Nieuwe servicehub Hoogtij: ruimte voor prefab, renovatie en constructiebouw dankzij PowerBooster

20230531 153815

De nieuwe servicehub is een flexibele hub die specialistische afdelingen en onderdelen binnen Equans verbindt. Het pand heeft diverse testruimtes, overhaal- en revisiemogelijkheden. Netcongestie leek echter een probleem bij de verhuizing. De locatie, bedrijventerrein Hoogtij in Zaandam, kampt namelijk met netcongestie. De door Equans zelf ontwikkelde PowerBooster loste dat probleem op.

  • Zaandam
  • 2023
  • Hoogtij

In juni 2022 ging de eerste paal de grond in en in de zomer van 2023 was de verhuizing compleet. “We doen op deze nieuwe locatie naast prefab, ook renovatie en constructiebouw”, licht projectmanager Bas Smit toe. “De nieuwe hub biedt bijvoorbeeld de vereiste faciliteiten om een meeldroogmolen te realiseren. Dan hebben we het over machines met een lengte van dertien meter, een diameter van drie meter en een gewicht van ruim vijftig ton.” 

Ringleiding

Met drie grote kranen, van ieder twintig ton, en twee kranen van zestien ton beschikt de servicehub over voldoende hijscapaciteit. “Ook hebben we een ruime vlakvloer – van zo’n honderd vierkante meter – om grote projecten uit te voeren”, vertelt Bas. “Op de oude locatie lagen de rails óp de vloer, waardoor deze zo’n tien centimeter uitstaken. Hier zijn de stalen binten in het beton gestort, waardoor je er nu makkelijk overheen rijdt met een auto.” Ter verbetering van de arbeidsomstandigheden is in de nieuwe servicehub een ringleiding voor de lasgassen aangelegd. “Hierdoor hoeven onze monteurs niet meer met zware gasflessen te slepen. Dat is allereerst arbotechnisch beter en werkt risicoverlagend. Bovendien scheelt het zo’n 40 uur per maand, die monteurs nu niet meer kwijt zijn aan het verwisselen van gasflessen.”

Zaandam Eerste Paal Hoogtij

“Het scheelt zo’n veertig uur per maand voor het verwisselen van gasflessen.”

Bas Smit
Technical Manager Datacenter Solutions
Zaandam Schetsontwerp

Nodige hoofdbrekens

Om alle technische specialisten nu en in de toekomst goed te laten werken op de nieuwe locatie, was een 1.000 kVA-aansluiting noodzakelijk. De kavel op bedrijventerrein Hoogtij bevindt zich echter midden in een netcongestiegebied. “Dat bezorgde alle partijen de nodige hoofdbrekens en dus moesten we creatief zijn”, kijkt Bas terug. Om op de nieuwe locatie aan 1.000 kVa te komen, zette Equans uiteindelijk de zelf ontwikkelde PowerBooster in. Samen met onder meer Ten Brinke Vastgoedontwikkeling en netbeheerder Liander lukte het om de aansluiting op de voormalige Equans-locatie (630 kVA) mee te nemen. “Onze zelf ontwikkelde PowerBooster vult dat vervolgens op de nieuwe locatie aan tot 1.000 kVa.”

Netcongestie lokaal oplossen

De PowerBooster bestaat in dit geval uit: zonnepanelen, een batterijopslag en de mogelijkheid tot het inkoppelen van een generator. Alles onder regie van een slimme aansturing. “Het is een mooi voorbeeld hoe we niet alleen onze klanten, maar ook onszelf ondersteunen bij uiteenlopende vraagstukken.” De PowerBooster is een van de oplossingen voor een ad hoc of tijdelijke energie-uitdaging. “Netcongestie hoeft dus niet langer te betekenen dat er geen mogelijkheid is om te bouwen”, vult Bas aan. “We kunnen netcongestie hiermee tijdelijk, lokaal oplossen.” Inmiddels realiseert Equans vergelijkbare oplossingen met de PowerBooster voor diverse projecten en klanten.

Staat netcongestie ook uw verduurzaming, groei of uitbreiding in de weg? Lees alles over onze PowerBooster.

 

Meer weten?

Neem contact op met Bas Smit om meer te weten te komen over de servicehub Hoogtij.

Bas Smit

Technical Manager Datacenter Solutions

Neem contact op:

Bas Smit

Technical Manager Datacenter Solutions