Brainport Industries Campus

20. BIC Voorzijde Gebouw 2020

Equans realiseert een veilige, redundante en schaalbare ICT-infrastructuur bij de BIC

Dataveiligheid, snelheid, schaalbaarheid, betrouwbaarheid en continuïteit. Dat zijn de vijf belangrijkste eisen aan de ICT-voorzieningen van Brainport Industries Campus (BIC), de internationale hotspot voor de hightech maakindustrie in Eindhoven. “Wij ontwikkelen hier de fabriek van de toekomst”, vertelt campus directeur Erik Veurink. “In de vierde industriële revolutie, de smart industry, draait alles om automatisering en gegevensuitwisseling bij industriële fabricagetechnieken en productieprocessen en het bereiken van optimale efficiency in de toeleverketen. ICT is voor ons een primaire behoefte en dataverkeer is essentieel. Samen met Equans Cybersecurity, Infrastructure en Datacenter (CID) hebben we vanaf het ontwerp goed gekeken naar een betrouwbare, veilige en schaalbare infrastructuur en connectiviteit naar buiten met een gegarandeerde uptime.”

  • Eindhoven
  • 2023
  • BIC

Binnen de BIC bedenken én maken we innovaties die leiden tot een stap voorwaarts

Erik Veurink
Directeur Brainport Industries Campus

Na de opening in 2019 door koning Willem-Alexander huisvest het circulaire BIC-gebouw inmiddels meer dan 50 bedrijven en drie onderwijsinstellingen op een oppervlakte van 100.000m2. Dagelijks komen er meer dan 2500 mensen over de vloer. “Binnen BIC bedenken én maken we innovaties die leiden tot een stap voorwaarts”, vertelt Veurink. ”Door alles onder één dak te brengen voor overheden, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven, kunnen we de hele keten efficiënt inrichten om onze concurrerende voorsprong te houden ten opzichte van Europese en Aziatische industriereuzen.”

 

20. BIC Infra CID

Connectiviteit en schaalbaarheid

Equans CID is vanaf de eerste ontwerpen betrokken bij de realisatie van de ICT-infrastructuur van BIC. Veurink: “We hebben in samenspraak met onze huurders gekeken naar de behoeftes van onze huurders en Equans heeft een veilige, redundante en schaalbare ICT-infrastructuur aangelegd. Kloppend hart is onze centrale serverruimte, de Main Equipment Room (MER). In de MER is de connectiviteit met de infrastructuur en met de providers verzorgd. Door het hele gebouw is er een redundante ICT-infrastructuur met glasvezel aangelegd en voor huurders is het vervolgens plug-and-play. Daarbij zijn ze vrij in de keuze van provider. Wil een huurder een zware data-intensieve toepassing draaien, dan komt er gewoon een extra aansluiting op de infrastructuur. Ook is de serverruimte schaalbaar, want er is nog veel ruimte in de racks.”

 

Brainport Industrie Campus

Veiligheid en stabiliteit

Alle beelden van camerasystemen in en rondom het pand worden opgeslagen op een speciale server. Ook het elektronische toegangssysteem met specifieke BIC Smartcards draait in het netwerk via een server in de MER. Equans CID is verder verantwoordelijk voor de wifi van het gastennetwerk en de wifi in de algemene ruimtes, business center, BIC café, theater (atrium) en in de onderwijsinstelling. Veurink: “Alles is veilig ingericht met een robuuste firewall en goede inlogprocedures met toegangscodes.”

 

Afstemmen en meedenken

“Equans stemt het onderhoud aan de serverruimte of de infrastructuur goed met ons af, zodat we een tijdsslot kunnen vinden dat het beste past bij de processen en werkzaamheden van onze huurders”, vervolgt Veurink. “Zij verzorgen ook het ruimtemanagement in de serverruimte, daar heb ik geen omkijken naar.”

Alles werkt vlekkeloos en Veurink is tevreden over de dienstverlening: “Bij vragen voor verbetering denkt Equans met ons mee. Zo wilden we voor het streamen van zware presentaties in ons theater af van het wifi-netwerk, omdat de belasting dan te groot zou zijn en huurders daar last van zouden hebben. Ze hebben de vaste verbinding in no time geregeld; aanprikken en presenteren maar. Alles is weer stabiel en snel, ook voor teleconferentietoepassingen. Equans heeft ook meegedacht over de mobiele bereikbaarheid in ons ons circulaire pand waar we veel gebruik hebben gemaakt van glas en staal. Daar hebben we nu een DAS-netwerk van KPN lopen. Ook hebben ze meegedacht over de koppeling van ons reserverings- en toegangssysteem aan de infrastructuur. Ik denk dat we twee tot vier keer per jaar overleg hebben om te kijken hoe het gaat en of er nog nieuwe ontwikkelingen zijn. En mochten er calamiteiten zijn, dan hebben we één nummer en volgens afspraak wordt er dan snel op geacteerd. Gelukkig zijn we altijd nog up and running geweest.” 

 

Toekomstplannen

De plannen voor de bouw van BIC2 zijn er al en die campus wordt twee tot drie keer groter. “Equans zal vermoedelijk ook betrokken worden bij de aanleg en het beheer van de ICT-infrastructuur, de serverruimte en het dataverkeer in die nieuwe campus”, geeft Veurink aan. “Daarnaast zal Equans naar verwachting ook de verduurzaming doen, zoals ze dat in ons huidige gebouw verzorgd met onder meer warmte-koudeopslag, warmtepompen en 5450 zonnepanelen. De energietransitie vraagt om nieuwe innovatieve technische energieoplossingen, zoals waterstof, batterijopslag en congestiemanagement. Die expertise van ICT-, technologie- en energie heeft Equans in huis, dus ik ben blij met ons partnership.”

 

ICT Infrastructure

Over Brainport Industrie Campus

Brainport Industrie Campus is hét gezicht van de hightech maakindustrie. Een internationale campus in het hart van Brainport Eindhoven waar toptechnologie, onderwijs, overheid en hoogwaardige faciliteiten samenkomen onder één dak.
Brainport Industries Campus is een unieke locatie in de Brainport regio, waar meer dan 50 bedrijven in de hightech maakindustrie en 3 onderwijsinstellingen zijn gevestigd. Smart Industry komt hier letterlijk en figuurlijk van de grond, in een geheel circulair gebouw dat modulair is opgezet.

Meer weten?

Vaclav vertelt je graag meer over dit project en de samenwerking met Brainport Industrie Campus.

Václav Volf

Salesmanager Cybersecurity, Infrastructure en Datacenter (CID)

Neem contact op:

Václav Volf

Salesmanager Cybersecurity, Infrastructure en Datacenter (CID)