeten op basis waarvan het gasverbruik kan worden bepaald voor een bepaald product.  Daarna kun je een nauwkeurige strategie uitwerken en toepassen voor geïntegreerde automatisering.

Tip 2: Investeer in de juiste technologie

Om een geïntegreerd automatiseringsproces te realiseren, moet je investeren in de juiste technologie. Dit omvat geavanceerde automatiseringsoplossingen, zoals PLC's (Programmable Logic Controllers), SCADA-systemen (Supervisory Control and Data Acquisition), en MES / MOM (Manufacturing Execution System / Manufacturing Operations Management). Om deze systemen makkelijk met elkaar te laten communiceren, is het slim om de communicatieprotocollen binnen je fabriek te standaardiseren om de uitwisseling van data te vergemakkelijken en de adaptatie van tech te versnellen. Geheel geïntegreerde systemen maken dit vanzelfsprekend nog eenvoudiger.

Tip 3: Integreer kwaliteitscontrole

Zorg ervoor dat kwaliteitscontroleprocessen naadloos zijn geïntegreerd in je productieproces. Door kwaliteitscontrole in elke fase van de productie geautomatiseerd mee te nemen, voorkom je dat geautomatiseerde subsystemen onafhankelijk van elkaar gaan werken wat impact heeft op de uniformiteit van het eindproduct. Er komen steeds meer sensoren die een specifiek aspect van de kwaliteit - zoals brix, ph of vocht - constant kunnen meten. Het is dus verstandig om nu voor een geïntegreerde oplossing te kiezen om in de toekomst real-time te reageren op afwijkingen.

Niet over één nacht ijs

Het overstappen van eilandautomatisering naar geïntegreerde automatisering is een tijdrovende investering in je bedrijf, maar ook een cruciale stap om te kunnen concurreren in de voedingsmiddelenindustrie. Hoewel de overgang uitdagend kan zijn, zijn de voordelen de moeite waard. Inefficiëntie, gebrek aan data en kwaliteitsproblemen zijn verleden tijd. De toekomstbestendigheid van je organisatie blijft gewaarborgd. Lees meer over hoe je met geïntegreerde automatisering klaar bent voor Industry 4.0!

 

Meer weten?

Neem contact op met onze experts over de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Ons team staat voor je klaar!

 

Rikkert Gerits

Manager Industriele Automatisering

Neem contact op:

Rikkert Gerits

Manager Industriele Automatisering