Sommige bedrijven kampen met verouderde infrastructuur, hoge investeringskosten en complexe regelgeving. Lastig, want dat kan leiden tot hogere operationele kosten én verminderde efficiëntie. Wil je op koers blijven richting een duurzame en concurrerende toekomst? Kom dan nu in actie.
Met elektrificatie vervangen we fossiele brandstoffen door elektriciteit. Dat gebeurt in de wereld van industrie en transport, maar ook in gebouwen. Elektrificatie heeft veel voordelen, maar het kan ook lastig zijn om de overstap te maken. Een verouderde infrastructuur, netcongestie en hoge investeringskosten kunnen belemmerend werken.
Toch is elektrificatie het overwegen waard. Zeker voor bedrijven die CO2-uitstoot willen verminderen, kosten willen verlagen en efficiëntie willen verhogen. Elektrificatie is essentieel voor een duurzame toekomst. Maar om te profiteren van alle voordelen, is het belangrijk om de uitdagingen te (her)kennen en effectief aan te pakken.
Elektrificatie biedt aanzienlijke voordelen, maar de weg ernaartoe brengt grote uitdagingen met zich mee die strategische, financiële, operationele, én wettelijke aspecten van je bedrijf kunnen beïnvloeden. We noemen hieronder de 3 belangrijkste uitdagingen:
Huidige energienetwerken zijn vaak niet geschikt voor hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind, wat leidt tot inefficiënties en netcongestie. Dit veroorzaakt vertragingen en hoge kosten voor een stabiele stroomvoorziening.
De overgang naar elektrificatie vereist grote investeringen in technologieën en infrastructuur, zoals elektrische voertuigen en laadstations. Deze kosten kunnen een financiële drempel vormen, vooral als het gaat om onzekerheid rondom de terugverdientijd. Als bedrijf moet je strategische beslissingen nemen om doelen op zowel korte- als lange termijn te bereiken.
Wet- en regelgeving lopen vaak achter op technologische vooruitgang, wat juridische onzekerheden en operationele vertragingen kan veroorzaken. Als bedrijf moet je door complexe regelgeving navigeren om je elektrificatieprojecten wettelijk in orde te krijgen. Dat kost extra tijd én middelen.
Elektrificatie biedt oplossingen voor sectoren zoals logistiek, maakindustrie, en zorg. Equans helpt bedrijven met advies en begeleiding bij elektrificatie.
Gebruik van zon- en windenergie of groene waterstof vermindert afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, verlaagt CO2-uitstoot en stabiliseert energiekosten. Bedrijven versterken hun duurzame imago en marktpositie. Logistieke centra kunnen zonnepanelen installeren en industrieën profiteren van windenergie. Ziekenhuizen en datacenters krijgen betrouwbare energievoorziening. Gemeenten - woningen en bedrijven - worden voorzien van duurzame warmte. Veel organisaties willen ‘van het gas af’.
Energiebeheersystemen bieden inzicht in verbruik, verminderen verspilling, verhogen efficiëntie, en verlagen kosten. Continu monitoren minimaliseert milieueffecten en bespaart kosten. Logistieke bedrijven optimaliseren laadprocessen, industrieën maken productie efficiënter, en ziekenhuizen zorgen voor stabiele energievoorziening.
Slimme netwerken gebruiken real-time data om energie effectief te balanceren, voorkomen overbelasting, en verbeteren betrouwbaarheid. Dit zorgt voor een stabiel en veerkrachtig energienetwerk. Logistieke bedrijven beheren energie bij distributiecentra efficiënter, industrieën balanceren energiebehoeften van machines, organisaties elektrificeren hun wagenpark, en ziekenhuizen en datacenters hebben ononderbroken energievoorziening.
Voor een klimaatneutraal Nederland in 2050 is een nieuw energiesysteem nodig. Hoe pakken we dit aan? Welke plannen maken we om het nieuwe energiesysteem te realiseren?
Efficiënte systemen en hernieuwbare energiebronnen verlagen energiekosten, versterken financiële gezondheid en maken budget vrij voor investeringen.
Moderne technologieën optimaliseren energieverbruik, verlagen operationele kosten en verhogen productiviteit en duurzaamheid.
Vooroplopen in elektrificatie versterkt je merk, trekt klanten en talent aan en vergroot het marktaandeel van je bedrijf.
Minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen biedt financiële stabiliteit en voorspelbaarheid.
Elektrificatie kan complex lijken, maar met een gestructureerde aanpak wordt het beheersbaar. Dit is dé route naar elektrificatie van jouw organisatie.
Zo pak je elektrificatie aan:
Elektrificatie vermindert de uitstoot van broeikasgassen. Dat helpt bedrijven hun duurzaamheidsdoelstellingen te halen en draagt bij aan een duurzame toekomst.
Investeren in elektrificatie maakt het energienetwerk veerkrachtiger en betrouwbaarder. En dat is cruciaal voor de continuïteit van onze energievoorzieningen.
Schonere energiebronnen verbeteren de luchtkwaliteit en volksgezondheid. Dat leidt tot een gezondere bevolking en lagere kosten voor gezondheidszorg.
Elektrificatie bevordert technologische vooruitgang en creëert nieuwe zakelijke kansen, waardoor bedrijven zich kunnen positioneren als pioniers in de groene economie.
Elektrificatie kan leiden tot lagere energiekosten, verminderde CO₂-uitstoot en een grotere onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Daarnaast profiteer je van efficiëntere processen, lagere onderhoudskosten en een betere naleving van wet- en regelgeving.
De haalbaarheid hangt af van verschillende factoren, zoals energiekosten, bestaande infrastructuur en subsidiebeleid. Met een gedegen business case kan elektrificatie echter vaak een financieel aantrekkelijke keuze zijn, zeker op de lange termijn.
Wij bieden energieconsultancy, haalbaarheidsstudies en maatwerkoplossingen om inzicht te geven in de kosten, besparingen en technische haalbaarheid van elektrificatie binnen jouw organisatie.
Elektrificatie verhoogt de vraag naar elektriciteit en kan druk zetten op het bestaande net. Dit maakt slimme oplossingen zoals peak shaving, energieopslag en slimme energiehubs essentieel.
Equans biedt oplossingen zoals energiehubs, batterijopslag en flexibel energiebeheer om netcongestie te minimaliseren en continuïteit te garanderen.
Dit verschilt per locatie en toepassing. Vaak zijn verzwaringen van het net, slimme energiebeheersystemen en extra laad- of opslagcapaciteit nodig. Equans helpt bij de analyse en implementatie.
Warmtepompen, elektrische verwarmingssystemen, energieopslagsystemen en geavanceerde energiebeheersystemen zijn populaire keuzes.
Industriële processen kunnen worden geëlektrificeerd met elektrische boilers, inductieverwarming, warmtepompen en geavanceerde energiebeheeroplossingen.
Ja, wij leveren geïntegreerde oplossingen van ontwerp tot realisatie, inclusief slimme energiebeheersystemen en voorspellend onderhoud.
Dit varieert per sector en toepassing. Investeringen in infrastructuur en technologie kunnen hoog zijn, maar worden vaak gecompenseerd door lagere operationele kosten en subsidies.
Afhankelijk van je sector en locatie zijn er verschillende stimuleringsmaatregelen, zoals SDE++, MIA/Vamil en EIA-regelingen. Equans adviseert over de meest relevante opties.
Elektrificatie verlaagt de operationele energiekosten door efficiënter gebruik en minder onderhoud. Bovendien stabiliseren hernieuwbare energiebronnen de kosten, waardoor bedrijven minder last hebben van prijsschommelingen.
Elektrificatie vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en verlaagt emissies, vooral als elektriciteit uit hernieuwbare bronnen wordt gebruikt.
Er zijn steeds strengere emissie-eisen en energieprestatieverplichtingen (zoals de CSRD en EED) die bedrijven aanmoedigen om te elektrificeren.
Wij ondersteunen bedrijven bij compliance door audits, energieadvies en implementatie van CO₂-reducerende oplossingen.
Elektrificatie verlaagt operationele kosten en emissies, maar vraagt om investeringen in infrastructuur en een slimme laadaanpak.
Wil je meer informatie over elektrificatie? Of nieuwsgierig naar andere mogelijkheden en oplossingen? Neem contact op met onze experts.