Equans begint nieuwe fase in langdurige samenwerking met ABN AMRO

ABN Amro Gustav Mahlerlaan 800X469 (002)

Al meer dan twee decennia is Equans strategisch partner van ABN AMRO voor het beheer en onderhoud van de technische installaties in de tientallen panden van de bank, waaronder het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas. De laatste jaren is de nadruk daarbij steeds meer komen te liggen op duurzaamheid. Met Royal Haskoning DHV als managing agent beginnen Equans en ABN AMRO aan een nieuwe fase in de langdurige samenwerking. Daarin staan circulair beheer en onderhoud centraal.

  • Amsterdam
  • 2001 - heden
  • ABM AMRO

Met onze duurzame meerjarenonderhoudsplanning doen we verbetervoorstellen om processen te optimaliseren, kosten te verlagen of de CO2-voetafdruk van ABN AMRO te reduceren

Siemen Eijkemans
Strategisch accountmanager Equans
ABN AMRO Parkeergarage

De samenwerking tussen Equans en ABN AMRO gaat terug tot 1996, toen de bank een klimaatbeheersingscontract sloot met het toenmalige GTI. In de loop der jaren is de reikwijdte van het contract steeds verder uitgebreid. De proactieve opstelling van (de voorlopers van) Equans zorgde ervoor dat Equans uiteindelijk de verantwoordelijkheid kreeg voor het volledige beheer over alle bouwkundige en elektrotechnische installaties op de Nederlandse vestigingen van de bank. Denk daarbij aan elektrotechniek, verlichting, luchtbehandeling, brandveiligheid, toegang, beveiliging, liften en gebouwbeheersystemen van onder meer Priva, Sauter en Honeywell. De werkzaamheden omvatten ook de wettelijk verplichte keuringen en inspecties. Het onderhoudswerk van Equans is preventief, curatief en correctief.

Duurzaam meerjarenplan

“We werken met één vast aanspreekpunt en een vast team dat ervoor zorgt dat beheertaken, planning, storingsopvolging, offerteaanvragen en alle ondersteunende en administratieve werkzaamheden adequaat worden opgepakt en worden uitgevoerd”, zegt Siemen Eijkemans, als strategisch accountmanager bij Equans verantwoordelijk voor de dienstverlening aan ABN AMRO. “Met onze duurzame meerjarenonderhoudsplanning – die een scope van tien jaar heeft – doen we verbetervoorstellen om processen te optimaliseren, kosten te verlagen of de CO2-voetafdruk van ABN AMRO te reduceren. Die voorstellen stellen we samen op op basis van technische en bedrijfskundige analyses en bieden we aan inclusief alternatieven, berekeningen van de terugverdientijd en de effecten op duurzaamheid. Voor het ABN AMRO-contract hebben we een contractspecifieke bv opgezet met als doel de bank zo goed mogelijk te bedienen. Voorbeelden van onze service zijn de technical-managementfuncties en onze energieadviseur.”

Boven Paris Proof

Sinds kort zijn Equans en ABN AMRO een nieuwe fase ingegaan, waarin Royal Haskoning DHV de rol van managing agent gaat vervullen. Die zal Equans nog scherper houden aan de ambitieuze duurzame doelstellingen van ABN AMRO. “Vanaf nu zullen we rapporteren aan Royal Haskoning DHV”, vertelt Eijkemans. “Die zal de KPI’s van ABN AMRO kritisch handhaven en daarbij ook op duurzaamheid en circulariteit letten – en daar zijn wij blij mee. We droegen zelf al duurzame ideeën aan, maar nu worden we daar ook op afgerekend. De ambities van ABN AMRO zijn serieus: de panden moeten bóven ‘Paris Proof’ worden, ofwel duurzamer presteren dan is afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs. Dat gaan we bewerkstelligen via een landelijk uniforme werkwijze voor alle 89 panden, alle 17.000 assets en de volledige 300.000 m2 aan vloeroppervlak. Alle kennis en kunde die we in huis hebben, gaan we inzetten bij ABN AMRO. Zo hebben we onlangs nog de complete brandveiligheid geëvalueerd en opnieuw ingericht.”

 

Bestaande processen circulair maken

In samenwerking met de afdeling MVO van ABN AMRO heeft Equans al diverse duurzame en circulaire oplossingen mogen realiseren, passend bij het verduurzamingsconcept Green Quest van Equans. Daarnaast richt Equans bestaande processen zo veel mogelijk circulair in. Zo is Equans al 100% circulair in het onderhoud van cv-ketels: alleen gereviseerde onderdelen keren bij reparatie terug in de ketel. De beschikbaarheid van gereviseerde onderdelen wordt duidelijk weergegeven in de productcatalogus 2BA. Equans breidt deze aanpak momenteel uit naar andere assetgroepen.

ABN AMRO Railsysteem 2

Oplossing

Strategisch partner voor duurzaam en circulair beheer en onderhoud.

Volledig beheer over alle bouwkundige en installatietechnische installaties op de Nederlandse vestigingen van de bank, van luchtbehandeling tot brandveiligheid en gebouwbeheersystemen.

 

Duurzame successen

‘Kleine’ successen vieren Equans en ABN AMRO intussen ook, vertelt Eijkemans. “Zo zijn we enige tijd geleden slim omgegaan met een koelmachine van ABN AMRO. Zij hadden ‘m niet meer nodig, waarop wij zeiden: ‘Maar wij wel!’ Hij staat nu op het dak van onze vestiging in Capelle aan den IJssel en doet goed zijn werk. De bank krijgt er een mooie vergoeding voor, wij zijn voordeliger uit en het bevordert de onderlinge samenwerking. Het blijft soms passen en meten, maar wij zijn erg blij met de coöperatieve opstelling van ABN AMRO, waardoor we elkaar goed prikkelen in het vinden van duurzame oplossingen en circulaire toepassingen.”

ABN Amro Gustav Mahlerlaan 800X469 (002)

Meer weten?

Siemen vertelt je graag meer over dit project en de samenwerking met ABN AMRO.

Jord Beijen

Contractmanager

Neem contact op:

Jord Beijen

Contractmanager