Equans brengt energierekening Envida fors omlaag

Envida 1440X720

Bij woon-zorgcentrum La Valence van Envida in Maastricht moest een uitdaging gerealiseerd worden: besparen op de energierekening mét behoud van het comfort voor de bewoners, bezoekers en medewerkers.

  • Maastricht
  • 2018
  • Envida

Ik heb Equans leren kennen als een gedreven en kundige club. Wat betreft technische kennis, maar zeker ook als het gaat om energiebesparingsadvies.

Toine van Oirschot
Manager Vastgoedbeheer Envida
Envida 540X650

Dankzij Equans hoeft de organisatie niet meer om te kijken naar het energieverbruik en is de levering van de utilities altijd een garantie. Met het WKO-systeem up-and-running en een gemiddelde besparing van 25% op de jaarrekening zijn zowel de manager vastgoedbeheer van de zorgorganisatie als de bewoners blij met de keuze én het resultaat. Besparen op een innoverende en duurzame manier. Equans regelt het.

Intelligente aanpassingen, veel kansen voor optimalisatie
Uit een eerste analyse bleek dat de optimalisatie-mogelijkheden binnen het zorgcentrum in ruime mate aanwezig waren. Equans zag dat er met een aantal intelligente aanpassingen in de installatie en de waterafgiftesystemen veel te winnen viel. Een besparing van 25% op jaarbasis? Equans heeft het geregeld. “De verschillende systemen zijn nu beter op elkaar afgestemd. Hierdoor valt vooral het gasverbruik van La Valence gemiddeld lager uit”, legt Equans-energieconsultant Mark Verheijen uit. De gasgestookte ketels in het woon-zorgcomplex bleken relatief veel in bedrijf te zijn. Equans regelde dat de ketels nu alleen bijspringen op de momenten waarop de WKO-installatie niet voor een aangename temperatuur kan zorgen.

WKO: specialistisch werk
“Er is in de loop van de jaren behoorlijk veel aan de WKO geknutseld”, weet Toine van Oirschot, manager vastgoedbeheer van zorgorganisatie Envida, te vertellen. Toch lag de oplossing niet per definitie voor de hand. Onderhoud en beheer van een complexe installatie als een WKO is specialistisch en minutieus werk. “Je hebt echt een kenner nodig om aan te pakken wat er misgaat in dit soort situaties. Een specialist die, wanneer het erop aankomt, de juiste aanpassingen kan doen. En die specialist hebben we in Equans gevonden.” Begin vorig jaar zijn de laatste belangrijke aanpassingen doorgevoerd. Van Oirschot is tevreden over het traject.

  • La Valence bespaarde bijna 30.000 euro in 2020
  • Er werd bijna 60.000 kubieke meter bespaard op aardgas
  • Een besparing van méér dan 100.000 kWh aan elektriciteit

Een kostenneutrale oplossing? Envida innoveert met Equans
Bij het aangaan van de samenwerking kozen Envida en Equans voor een innovatieve contractvorm. Het EnergiePrestatieContract biedt Envida een solide garantie op de energiebesparing. Dit gaat samen met een onderhoud- en beheercontract voor de WKO-installatie. Voor Envida is dit een kostenneutrale oplossing. De besparing op de energierekening staat namelijk gelijk aan de kosten voor het onderhoud en beheer van de WKO. Betalen per eenheid is het uitgangspunt – binnen het prestatiecontact kan het gebruik en de levering van eenheden op- en afgeschaald worden.

Dit is wat Verheijen betreft een van de unieke aspecten van dit project. “En hier blijft zeker de verplichting die per 1 juli 2019 vereist dat bedrijven van een Energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) voorzien zijn. Verheijen: “Als Equans zien we deze integrale aanpak als dé manier om de volledige verantwoordelijkheid voor afgesproken prestaties te nemen”.

Langdurige besparing? Goed geregeld
De Limburgse zorgorganisatie koos in 2016 voor Equans als haar partner in energiemanagement. Dat bleek een goede zet. De samenwerking had direct resultaat. Zowel in 2017 als in 2018 kon Envida rekenen op een energiekostenbesparing van maar liefst 20 procent. En het werd alleen maar beter. Voor 2019 kwam de besparing zelfs uit op 25 procent. In 2020 werd deze trend onveranderd en moeiteloos doorgezet.

Om ervoor te zorgen dat er geen vertekend beeld ontstaat van de gerealiseerde besparing, wordt het werkelijke verbruik bij La Valence gecorrigeerd via een genormaliseerd klimaatjaar. “Zo voorkomen we dat bijvoorbeeld een relatief warme winter vergeleken wordt met een relatief koude winter.”

Een integrale aanpak en een betrouwbare samenwerking: dat levert concreet natuurlijk ook iets op. In de loop van de jaren kon Equans de energierekening van Envida fors omlaag brengen, zodoende dat er in 2020 bij La Valence bijna 30.000 euro bespaard werd. Er werd bijna 60.000 kubieke meter bespaard op aardgas, en méér dan 100.000 kWh aan elektriciteit.

Een kostenneutrale oplossing: Equans regelt het.

Equans. Geregeld. Staat voor meer duurzame impact. Dat doen we door bedrijven actief te helpen om hun installaties en gebruik van energiestromen zuiniger, milieuvriendelijker en efficiënter te maken. Van duurzame opwekking tot besparen op energiekosten: met onze service betaal je per eenheid en blijven kosten voorspelbaar. En, we garanderen een doorlopende uptime van je installaties. Ook die zorg nemen we je uit handen. Zo profiteer je optimaal van onze expertise en ervaring om jouw organisatie te verduurzamen.

Samen verduurzamen? Lees meer
Envida ENGIE

Meer weten?

Benieuwd hoe we jouw bedrijfsvoering op maat verduurzamen? Neem contact via onderstaand formulier. We staan klaar om je te helpen!

Ruud Vleugels

Directeur Energy & Utility Partners

Neem contact op:

Ruud Vleugels

Directeur Energy & Utility Partners