Nieuwe elektrische infrastructuur voor Solidus Solutions

  • Op de toekomst voorbereid dankzij de vernieuwende elektrische infrastructuur.
  • Installatieverantwoordelijkheid van de hoogspanninginstallatie uitbesteed
Verdeelkast Solidus Solutions 1200X600

Op de toekomst voorbereid dankzij de vernieuwende elektrische infrastructuur. Equans heeft voor verpakkingsproducent Solidus Solutions een 20 kV hoogspanningsoplossing ontworpen en aangelegd waarmee de fabrieken van Solidus in Oude Pekela op een duurzame toekomst zijn voorbereid. Equans dacht organisatorisch mee en wist de strakke planning te halen, zodat de aansluiting op de nieuwe infrastructuur samenviel met een geplande onderhoudsstop. Voor Solidus ging zo nauwelijks productietijd verloren.

Meer weten over de afdeling die dit gerealiseerd heeft?

Lees meer over onze dienstverlening Hoog- en Middenspanning
  • Oude Pekela
  • 2020
  • Solidus Solutions

Het plan van Equans was overzichtelijk en compleet. Daarnaast kwamen ze uit eigen beweging met oplossingen waar wij niet aan hadden gedacht.

Henk Potgieter
Project Engineer bij Solidus Solutions
Henk Potgieter Solidus Solutions 600X800

Duurzame verpakkingsoplossingen

Solidus Solutions is een fabrikant van massief kartonnen verpakkingsoplossingen, met 100% oud papier als grondstof. Het bedrijf ontwikkelt en vervaardigt verpakkingen voor allerlei doeleinden: van waterbestendige verpakkingen voor de groente-, fruit-, vlees- en visindustrie tot luxeverpakkingen voor producten als cosmetica en whisky. De vestiging Oude Pekela richt zich vooral op de luxeverpakkingen. Er staan twee fabrieken op het terrein: de ‘mill’ waar het halffabrikaat tot stand komt, en de ‘converter’-fabriek waar Solidus de eindproducten produceert.

Uit de brand

De vernieuwing van de hoogspanningsinfrastructuur had voor Solidus geen prettige aanleiding, vertelt Henk Potgieter, project engineer bij Solidus. “Kort voor de bouwvak in 2018 ontplofte de hoogspanningsschakelaar op de mill van Oude Pekela, waardoor brand ontstond. De fabriek heeft drie weken stilgelegen.” Snel handelen van Equans hielp Solidus uit de brand: in korte tijd verrees er een noodschakelstation op het terrein, zodat de productie meteen na alle herstelwerkzaamhedenkon worden hervat. “Daar waren we enorm mee geholpen”, zegt Potgieter.

Organisatorisch meedenken
Solidus had al vernieuwingsplannen, maar door de brand kwamen die vanzelfsprekendin een stroomversnelling terecht. Potgieter: “We hebben verschillende leveranciers benaderd, maar de keus viel op Equans. Hun plan was overzichtelijk en compleet. Daarnaast kwamen ze uit eigen beweging met oplossingen waar wij niet aan hadden gedacht. En ze dachten organisatorisch mee: als je deze aanpak volgt, kun je de fabriek korter stilleggen. Bovendien was de prijs goed en Equans had veel goodwill gekweekt met die spontane hulpactie na de brand.”

Bijkomende factoren
Een bijkomende factor was de wens van netbeheerder Enexis om over te stappen van 10 kV naar 20 kV. Daarnaast vroeg de verzekeraar om een verhoogde brandveiligheid. “Doordat de oude schakelaars zich in de fabriek bevonden, kon er veel nevenschade ontstaan”, vertelt Potgieter over de oorzaak van de brand. In samenspraak met Enexis ontwierp Equans daarom een oplossing met twee gebouwen die op de terreingrens tegen elkaar staan: het inkoopstation van Enexis en het schakelstation van Solidus zelf. De oude oliegevulde schakelaars verving Equans door hypermoderne schakelaars. Omdat die zich nu een eind van de fabriek bevonden, legde Equans nieuwe kabels aan naar de fabriek.

Aansluiting precies tijdens geplande onderhoudsstop
Het project nam een klein halfjaar in beslag, van september 2019 tot januari 2020, vrijwel zonder onderbreking van de productie. Aan het slot volgde het moment dat zowel de mill als de converter op de nieuwe infrastructuur zou worden aangesloten. Potgieter: “Met Equans en Enexis hebben we een strakke planning opgezet die zich richtte op onze geplande onderhoudsstop rond de kerstdagen. Daar paste het precies in! De stations moesten er staan en de bekabeling moest er liggen, maar we waren mooi op tijd klaar. Toen hebben we in delen de spanning van de fabriek gehaald en aggregaten neergezet zodat het werk kon worden uitgevoerd. De mill heeft niet langer stilgelegen dan de geplande stop. Alleen de converter moest kort van het stroom af, maar dat is snel gegaan.”

Ook installatieverantwoordelijkheid door Equans
Solidus heeft ook de installatieverantwoordelijkheid van de hoogspanninginstallatie en het daaraan gekoppelde onderhoud en inspectie in opdracht gegeven aan Equans. Potgieter: “Onze eigen technische dienst werkt niet dagelijks met hoogspanning – en dat is toch niet hetzelfde als laagspanning. Hun mensen worden er jaarlijks op getraind. Bovendien moet je hoogspanningsbevoegd zijn om veilig aan deze installatie te mogen werken. Het geeft een geruster gevoel nu we het bij Equans hebben neergelegd. Helemaal omdat Equans ook 24/7 voor ons paraat staat voor eventuele calamiteiten.”

Voorbereid op zonne-energie
Solidus Solutions heeft net als Equans duurzaamheid hoog in het vaandel staan. “Duurzaamheid was niet de reden voor dit project, we moesten een probleem oplossen”, vertelt Potgieter, “maar we hebben het wel in de plannen meegenomen. De keuze voor moderne schakelaars betekent dat er geen olie meer in het milieu kan terechtkomen. Daarnaast is de infrastructuur voorbereid op een uitbreiding naar zonnepanelen. We hebben daar al met Equans over gesproken, want we hebben advies en ondersteuning nodig voor die overstap. In dit soort projecten kiezen wij onze leveranciers altijd zeer zorgvuldig, echter heeft Equans door dit project wel een streepje voor.”

Solidus Solutions Transformator 1000X600

Toonaangevend, veilig en zonder compromis

Wij van Hoogspanning Services zijn toonaangevend op het gebied van duurzaam beheer en onderhoud van hoogspanningsinstallaties. Daarbij wordt geen enkel compromis gesloten op het gebied van veiligheid en wet- en regelgeving. Immers zijn we het aan onze stand verplicht te zorgen voor de veiligheid van onze klant, onze medewerkers en onze omgeving.

Lees meer over onze dienstverlening

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project? Neem dan gerust contact op met onze specialist.

Neem contact op: