Equans Smart Factory

 • Op basis van ISA88 en ISA95 standaarden
 • Oplossingen voor slimme, flexibele en naadloos geïntegreerde productieprocessen
 • Gratis Equans Quickscan Industrie 4.0
EQUANS Key Visuals Industrie

Procesbesturing op de automatische piloot

Bij Equans zijn we thuis in het automatiseren van fabrieksprocessen en helpen je met onze best practices graag op weg. We ontwerpen en implementeren oplossingen voor slimme, flexibele en naadloos geïntegreerde productieprocessen.

Neem contact op

Ben je klaar voor Industrie 4.0?

Kortere doorlooptijden, productiekostenreductie, verminderen van verspilling, efficiënte processen en flexibele productieprocessen zijn grote uitdagingen in de voedingsindustrie. Door het implementeren van slimme technologieën kun je als fabrikant je processen finetunen, van grondstof tot eindproduct.

Met onze MES/SCADA/PLC-oplossing tillen we batch- en continu processen naar een hoger niveau. Gebaseerd op de innovatieve principes van Industrie 4.0, ISA-88 en -95, biedt ESF een compleet scala aan optimalisatiemogelijkheden.

Smart factory: transparante fabrieksbesturing

Equans Smart Factory is een unieke oplossing voor de automatisering van het gehele productieproces voor recept gestuurde maakindustrie. Onze oplossing omvat:

 • Een breed palet aan optimalisatie tools
 • Een bottleneck analyse tool
 • Een geïntegreerde OEE-tool (Overall Equipment Effectiveness)
 • Een dashboarding tool met realtime productie-informatie
20201026 Predictive Maintenance
Header Food Beverage 1440X680 (1)

Hoe realiseer je een Smart Factory?

Stap 1. Roadmap opstellen

We identificeren het verbeterpotentieel en stellen samen een verbeterplan en roadmap op.

Stap 2. Proof-of-Concept

Met een Unified Name Space krijgen we uniforme toegang tot alle databronnen op de werkvloer. Met een 0-meting valideren we het verbeterpotentieel. Daarna automatiseren we het eerste (deel)proces.

Stap 3. Flexibele implementatie

We ontwerpen de (deel)processen op basis van een technisch ontwerp en werken in sprints aan het programmeren, configureren en ontwikkelen van de functionaliteit.

Stap 4. Smart(er) werken

Na uitgebreide tests en het opleiden van de gebruikers nemen we Equans Smart Factory in gebruik.

Stap 5. Blijven bijsturen

We bieden 24/7 support, actieve monitoring en ondersteunen bij software updates.

Slimme fabrieken in actie

Slim en efficiënt produceren door volledige datatransparantie in een BI-omgeving die naadloos samenwerkt met bijvoorbeeld Microsoft Power BI.

 • Workflow-visualisatie en controle
 • Digitaal receptuurbeheer
 • Online kwaliteitscheck
 • Alarmering bij storingen
 • Performance en bottleneck analyse
 • AI-gebaseerde productieoptimalisatie
 • Registratie van operator- en machinetijd
 • Energiemonitoring
Zwanenber 540X430

Is jouw organisatie klaar voor de volgende stap op het gebied van Industry 4.0?

Wil je ook met nieuwe data-inzichten snel verbetering op gang brengen en performance verhogen? Vul dan onze gratis Equans Quickscan Industrie 4.0 in. Op basis van jouw specifieke situatie ontvang je van één van onze specialisten een advies over hoe je de volgende stap kan zetten in de digitalisering van jouw productieproces.

Doe de Equans Quickscan Industrie 4.0

Dit zijn onze succesverhalen

Of het nu gaat om het digitaliseren van workflow, flexibel receptbeheer of beter plannen, lees meer over hoe onze 130 klanten overal ter wereld de stap maken naar een Smart Factory, een ‘slimme fabriek’ met onze Equans Smart Factory oplossing.

 

Om onze klanten innovatie en betrouwbaarheid te garanderen, hebben we de huidige faciliteiten voorzien van de meest moderne voorzieningen. Dat betaalt zich uit in uitmuntende efficiëntie en flexibiliteit

Roger Pisters
Manager Operation Schils

Industrie 4.0: data-gedreven produceren

In een smart factory is het eenvoudig om grote hoeveelheden informatie in te zien, waardoor één operator een volledig productieproces kan overzien. Medewerkers worden optimaal digitaal ondersteunt in het maken van keuzes of het uitvoeren van complexe taken. Een wereld waarin bewegingen, beslissingen en innovatie naadloos samenvloeien tot een combinatie van efficiëntie en productiviteit. Zie je het voor je? Dit is Industrie 4.0!

Machines staan met elkaar in verbinding het is eenvoudig om grote hoeveelheden informatie in te zien. Het productieproces kan modulair worden ingericht, waardoor er snelle opstart of productiewissels mogelijk zijn zonder dat het hele proces komt stil te liggen. Meer weten? Neem contact met onze experts voor persoonlijk advies.

 

Neem contact op
Cover Industrie 4.0

Download onze gratis whitepaper

Meer weten over de kansen van industrie 4.0?

De informatie over verwerking van jouw persoonsgegevens en je rechten daarbij, lees je in onze privacyverklaring.

Meer weten?

Zien of Equans Smart Factory past bij jouw vraagstuk? Plan een demo in.
Neem contact op met Rikkert Gerits

 

Rikkert Gerits

Manager Industriele Automatisering

Neem contact op:

Rikkert Gerits

Manager Industriele Automatisering

Veelgestelde vragen

Wat is een Manufacturing Execution System?

Een Manufacturing Execution System (MES) maakt de data uitwisseling tussen de werkvloer en je ERP-systemen mogelijk. Een MES is een uitgebreid informatiesysteem waarin de productieprocessen van grondstof tot eindproduct worden gemonitord, getraceerd, gedocumenteerd en aangestuurd.

 

Hoe integreer je een MES in je huidige processen?

Equans Smart Factory focust op het verbeteren en digitaliseren van je productie. Door gegevensintegratie en cloudintegratie werkt het systeem door alle lagen in de fabriek.

 

Wat zijn de voordelen van een geïntegreerde MES-oplossing?

Een geïntegreerde oplossing ontwikkelt vanuit het perspectief van productie; één oplossing voor MES/ SCADA/ PLC voor inname, batch afhandeling, monitoring, vullen, verpakken, bulk- en verpakking afhandeling, tracking en tracing, maakt het mogelijk om volledig inzicht te krijgen fabrieksprocessen op basis van data.

 

Wat zijn PLC’s en SCADA systemen?

Een Programmable Logic Controller (PLC) bestuurt machines en productielijnen in een fabrieksomgeving en wordt vaak gecombineerd met een SCADA-systeem, een SuperVisory Control and Data Acquisition systeem dat data verzamelt, analyseert en visualiseert.

 

Wat is het verschil tussen een MES en MOMS?

Waar MES zich focust op het besturen van het primaire productieproces, zitten in een Manufacturing Operations Management System (MOMS) ook toepassingen zoals voorraadbeheer, kwaliteitsmanagement, geavanceerd plannen en track en tracing op basis van het ISA-95 framework.

 

Hoe kies je een MES systeem?

Er zijn verschillen oplossingen op de markt met elk een eigen functionaliteit en focus op specifieke productieprocessen. Wanneer is Equans Smart Factory een goede keuze:

 • Volledig ontwikkelt voor batch- en continuprocessen in een receptgestuurd fabricageproces
 • Geschikt voor bedrijven in de voedingsmiddelen, dranken, diervoeding en klein-chemische industrie. Meer dan 130 sites maken wereldwijd gebruik van de Smart Factory oplossing van Equans
 • Het systeem legt het fundament voor gestructureerde dataverzameling, analyse, forecasting en planning op basis van artificial intelligence

 

Is het mogelijk om Equans Smart Factory te gebruiken indien mijn automatisering nog beperkt is?

Ja, onze Smart Factory oplossing biedt het fundament om klaar te zijn voor de toekomst. Eerst richten we de fabrieksdecompositie in de vorm van een fysiek model in. Daarna kunnen alle (deel)processen hieraan gekoppeld worden, ongedacht of het procesdeel al volledig geautomatiseerd is, of nog handmatig wordt bediend.

 

Hoe kan ik met Equans Smart Factory ons proces optimaliseren?

Het fundament wordt gebouwd op basis van ISA88/95 standaarden, waardoor machines op een gestructureerde manier met elkaar communiceren en data verzamelen. Door apparatuur aan te sturen vanuit de procedures (recepten) is het mogelijk om van elke productieorder specifiek bij te houden hoe lang machines zijn gebruikt, op basis van welke machine instellingen en wat het verbruik is (stroom, grondstoffen, utiliteiten). Deze data visualiseren we (BI, OEE, KPI, Bottleneck analyse), of gebruiken we om automatisch procesverbeteringen door te voeren (Machine learning en AI).

 

Kan Equans Smart Factory ook overweg met eilandautomatiseringen geleverd door toeleveranciers?

Ja, onze Smart Factory oplossing kan aansluiten op bestaande eilandautomatisering. Hierdoor is het mogelijk om gefaseerd over te stappen naar de nieuwe besturing. Het is mogelijk om op basis van standaarden (zoals MTP) eilandautomatisering gemakkelijk op te nemen oplossingen als Equans Smart Factory.

 

Is het mogelijk om data te ontsluiten naar andere systemen?

Ja, middels interfaces of MQTT-brokers kan fabrieksdata veilig ontsloten worden naar bovenliggende (BI) omgevingen.