Oplevering nieuwe ziekenhuis aan Amphia

Nieuwbouw Amphia Ziekenhuis 2019

Bouwconsortium FourCare (samenwerking van Equans, Trebbe, Unica en Van Wijnen) heeft in 2019 het nieuwe Amphia in Breda gerealiseerd. Toekomstbestendigheid, innovatieve technologie, duurzaamheid en vooral aandacht voor de patiënt staan centraal in het nieuwe ziekenhuis, met een oppervlakte van ruim 80.000 m2. Er is drie jaar gebouwd aan de nieuwbouwlocatie waarin samen met het bestaande ziekenhuis 4.500 medewerkers en medisch specialisten op één locatie in Breda samenwerken.

Het resultaat is een prachtig, modern topklinisch ziekenhuis met een prominente positie in de regio. Met dit ziekenhuis kan Amphia de zorgverlening via de laatste inzichten en ontwikkelingen vormgeven. 

 

  • Breda
  • 2019
  • Amphia

Samenwerking

De bouw van het ziekenhuis is uitgevoerd door FourCare, een consortium van Trebbe, Van Wijnen, Equans en Unica. “Gelijkwaardigheid, respect en één gezamenlijk einddoel zijn kenmerken van ons partnership. We werken samen op basis van onderling vertrouwen en vooral met eensgezindheid”, zegt Peter Smeets, CCO van Equans.

“Drie jaar lang droegen medewerkers van de vier partijen een helm en jas van FourCare en werkten zij als één team aan de gezamenlijke taak om een dynamisch nieuw ziekenhuis te realiseren. Het is een project waar al onze medewerkers enorm trots op zijn”, zegt Erwin Kersten, directeur Bouw bij Van Wijnen.

 

 

Amphia Ziekenhuis Nieuwbouw 2 2019

Patiënt centraal

Vanzelfsprekend staat de patiënt in het nieuwe ziekenhuis centraal. Het concept van de 572 eenpersoonskamers is daar een goed voorbeeld van. Voor een patiënt betekent een eenpersoonskamer met eigen badkamer meer comfort, rust en privacy. Daarnaast zijn er voordelen op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Het ziekenhuis is zo ontworpen dat afdelingen die veel met elkaar te maken hebben vlakbij elkaar zitten. Patiënten hoeven daardoor niet meer het hele ziekenhuis door voor afspraken. De parkachtige omgeving die bij de bouw is gecreëerd, bevordert ook het herstel.

Toekomstbestendigheid

Naast goede patiëntenzorg geeft de nieuwbouw ook invulling aan de behoefte aan toekomstbestendige zorg. De nieuwbouw stelt het regionale ziekenhuis in staat om topkwaliteit zorg te blijven bieden binnen de financiële mogelijkheden. Door de zorgprocessen zo op elkaar af te stemmen en ze letterlijk naast elkaar te organiseren kunnen specialisten beter samenwerken. Dit leidt tot efficiënte en kwalitatieve verbeteringen. Ook ontstaat er in de nieuwbouw ruimte voor nieuwe, flexibele zorgconcepten waarin de samenwerking met zorgpartners in de regio centraal staat.

Duurzaamheid

In het nieuwe ziekenhuis is veel aandacht besteed aan duurzame bedrijfsvoering.  Amphia ondertekende met de gemeente Breda een Green Deal, waarin is vastgelegd dat er zuinig en slim wordt omgegaan met energie, water, voedsel, afval en medicijnen. Een warmte koude opslag (WKO) helpt de CO2-uitstoot met 80% te verminderen. Duurzaamheid wordt ook bereikt door de flexibele opzet van het gebouw, waardoor Amphia alle ruimte heeft om in te spelen op toekomstige veranderingen in de zorg zonder nieuwe investeringen en bouwhandelingen te verrichten.

 

 

Lees meer over de Green Deal Duurzame Zorg
duurzaamheid amphia

 

 

In navolging van de nieuwbouw renoveren we ook de renovatie van het bestaande ziekenhuis aan de Molengracht, pal naast de nieuwbouw. Ook de renovatie van het 45.000 m2 grote bestaande ziekenhuis wordt door FourCare uitgevoerd, waardoor het ingespeelde team de komende jaren actief blijft voor Amphia.

Nieuwbouw Amphia Ziekenhuis 2019

Techniek Nederland Innovatie Award

Vanaf de opening van de nieuwbouw van het Amphia Ziekenhuis in Breda eind november 2019, is Nederland een duurzaam en hightech ziekenhuis rijker. Dit project was een van de genomineerden voor de Techniek Nederland Innovatie Award 2019.

Meer weten?

Op zoek naar een technische partner voor jouw ziekenhuis of zorgorganisatie? Neem contact via onderstaand formulier. We staan klaar om je te helpen!

Johan van Baardwijk

Marktdirecteur Healthcare

Neem contact op: