Santé Partners zet verduurzamingsstap: klaar voor 2030

Sante Partners Foto 4

"We hebben als Santé Partners duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Veel van onze zorglocaties zijn al uitgerust met een warmtepomp en ook zonnepanelen verschijnen op steeds meer van onze daken. Wat betreft ons hoofdkantoor in Tiel konden we echter nog wel wat verduurzamingsslagen maken. Samen met Equans zijn we daarom aan de slag gegaan."

Aan het woord is Robert van Vulpen, teamleider gebouwenbeheer van zorgorganisatie Santé Partners. Hij legt uit dat Santé vermoedde met het hoofdkantoor niet aan de eisen voor energielabel C te voldoen. In 2023 een vereiste voor kantoorgebouwen in het kader van energiebesparing en minder CO2-uitstoot. Daarbij kwam dat de hoogrendementsketel (HR) en de verbeterd rendementsketel (VR) die in het pand stonden volgens hem slecht waren. “Ze vormden geen stabiele basis voor een betrouwbare installatie.

  • Tiel
  • 2019
  • Santé Partners

Er bleek binnen ons beschikbare budget echter meer mogelijk, zo maakte Equans duidelijk. Met de juiste duurzame oplossingen die we samen hebben besproken, zouden we in een klap klaar kunnen zijn voor 2030

Robert van Vulpen
Teamleider Gebouwenbeheer Santé Partners
Sante Referentie ENGIE

Samen verduurzamen

Samen met Equans, waar Van Vulpen al goede ervaringen mee had als onderhoudspartner, ging hij aan de slag. “Met het energielabel voor het pand bleek het mee te vallen”, legt de gebouwenbeheerder uit. “Na berekeningen kwamen we al snel uit op label ‘B’. Er bleek binnen ons beschikbare budget echter meer mogelijk, zo maakte Equans duidelijk. Met de juiste duurzame oplossingen die we samen hebben besproken, zouden we in een klap klaar kunnen zijn voor 2030. Wanneer alle kantoorpanden energielabel ‘A’ moeten hebben.”

HR- en VR-ketel vervangen door warmtepomp
De eerste stap was de vervanging van de verouderde HR- en VR-ketel door een warmtepomp met enkele kleine ketels. Deze springen alleen bij wanneer het echt nodig is. “Daarmee beschikken we nu niet alleen over een betrouwbare installatie voor verwarming, maar ook voor koeling. Het mes snijdt dus aan twee kanten.” “Koeling hadden we nog niet. Een gemis waar we vorig jaar in de warme zomer tegenaan liepen”, herinnert Van Vulpen zich. “Gelukkig was alles dit jaar klaar voordat het zelfs veertig graden werd. Iedereen heeft gewoon lekker in een aangename omgeving door kunnen werken.”

Zonnepanelen
Behalve de compleet nieuwe installatie voor verwarmen en koelen, heeft Equans ook de luchtbehandelingskast in het hoofdkantoor vervangen. En op het dak worden in het najaar zonnepanelen gelegd. Samen zorgen deze maatregelen er volgens de gebouwenbeheerder voor dat het pand energielabel ‘A’ zal krijgen. De definitieve berekeningen zijn er nog niet, maar Van Vulpen en Equans zijn ervan overtuigd dat dit gaat lukken. Dit zeker nu besloten is het complete pand ook nog eens uit te rusten met ledverlichting. Iets dat in de kantoortuinen op de eerste en tweede verdieping al is gebeurd.

Aandacht voor gebruikers
Van Vulpen is heel tevreden over de samen- werking met Equans gedurende het gehele traject van advies tot installatie. Zeker omdat de uiteindelijke werkzaamheden aan de verschillende installaties plaatsvonden terwijl er gewoon gewerkt werd. Bovendien vonden er op de tweede verdieping van het hoofdkantoor ook nog eens andere ver- bouwingswerkzaamheden plaats. “Alles is prima verlopen”, blikt de gebouw- beheerder terug. “En daar heeft Equans in belangrijke mate aan bijgedragen. Niet alleen dankzij hun enorme kennis en kunde als het gaat om duurzame oplossingen, maar zeker ook omdat ze de gebruikers hebben meegenomen in het hele project. Dit door overlegmomenten in te lassen waarop onze medewerkers vragen konden stellen. Zo is zeker een stukje onrust en mogelijke onvrede weggenomen.”

Meer weten?

Leg contact met een specialist!

Johan van Baardwijk

Marktdirecteur Healthcare

Neem contact op: