Verkade verbetert concurrentiepositie met nieuwe Equans Smart Factory

20240202 131252

Een efficiencyslag voor koekfabrikant Verkade en een nog consistentere productkwaliteit. Het zijn de twee zaken die Equans met de implementatie van de nieuwe Equans Smart Factory in de deegmakerij van de koekfabriek in Zaandam mede heeft gerealiseerd. Met als belangrijkste onderdelen van deze nieuwe Equans Smart Factory de verregaande automatisering en digitalisering van de grondstofdosering en van het transport van het deeg van de deegmaaklijn naar de uitsteeklijn van de koekjes.

  • Zaandam
  • 2023
  • Verkade

Stappen waar procestechnoloog voor Verkade, Frans Willems, supertrots op is: “Het gaat hier om een flexibele fabriek met veel verschillende recepturen. Moeilijk om te automatiseren, maar het is ons gelukt!” Belangrijk in het kader van de concurrentiepositie van de koekfabrikant, beaamt hij. Nu kan Verkade met minder mensen dezelfde hoeveelheid koekjes blijven maken.

Totaalaanpak Equans

Het idee voor een nieuwe smart factory komt uit de koker van Verkade zelf. De fabrikant wilde een automatiseringsslag maken en werkte hiervoor een aantal concepten uit. Na ruim een jaar raakte Equans betrokken bij het project en op basis van gesprekken, onderzoek en analyse kwamen beide partijen vervolgens tot de keuze voor de meest optimale oplossing.

Een oplossing die Equans is gaan uitwerken, programmeren en testen en uiteindelijk lijn voor lijn heeft geïmplementeerd. Waarna de volwaardig technisch dienstverlener vóór de definitieve overdracht van het systeem aan Verkade ook betrokken is geweest bij de ingebruikname en het finetunen. Hiermee houdt de betrokkenheid van Equans nog niet op, want natuurlijk kan de koekfabrikant in de toekomst altijd bij de technisch dienstverlener terecht voor bijvoorbeeld optimalisatievragen.

20240202 130734

"Het gaat hier om een flexibele fabriek met veel verschillende recepturen. Moeilijk om te automatiseren, maar het is ons gelukt!"

Frans Willems
Procestechnoloog Verkade
20240202 131522

Niet langer handmatig

Het afwegen van de ruim 250 kleinere grondstoffen die Verkade gebruikt voor de verschillende koekjes, zoals de bekende sultana’s, maar ook de spritskoeken bijvoorbeeld, gebeurde tot voor kort nog handmatig. Dankzij de Equans Smart Factory is deze zogenoemde pre-mixlijn nu vrijwel volledig geautomatiseerd.

Datzelfde geldt voor het transportproces van het deeg. Door de inzet van AGV-robots worden de enorme kuipen met daarin vijfhonderd kilo deeg inmiddels automatisch van de deegmaaklijn naar de uitsteeklijn gereden. Terwijl hier voorheen vrijwel continu twee operators mee bezig waren. Deze nieuwe manier van produceren zorgt voor een nog consistentere kwaliteit van het deeg. “De basis van alle koekjes”, benadrukt Willems het belang voor Verkade van dit project.

Intensieve samenwerking

Binnen het project heeft Equans niet alleen nauw samengewerkt met de mensen van Verkade zelf, pioniers op het vlak van de smart factory, maar ook met de leverancier van de machines in de deegmakerij, AZO. “Wij als Equans zijn als het ware verantwoordelijk voor het kookboek en de juiste instructies aan de machines, terwijl AZO verantwoordelijk is voor de juiste werking van de machines zodat een en ander met precies de goede snelheid en nauwkeurigheid gebeurt”, legt Siem Broersen, consultant Industriële Automatisering bij Equans, de rolverdeling uit. “Een nauw samenspel tussen software en hardware allemaal volgens de internationale ISA-88-standaard”, vult Rikkert Gerits, manager Industriële Automatisering, zijn collega aan.

“Verkade heeft binnen dit project gekozen voor het beste van twee werelden”, gaat Willems verder. “En dan kies je als het gaat om het programmeren in je MES-laag voor Equans.” Daarbij heeft in de keuze voor Equans volgens hem zeker ook meegespeeld dat Verkade en Equans samen al heel lang teruggaan. “Verkade is voor Equans als het gaat om de smart factory de launching customer geweest”, licht Rikkert Gerits de bijzondere relatie tussen beide partijen toe.

 

20240202 131120
20240202 131332

Meedenkend en oplossend vermogen

Wat Willems vooral waardeert in de aanpak van Equans is het steeds opnieuw meedenken over de meest optimale oplossing en in het verlengde daarvan het oplossend vermogen van de Equans-engineers: “We hebben gaandeweg dit traject van zo’n anderhalf jaar, onder behoorlijke tijdsdruk, best wat zaken moeten oplossen en dat hebben we sámen gedaan. Wanneer wij opschaalden, deed de lead engineer van Equans dat ook. Samen uit, samen thuis was het devies.”

Waarbij het de procestechnoloog vooral is opgevallen dat op engineeringniveau echt sprake was van sparren. “Elkaar kritische vragen durven stellen om uiteindelijk tot de beste oplossing te komen”, omschrijft hij.

Verder uitrollen

De deegmakerij is dankzij de nieuwe Equans Smart Factory wat Willems betreft qua automatisering en digitalisering nu op orde. Het hele proces is compleet inzichtelijk gemaakt. De volgende stap is het project uitrollen naar de rest van de fabriek: de bakkerij, met de uitsteeklijn en de ovens, en de pakkerij.

“Zodat Verkade in de toekomst nog meer data kan genereren met betrekking tot het productieproces. Belangrijk om de kwaliteit van je product te waarborgen. Zo presteren we nu dankzij de nieuwe Equans Smart Factory al beter binnen onze eigen kwaliteitseisen. Iets waar ik als procestechnoloog voor Verkade warm van word. Feedback vanuit je product in je proces brengen en op basis daarvan continu verbeteren.”

Meer weten?

Neem contact op met Rikkert Gerits om meer te weten te komen over de nieuwe Equans Smart Factory in de deegmakerij van Verkade.

Rikkert Gerits

Manager Industriele Automatisering

Neem contact op:

Rikkert Gerits

Manager Industriele Automatisering