MUMC+ ontwikkelt verder dankzij dienstverlening Equans

  • CO2 reductie van 29%
Maastricht UMC Luchtfoto

De samenwerking is inmiddels hecht na de vele jaren waarin het academisch ziekenhuis Maastricht (MUMC+) en Equans samenwerken. Equans draagt bij aan de toekomstbestendige ontwikkelingen van het ziekenhuis. Recent zijn de afdelingen van het MUMC+ Vrouwendagcentrum en Y-Factoren, een afdeling voor patiëntgebonden onderzoeksfaciliteiten, opgeleverd. Ondertussen is de renovatie van afdeling pathologie in volle gang en van afdelingen Beeldvorming 2 en 3 gestart.  

 

Lees meer over onze dienstverlening voor Healthcare
  • Maastricht
  • 2021
  • Maastricht UMC

Continu verbeteren en renoveren in MUMC+

Het MUMC+ heeft te maken met verschillende renovaties. Equans is daarbij samen met bouwpartners zoals BAM en van Wijnen een vaste kracht. Renovaties worden enerzijds uitgevoerd omdat afdelingen verouderd zijn, anderzijds om aan te sluiten bij veranderingen in werkprocessen binnen het MUMC+. Zo worden er bijvoorbeeld meer open ruimtes gecreëerd om verbinding tussen medewerkers mogelijk te maken. En bovenal was meer ruimtelijkheid en openheid de wens vanuit meerdere afdelingen.

Aan het begin van dit jaar zijn de afdelingen van het Vrouwendagcentrum en Y-factoren opgeleverd. Bart van den Abeelen, projectleider namens Equans, blikt terug op de renovatie: “We zijn samen opgetrokken met bouwpartners om gefaseerd bijna 1000 m2 oppervlakte aan te pakken. De afdelingen werden gerenoveerd met het kaalslag principe. Stap voor stap werden installaties onder handen genomen, zodat de zorg op de afdeling door kon gaan.”

Ontdek meer over Sustainable Asset Management

Huisleverancier technische dienstverlening

Equans heeft de volledige technische dienstverlening verzorgd, waaronder de elektra, werktuigbouwkundige installaties, een aanpassing op de sprinklers en aanleg van de meet- en regelsystemen. Het ziekenhuis kan zelf de lucht en temperatuur regelen. Bovendien zijn de systemen voor medische gassen geïnstalleerd. 

MUMC Beeldvorming 1

Vertrouwen bepalend geweest voor nieuwe renovatie

Vanuit de langdurige samenwerking kun je op elkaar vertrouwen. Silvio Deledda, projectleider bij Equans: “We zijn gewend om voor het MUMC+ te werken. Doordat we hebben laten zien dat we projecten tijdig en naar wens opleveren, krijgen we dat vertrouwen.” Dit was dan ook de aanleiding voor de renovatie van de afdeling pathologie. Deze afdeling bestaat uit verschillende laboratoria en kantoorruimtes, waar medewerkers in clusters samenwerken. Op deze afdeling is Equans deze maand gestart met de volledige vernieuwing van de afdeling. Hiertoe behoren onder andere de elektrische installaties, medische gassen, verschillende soorten water, de aanleg van elektra, verlichting, klimaatplafonds en luchtbehandelingsinstallaties. De oplevering staat medio 2022 gepland.

Optimaliseren van de ruimte

Yvo Amkreutz, projectleider vanuit het MUMC+ voor deze afdeling en voor Beeldvorming 3, is blij dat deze afdeling vernieuwd wordt. “Het hoofddoel van deze verbouwing is het optimaliseren van het aantal vierkante meters in het laboratorium. Dit doen we door kantoorwerkplekken en machine-opstellingen zo veel mogelijk te scheiden van elkaar. Je kunt wel zeggen dat de werkwijze in het laboratorium behoorlijk veranderd is afgelopen jaren. Het werk wordt steeds vaker met behulp van machines gedaan. We hebben daardoor de behoefte om machines te splitsen van de werkruimtes, om hinder van geluid, warmte en dampen te voorkomen. Deze renovatie helpt ons echt om de dagelijkse workflow te verbeteren.” 
Door grote machines te clusteren in aparte ruimtes, krijgen we nu beter inzicht in waar de meeste koeling nodig is. We kunnen zo de beschikbare koeling met behulp van meet- en regeltechniek  efficiënter inzetten”, aldus Amkreutz. 

Race tegen de klok 

Omdat je in een ziekenhuis te maken hebt met een open afdeling, werkt het team van Equans vaak ’s nachts of in weekenden. Op deze momenten is het mogelijk om bijvoorbeeld de hoofdtoevoer van water voor drie uur af te sluiten. Silvio Deledda: “Dan is het een race tegen de klok. Je wilt absoluut niet dat het dagelijkse proces hierdoor stil komt te liggen.”

“Een bouwfase vraagt veel van medewerkers op de afdeling. Zij zijn uiteindelijk de dagelijkse gebruikers. De wensen en opmerkingen van hen proberen we mee te nemen in de plannen. We trekken hierin samen op met Equans. Ik heb echt het gevoel van een goede samenwerking”, vertelt projectleider Yvo Amkreutz. 

Equans mag ook de renovatie van een gedeelte van de afdeling radiologie op zich nemen. Bijzonder aan deze operatie zijn de specifieke klimaateisen van de apparatuur zoals CT-scanners of röntgenapparaten. Silvio Deledda vertelt hierover: “Deze apparaten vragen aanpassingen op het gebied van temperatuur en luchtvochtigheid in combinatie met een behaaglijk comfort. Hiervoor hebben we samen met het MUMC+ een passende oplossing gevonden. Daarnaast krijgt de nucleaire beeldvorming, waar wordt gewerkt met radioactief materiaal, een eigen luchtbehandelingssysteem.” Alles om te zorgen dat op deze cruciale afdelingen straks weer veilig gewerkt kan worden. 

Sustainable assetmanagement

Toekomstbestendig ziekenhuis 

Bij MUMC+ heeft Equans een sterk staaltje technische dienstverlening laten zien, waaronder werktuigbouwkundige installaties, de aanleg van elektra, medische gassen, luchtbehandeling en meet- en regelapparatuur. Voor MUMC+ heeft dit niet alleen meer ruimte en efficiënter gebruik van energie opgeleverd, maar ook kunnen de MUMC+ medewerkers op de vernieuwde afdelingen weer veilig en aangenaam werken. Specialistische kennis is onder meer ingezet bij de aparte luchtkanalen voor de afdeling beeldvorming. En dit doet Equans altijd in goed overleg met de klant en met de nodige flexibiliteit, zodat de zorg gewoon door kan gaan.

Meer over onze technische oplossingen voor Healthcare
mumc pathologie renovatie

Meer weten?

Wil je meer weten over onze dienstverlening voor Healthcare? Neem gerust contact op.

Ron Merry

Projectmanager

Neem contact op:

Ron Merry

Projectmanager