Smart Factory: upgrade en uitbreiding voor Schils

Schils Automation

Het Sittardse Schils, internationaal producent van jongdiervoeding, werkte al met de Equans MES Toolbox. Na dertien jaar was deze toe aan upgrade. Dat was gelijk het uitgelezen moment om het systeem uit te breiden. Equans verzorgde de gehele automatisering voor zowel de nieuwe versie (Smart Factory) als de uitbreiding. Sinds januari dit jaar beschikt de fabriek van Schils met dit nieuwe systeem over extra lijnen en wegers. En nog veel meer.

  • Sittard
  • 1985 - heden
  • Schils

Van engineering tot installatie

De bestaande automatisering bij Schils was na dertien jaar verouderd en toe aan een upgrade. Ook waren er mechanische uitbreidingen nodig voor de fabriek, zoals de toevoeging van extra lijnen en wegers. Equans nam vanuit haar locatie in Beek de gehele automatisering voor haar rekening. Dat betekende niet alleen de aanpassing naar de nieuwe versie, Smart Factory, maar ook de complete uitbreiding. De werkzaamheden omvatten: (E-)engineering van de hardware, instrumentatie, panelen en installatiewerk.

Vijf hoofdwegers op drie menglijnen

Schils heeft na deze upgrade een goedwerkende installatie, die klaar is voor de toekomst. “Dit nieuwe systeem biedt de klant veel flexibiliteit”, legt Consultant Siem Broersen uit. “Zo kunnen ze bijvoorbeeld de vijf hoofdwegers flexibel gebruiken voor doseringen op elk van de drie menglijnen.” Aanvullend bouwde Equans een complex rekensysteem in voor het berekenen van de noodzakelijke halffabrikaten in de lijn. “Deze halffabrikaten worden vervolgens op twee aparte lijnen in de juiste hoeveelheid aangemaakt. Zo draait het productieproces zeer efficiënt.” 

 

 

 

 

Schils Besturing

Dit is hoe Smart Factory jongdiervoerproducent Schils helpt

De samenwerking tussen Schils en Equans gaat terug tot 1985. “Equans heeft in al die jaren veel kennis van onze processen opgebouwd”, vertelt Roger Pisters, Manager Operations bij Schils. “Daarom besloten we de upgrade en uitbreiding ook weer met hen uit te voeren. Om onze klanten innovatie en betrouwbaarheid te garanderen, hebben we de huidige faciliteiten voorzien van de meest moderne voorzieningen. Dat betaalt zich uit in uitmuntende efficiëntie en flexibiliteit.”

Versterken langetermijnrelatie

Smart Factory is een totaaloplossing voor de automatisering van het gehele productieproces van veel voedsel- en mengvoerproducenten. Van ontvangst van grondstoffen, doseren, malen, mengen en persen tot het verladen van gereed product in bulkwagens. “Deze opdracht past in onze visie voor de Smart Factory”, licht Siem toe. “We zijn daarmee marktleider op het gebied van doseer- en menginstallaties in de feed en food markt. Met het inzetten van Smart Factory software versterken we onze langetermijnrelatie met Schils.”

omschrijving van de header afbeelding

Over Schils

Schils is een van de grootste internationale producenten van jongdiervoeding. Bij de start in 1925 bestonden de activiteiten hoofdzakelijk uit malen en mengen van grondstoffen voor de plaatselijke bakkers en boeren. In 1958 volgde het produceren van jongdiervoeding. Het bedrijf bouwde in 1980 nieuwe productiefaciliteiten, geheel gericht op het produceren van melkvervangers en andere jongdiervoeders. In 2004 werd Schils overgenomen door de VanDrie Group, wereldwijd marktleider in de productie van kalfsvlees, melkvervangers en jongdiervoeding.

Schils Voorzijde Gebouw

Meer weten?

Siem Broersen vertelt je graag meer over dit project en de samenwerking met Schils.

Lees meer over Smart Factory

Siem Broersen

Consultant MES / Industrial Automation

Neem contact op:

Siem Broersen

Consultant MES / Industrial Automation