Een sprong van energielabel D naar A in nog geen jaar tijd. Deze enorme verduurzamingsslag voor het hoofdkantoor in Leeuwarden heeft Kredietbank Nederland in de afgelopen maanden samen met Equans gerealiseerd. Grote stappen zijn in korte tijd gezet dankzij de strategische inzet van investeringen vanuit de MeerJaren-OnderhoudsBegroting (MJOB). De MJOB op basis waarvan Equans al jaren het technisch onderhoud in het pand uitvoert. Onlangs is officieel het energielabel vastgesteld op A+.
“Installaties waren aan vervanging toe of moesten worden gemoderniseerd. We hadden in het pand in Leeuwarden te maken met een relatief hoog energieverbruik. En in 2023 moet het hoofdkantoor over een energielabel C beschikken, willen we het nog als kantoor kunnen gebruiken. Losse componenten die we samen met Equans in één plan hebben weten te vangen”, legt Hans Zandleven, hoofd informatie management & facilitair van Kredietbank Nederland uit.
We hebben de bestaande MJOB gebruikt om slimme momenten te kiezen voor de benodigde investeringen.
Jan LauwersContractmanager Equans
“We zijn in 2019 samen aan de slag gegaan met een labelverbeterplan”, vult contractmanager van Equans, Jan Lauwers, aan. “Waarbij we de bestaande MJOB hebben gebruikt om slimme momenten te kiezen voor de benodigde investeringen. En dan doel ik op natuurlijke vervangingsmomenten van installaties.” Samen zijn we de optimalisatiemogelijkheden van het pand gaan bekijken”, beschrijft Lauwers. “Waarbij we steeds hebben gekeken naar de impact van een bepaalde stap op het energielabel. Zo zijn we tot een aantal logische stappen gekomen die Hans op basis van de MJOB richting de directie kon onderbouwen. Dit om budget voor de verschillende investeringen te krijgen.”
Eerste grote stappen
In kwartaal drie en vier van 2020 zijn de eerste grote stappen gezet. Te beginnen met de vervanging van de luchtbehandelingskast (LBK) uit 1992. Vervolgens is het gebouwbeheersysteem (GBS) door Equans vervangen waardoor Kredietbank Nederland een enorme efficiëntieslag kon maken.
Het derde belangrijke verduurzamingsaspect is volgens de facilitair manager de isolatie van het dak geweest in combinatie met de vervanging van de bestaande VRV-koelunits door VRF-units, warmtepompen die zowel zorgen voor verwarming als koeling. “Een zeer efficiënte actie, ook financieel gezien”, voegt Lauwers toe. “Het dak moest voor de isolatiewerkzaamheden toch worden vrijgemaakt. Vervolgens hebben we de nieuwe opstelling op het dak meteen optimaal kunnen plaatsen. In samenwerking met andere partijen hebben we dit gerealiseerd.”
Samen met Kredietbank Nederland hebben we de bestaande MeerJarenOnderhoudsBegroting ingezet om meerdere duurzame doelen te realiseren, waaronder een labelsprong van D naar A. Door op basis van de MJOB strategisch de juiste momenten te kiezen om te investeren, hebben we samen snel stappen kunnen zetten.
Lagere gasrekening
“In februari en maart van 2021 is de dakbedekking vervangen, er is een extra isolatielaag aangebracht en op het dak liggen nu 68 zonnepanelen en ook staan er drie warmtepompen”, somt Zandleven op. “De gasgestookte CV is er nog wel, maar die springt alleen in uitzonderlijke gevallen bij. Iets dat we zeker zullen terugzien in een lagere gasrekening. Omdat bepaalde componenten van de warmtepompen gekoppeld zijn aan het GBS is alles nu beter, sneller en individueel regelbaar”, gaat hij verder. “Heel belangrijk ook voor het comfort van de ongeveer tachtig collega’s die, normaal gezien, op het hoofdkantoor aan het werk zijn. Ook voor hen is het een enorme verbetering.”
Niet achterover leunen
Wanneer het label A definitief is goedgekeurd, is het hoofdkantoor van de bank klaar voor 2030. Dit betekent niet dat Zandleven qua duurzame ambitie achterover leunt. “We blijven samen met Equans periodiek kijken naar duurzame kansen”, benadrukt hij. De facilitair manager wil met dit verhaal laten zien dat een pand, in dit geval een kantoorgebouw uit 1992, wel degelijk op een betaalbare manier, succesvol kan worden verduurzaamd. “Als je maar kiest voor de juiste partner. In ons geval Equans. Ze kennen ons pand. Equans is hier immers al meer dan tien jaar verantwoordelijk voor het onderhoud aan de technische installaties en dat blijven ze ook. Ze weten wat we willen bereiken en ze weten uit ervaring met vele andere panden wat werkt en wat efficiënt is.”
“Die combinatie van factoren is ‘key’”, bevestigt Lauwers. “Heb je die voorwaarden voor elkaar dan zie je hier wat je sámen, als partners, in relatief korte tijd kunt bereiken. In 2018 verbruikte de Kredietbank Nederland in dit pand van vier verdiepingen 121.000 kWh stroom. In 2019 111.000 kWh en in 2020 nog 88.000 kWh. In 2021 zal dat dankzij de aanpassingen aan en op het dak nog verder dalen. Misschien wel tot de helft van het verbruik in 2018.”
“Natuurlijk werkten er in de afgelopen maanden door de coronacrisis minder mensen hier op kantoor. Maar het pand is wel verwarmd geweest en ook de verlichting is aan geweest. Het gaat hier dan ook om een substantiële daling”, benadrukt Zandleven. Installaties zijn door het nieuwe GBS veel efficiënter gaan werken. Dat werkt besparend. Maar de echte besparing is gerealiseerd dankzij de nieuwe LBK. En dan heb ik, als het gaat om een lagere energierekening, de besparing op de gasrekening nog niet eens meegerekend. Die zien we immers dit jaar pas terug”, besluit hij met een glimlach.
Verbruik in cijfers:
De oplossing die wij hebben toegepast bij Kredietbank Leeuwarden is de inzet van de MJOB. Meer weten over deze dienstverlening of in contact komen met een consultant?
Key account manager
Key account manager