Equans verduurzaamt voor Vattenfall Amsterdamse stadsverwarming

JLOUSBERG 20211011 Opening Hulpwarmtecentrale R7 2036 PRINT

In ruim twee jaar tijd heeft Equans een belangrijke bijdrage geleverd aan de verduurzaming van de stadsverwarming in Amsterdam: in opdracht van Vattenfall creëerde Equans de Amsterdam South Connection waardoor twee warmtenetten met elkaar werden verbonden. Tussen beide netten realiseerde Equans een hulpwarmtecentrale die niet alleen een enorme blikvanger is geworden in het zuidwesten van Amsterdam, maar ook een essentiële bouwsteen voor de duurzame warmteopwekking voor vele duizenden woningen in de hoofdstad.

  • Amsterdam
  • 2019 - 2021
  • Vattenfall

De hulpwarmtecentrale levert duurzame warmte aan het warmtenet en reduceert de CO2-uitstoot

Roel Hinz
Projectmanager Vattenfall
SCIOS Inspectie Stookinstallaties Vattenfall Amsterdam South Connection

Gouden bergen

De onbemande hulpwarmtecentrale Amsterdam Sporendriehoek is de grootste in zijn soort in de Amsterdamse stadsverwarming en staat op een strategische plek, precies tussen de westelijke en oostelijke warmtenetten van de stad in. Op zijn unieke zichtlocatie in de driehoek tussen de treinsporen naar Sloterdijk, Schiphol en Utrecht en vanaf de snelweg A4 is het markante gebouw meteen te zien, zeker als ’s nachts de groene verlichting aan gaat.

Duurzame warmte 

“Hoezeer het gebouw ook een blikvanger is, het gaat om de functie”, vertelt Roel Hinz, de verantwoordelijke projectmanager bij Vattenfall. “Hij ligt strategisch tussen de netten in, dus we hoefden maar één keer te bouwen om beide netten te laten profiteren. Als doorleverstation levert hij duurzame warmte van de afvalverwerking in het Westelijk Havengebied aan het oostelijke net. En daarmee reduceren we de CO2-uitstoot. De Zuidas en het stadsdeel Zuideramstel worden dankzij de centrale inmiddels duurzaam gevoed."

Buffertank 

De bouw kende diverse hoogtepunten. In het voorjaar van 2020 werd bijvoorbeeld de tank op zijn plek gehesen die 3,6 miljoen liter aan restwarmte van de afvalverwerking kan bufferen voor piekmomenten en koude dagen. Een duurzame oplossing, want daardoor hoeven de vier gasgestookte ketels van de centrale minder vaak te draaien. Een derde van de buffertank is meteen op de juiste plek op locatie opgebouwd, de overige twee derde bouwde de Oostenrijkse leverancier Billfinger meteen ernaast plaat voor plaat op. Het te hijsen gedeelte  heeft  een gewicht van  170 ton en het was daarmee een enorme operatie om het geprefabriceerde deel op zijn plek te hijsen, aldus Jeroen Lam, de site manager van Equans. “We hebben er een enorme rupskraan van Mammoet voor ingezet. Alleen al het bouwen van die kraan duurde vijf dagen. Het werk was daarentegen zo gedaan. Dankzij het duidelijke hijsplan was de actie zelf in een halfuurtje klaar.”

Prefabricage als toverwoord

In november 2021 bereikte de bouw het hoogste punt, toen de instrumentatieruimte op zijn plek werd gehesen. In die ruimte bevinden zich alle meetinstrumenten van de centrale en daarnaast alle aansluitingen op de buffertank. Prefabricage was net als bij de tank het toverwoord: op de plaats waar eerder de buffertank werd opgebouwd, zette Equans nu de instrumentatieruimte in elkaar. De stalen constructie werd inclusief leidingwerk en gevelbeplating naar boven getild.

Nauwelijks vertraging ondanks corona

De bouw vond plaats tijdens de gehele coronaperiode. Toch liep het project maar een maand vertraging op. En dat had één duidelijke oorzaak: in het buitenland geproduceerde onderdelen konden de grens niet over. “Het project heeft ondanks de pandemie nooit stilgestaan”, zegt Roel Hinz namens Vattenfall. “Ook de coronagevallen onder het personeel wisten we te overleven. De aansturende teams – zo’n 30 mensen aan beide kanten – vonden intussen manieren om op afstand door te werken. Via Teams bleven we tijdens de lockdown constructief samenwerken. Met een dagelijks ochtend- en middaggesprek hielden we onszelf goed op de hoogte van wat er ‘buiten’ gebeurde.”

Ebbesotografie® Vattenfall Amsterdam Dak

Oplossing

  • Ontwikkeling, aanleg en bouw van hulpwarmtecentrale voor de verduurzaming van het Amsterdamse stadswarmtenet.
  • De centrale bevat 4 heet water boilers met een totale capaciteit van 120 MWth, een drukvat met een inhoud van 3.600 m3 en 2,8 miljoen liter heet water met een capaciteit van 30 MWth.
  • De centrale bevat verder 10 transportpompen van 350 KW per stuk met bijbehorende appendages en leidingwerk en een complete procesautomatisering ontwikkeld door Equans.

 

Resultaat van decennia samenwerking

Dat de samenwerking tussen Vattenfall en Equans 20 jaar oud is, wierp zijn vruchten af. De partijen voelden goed aan wat ze van elkaar verwachtten. Die ervaring droeg eraan bij dat Equans in één keer goed kon bouwen. “Dat kun je wel stellen”, beaamt Hinz, “vooral op gebied van proces en techniek. Het werk was van heel goede kwaliteit.” Ook als het écht ingewikkeld werd, bijvoorbeeld met de software die de onbemande centrale moet aansturen. “Die werd agile ontwikkeld en moest overweg kunnen met de vele scenario’s waarmee de hulpwarmtecentrale te maken krijgt”, vertelt John Kuijs, de verantwoordelijke projectmanager bij Equans. “Ook het gebouw zelf bracht extra uitdagingen: een architectonisch hoogstandje met veel ronde vormen, schuine vlakken en glas.”

Open vizier

Toch lukte het om dat allemaal in goede banen te leiden, ook op het vlak van veiligheid. Daarmee zette Vattenfall opnieuw een grote stap naar het doel van de gemeente om in 2040 in totaal bijna 300.000 Amsterdamse huishoudens op het gasloze warmtenet aangesloten te hebben. Zowel Vattenfall als Equans is trots op het resultaat en de mensen die het hebben mogen bouwen. “Het succes is te danken aan een samenwerking met open vizier en zonder verborgen agenda”, constateert John Kuijs. “Iedereen die nu door het gebouw loopt, kan maar tot één conclusie komen: dit is met liefde gemaakt.”

Vattenfall Amsterdam Collega

Meer weten?

John vertelt je graag meer over dit project en de samenwerking met Vattenfall.

John Kuijs

Projectmanager

Neem contact op:

John Kuijs

Projectmanager