Sommige bedrijven kampen met verouderde infrastructuur, hoge investeringskosten en complexe regelgeving. Lastig, want dat kan leiden tot hogere operationele kosten én verminderde efficiëntie. Wil je op koers blijven richting een duurzame en concurrerende toekomst? Kom dan nu in actie.
Slimme oplossingen voor toekomstige groei met een stabiele energievoorziening.
Met elektrificatie vervangen we fossiele brandstoffen door elektriciteit. Dat gebeurt in industrie, transport én gebouwen. Elektrificatie draagt bij aan een duurzamere toekomst, verlaagt operationele kosten en verhoogt de efficiëntie van je organisatie. Tegelijkertijd is de overstap niet altijd eenvoudig: een verouderde infrastructuur, netcongestie en hoge investeringskosten kunnen belemmerend werken.
Toch is elektrificatie het overwegen waard. Zeker voor bedrijven die hun CO₂-uitstoot willen verminderen, kosten willen verlagen en hun duurzame imago willen versterken. Om optimaal te profiteren van alle voordelen, is het belangrijk om de uitdagingen goed te begrijpen én strategisch aan te pakken.
Netcongestie. Huidige energienetwerken zijn vaak niet geschikt voor hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind. Dat veroorzaakt inefficiënties, vertragingen en hogere kosten voor een stabiele stroomvoorziening.
Hoge investeringskosten. Elektrificatie vraagt grote investeringen in technologieën en infrastructuur, zoals elektrische voertuigen, laadstations en energiebeheersystemen. Daarnaast is de terugverdientijd niet altijd direct duidelijk, wat strategische afwegingen vereist.
Regelgeving die achterloopt. Wet- en regelgeving kunnen de implementatie vertragen. Juridische onzekerheid en complexe wetgeving vereisen vaak extra tijd, middelen en expertise.
Efficiënte systemen en hernieuwbare energiebronnen verlagen energiekosten, versterken financiële gezondheid en maken budget vrij voor investeringen.
Moderne technologieën optimaliseren energieverbruik, verlagen operationele kosten en verhogen productiviteit en duurzaamheid.
Vooroplopen in elektrificatie versterkt je merk, trekt klanten en talent aan en vergroot het marktaandeel van je bedrijf.
Minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen biedt voorspelbaarheid en bescherming tegen prijsschommelingen.
Elektrificatie helpt kosten te verlagen, emissies te verminderen en je organisatie toekomstbestendig te maken. Door de juiste vragen te stellen, maak je strategische keuzes die niet alleen duurzaam zijn, maar ook bijdragen aan een efficiëntere bedrijfsvoering en een sterkere concurrentiepositie.
Elektrificatie helpt je duurzame ambities waarmaken. Denk aan CO₂-reductie, betere luchtkwaliteit, minder afhankelijkheid van fossiele energie of een sterker merk. Door vooraf helder te kiezen welke impact je wilt maken – ecologisch, economisch of strategisch – leg je de basis voor een gerichte en effectieve aanpak.
Gedetailleerd inzicht in je energiegebruik helpt je te ontdekken wat er nodig is om je doel te bereiken. Voor het ene bedrijf is dat eigen opwek voor het andere een zuiniger inregeling van installaties.
Dit helpt om te kiezen voor een passende investering. Bij de juiste balans tussen investering en rendement levert elektrificeren grote kostenbesparingen op. Zo blijft elektrificatie financieel haalbaar.
Duurzame opwek maakt bedrijven minder afhankelijk van het aanbod op het elektriciteitsnet en van fossiele brandstoffen. De energiekosten gaan omlaag. Kan eigen opwek onderdeel worden van het energiesysteem?
Het hoofdkantoor van betaalplatform Adyen is gevestigd in een voormalig warenhuis in hartje Amsterdam. Drie voormalig winkelpanden, met in totaal 16.000 vierkante meter vloeroppervlak, zijn ingericht voor 1.200 werkplekken. Equans verzorgde het complete ontwerp, de engineering en de realisatie van alle technische installaties.
Pensioenuitvoerder APG wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Onderdeel daarvan is een energieneutrale huisvesting. Voor het kantoor in Heerlen betekent dit: van het gas af, een BREEAM-certificering, verlaging van het energieverbruik en de inzet van lokale en hernieuwbare energie. De samenwerking met Equans heeft zich ontwikkeld tot een partnerschap met als doel een goed onderhouden en duurzaam pand.
Als koploper in de maakindustrie is Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven dé plek waar hightech toeleveranciers samen innoveren. Een groep gespecialiseerde en snelgroeiende bedrijven deelt in een energiehub de hoogwaardige faciliteiten op dit terrein. Equans installeerde 5.432 zonnepanelen op het BIC-dak die genoeg energie leveren om het gebouw te koelen en verwarmen.
Voor een klimaatneutraal Nederland in 2050 is een nieuw energiesysteem nodig. Hoe pakken we dit aan? Welke plannen maken we om het nieuwe energiesysteem te realiseren?
We starten met het meten en analyseren van je huidige energieverbruik en infrastructuur. We brengen in kaart waar inefficiënties zitten, en waar directe of structurele besparingen mogelijk zijn. Daarbij krijg je inzicht in je energieopwekking, verbruik en kostenstructuur. Deze nulmeting vormt de basis voor het vervolgtraject.
Samen analyseren we de situatie en stellen we ambities en doelen vast. Dit kan de integratie van hernieuwbare energiebronnen, modernisering van processen en infrastructuur, of de elektrificatie van je wagenpark omvatten. We maken vervolgens maatwerkafspraken over technologie, contracten en tarieven, afgestemd op jouw bedrijfsdoelstellingen.
Tijdens de realisatie coördineren onze specialisten de implementatie van benodigde technologieën zoals slimme netwerken, energiebeheersystemen of laadinfrastructuur. We zorgen voor een naadloze aansluiting op je bestaande infrastructuur en processen. Ook begeleiden we je bij subsidieaanvragen en vergunningstrajecten om de transitie financieel en juridisch haalbaar te maken.
Na de implementatie zorgen we ervoor dat alles duurzaam en efficiënt blijft functioneren. We monitoren je systemen realtime, analyseren data en sturen bij waar nodig. Heldere afspraken en proactief beheer zorgen ervoor dat je investering optimaal rendeert – nu én in de toekomst.
Elektrificatie kan leiden tot lagere energiekosten, verminderde CO₂-uitstoot en een grotere onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Daarnaast profiteer je van efficiëntere processen, lagere onderhoudskosten en een betere naleving van wet- en regelgeving.
De haalbaarheid hangt af van verschillende factoren, zoals energiekosten, bestaande infrastructuur en subsidiebeleid. Met een gedegen business case kan elektrificatie echter vaak een financieel aantrekkelijke keuze zijn, zeker op de lange termijn.
Wij bieden energieconsultancy, haalbaarheidsstudies en maatwerkoplossingen om inzicht te geven in de kosten, besparingen en technische haalbaarheid van elektrificatie binnen jouw organisatie.
Elektrificatie verhoogt de vraag naar elektriciteit en kan druk zetten op het bestaande net. Dit maakt slimme oplossingen zoals peak shaving, energieopslag en slimme energiehubs essentieel.
Equans biedt oplossingen zoals energiehubs, batterijopslag en flexibel energiebeheer om netcongestie te minimaliseren en continuïteit te garanderen.
Dit verschilt per locatie en toepassing. Vaak zijn verzwaringen van het net, slimme energiebeheersystemen en extra laad- of opslagcapaciteit nodig. Equans helpt bij de analyse en implementatie.
Warmtepompen, elektrische verwarmingssystemen, energieopslagsystemen en geavanceerde energiebeheersystemen zijn populaire keuzes.
Industriële processen kunnen worden geëlektrificeerd met elektrische boilers, inductieverwarming, warmtepompen en geavanceerde energiebeheeroplossingen.
Ja, wij leveren geïntegreerde oplossingen van ontwerp tot realisatie, inclusief slimme energiebeheersystemen en voorspellend onderhoud.
Dit varieert per sector en toepassing. Investeringen in infrastructuur en technologie kunnen hoog zijn, maar worden vaak gecompenseerd door lagere operationele kosten en subsidies.
Afhankelijk van je sector en locatie zijn er verschillende stimuleringsmaatregelen, zoals SDE++, MIA/Vamil en EIA-regelingen. Equans adviseert over de meest relevante opties.
Elektrificatie verlaagt de operationele energiekosten door efficiënter gebruik en minder onderhoud. Bovendien stabiliseren hernieuwbare energiebronnen de kosten, waardoor bedrijven minder last hebben van prijsschommelingen.
Elektrificatie vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en verlaagt emissies, vooral als elektriciteit uit hernieuwbare bronnen wordt gebruikt.
Er zijn steeds strengere emissie-eisen en energieprestatieverplichtingen (zoals de CSRD en EED) die bedrijven aanmoedigen om te elektrificeren.
Wij ondersteunen bedrijven bij compliance door audits, energieadvies en implementatie van CO₂-reducerende oplossingen.
Elektrificatie verlaagt operationele kosten en emissies, maar vraagt om investeringen in infrastructuur en een slimme laadaanpak.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met onze experts.