Hoe voorkom je schade van EV autobranden?

Met de opkomst van elektrische auto's ontstaat er ook een discussie omtrent de risico's van autobranden in parkeergarages. Gebouwen zouden niet berekend zijn op een brand van een elektrische auto. Een elektrische auto brandt namelijk anders dan een conventionele auto en is lastiger te blussen door het accupakket.

Brandende Auto (1)

Bescherm je parkeergarage tegen elektrische autobranden

Heb je elektrische auto’s en laadpunten in je garage? Hoe zorg je ervoor dat de brandbeveiliging op orde is in de parkeergarage? Op het moment dat de brandmelder af gaat, is het vaak te laat om de brand nog te kunnen blussen. Elektrische auto’s zijn namelijk moeilijk te blussen. 

Vooral de gevolgen van een dergelijke brand zijn voor gebouweigenaren erg vervelend. Een brand kan leiden tot veel schade aan onder andere jouw vastgoed. Wanneer deze brand op tijd wordt gesignaleerd kunt je de schade beperken. Maar hoe signaleer je op tijd deze brand?

Elektrisch Laden Garage

Slimme EV-branddetectie

Equans heeft een slimme sensor ontwikkeld die real-time geparkeerde elektrische auto’s op afstand kan monitoren. De sensor monitort op basis van warmte ontwikkeling in het accupakket. Daarmee is de kans groot om een thermal runaway te voorspellen. Er zijn verschillende triggers van thermal runaway: overladen van de batterijen, beschadigingen, oververhitting, kortsluiting en te snel ontladen van de batterij.

Door onze EV branddetectie op de parkeerplek aan te brengen, wordt continu de warmte van het accupakket gemonitord en op deze manier de brandveiligheid geborgd. Gebeurt er iets? Dan wordt het ‘wat-te-doen-als’ protocol ingeschakeld. Zo kunnen bijvoorbeeld laadpunten worden afgeschakeld en hulpdiensten worden gewaarschuwd.

Tijd kopen

Het in een zeer vroeg stadium signaleren van een mogelijke calamiteit is de oplossing. Hiermee 'koop je tijd' waardoor de interne organisatie passende maatregelen kan nemen. De reeds gealarmeerde brandweer kan zich daardoor direct richten op het betreffende voertuig. In samenwerking met een grote verzekeraar werken wij nu aan deze oplossing. We noemen deze oplossing de 'EV Branddetectie'. 

Voordelen van onze oplossing

  • Alle technieken zijn volledig EN 54 gecertificeerd, daarmee ben je compliant
  • De veiligheid van de gebruikers van jouw parkeergarage wordt hiermee gewaarborgd
  • Grote schade aan jouw vastgoed kan hiermee worden voorkomen en het is een betaalbaarder alternatief voor sprinkler

Interesse in onze oplossing?

We werken op dit moment hard aan de oplossing en er worden al diverse testen uitgevoerd. Wil je op de hoogte gehouden worden van de voortgang? Neem dan contact met ons op.

Contact

Heb je vragen? Neem contact met ons op. 

Alexander Wiersma

Consultant Fire Safety & Security

Neem contact op:

Alexander Wiersma

Consultant Fire Safety & Security

Beveiliging is werk voor specialisten

Of het nu gaat om brandveiligheid, het detecteren van ongewenste bezoekers of het identificeren van personen in camerabeelden. Onze specialisten van Equans Fire Safety & Security bieden je de beste integrale oplossing voor jouw veiligheidsvraagstuk. Wij weten wat er technisch mogelijk is, maar redeneren vanuit jouw behoeften. Daarbij ontzorgen wij je volledig en bewaken wij de balans tussen veiligheid en gebruiksgemak. Dit maakt Fire Safety & Security tot jouw veiligheidspartner!

Lees meer over Fire Safety Lees meer over Security
Ronnie De Graaf FSS DC Ahold 6