Gevel Ingang Hoofdingang Helmond Logo

Vernieuwing GebouwBeheerSysteem maakt Elkerliek Ziekenhuis futureproof

01 december 2022

Het GebouwBeheerSysteem (GBS) van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond wordt de komende tijd door Equans vernieuwd. Dit betekent onder meer dat het GBS wordt overgezet naar een nieuw platform. Met de aanschaf en implementatie van dit nieuwe systeem, het Schneider EcoStruxure Building Operations platform, is het Elkerliek klaar voor de toekomst.

“Zo beschikt het Elkerliek wanneer het project is afgerond over de nieuwste techniek voor het beheer van álle technische installaties in het ziekenhuis”, legt Jan van Eijk, contractmanager Building Automation bij Equans uit. 

Tijdens het overzetten van het GebouwBeheerSysteem naar het nieuwe platform moet het systeem blijven functioneren. In het plan van aanpak van Equans ligt de focus nadrukkelijk op deze continuïteit. “In combinatie met een goede prijs de reden voor het Elkerliek om de opdracht aan Equans te gunnen”, weet Van Eijk.

Geen onbekenden
Equans en het Elkerliek zijn geen onbekenden voor elkaar. Equans is namelijk al bijna dertig jaar verantwoordelijk voor het GBS van het ziekenhuis. De belangrijkste uitgangspunten bij de keuze voor een nieuw systeem waren: bedrijfszekerheid, beheersbaarheid, toekomstbestendigheid, veiligheid en duurzaamheid.

Zo moet het GBS als het gaat om veiligheid autonoom kunnen blijven functioneren, ook wanneer het ICT-netwerk van het ziekenhuis uitvalt. En natuurlijk moet het systeem adequaat beschermd worden tegen  aanvallen van buitenaf. Op het gebied van duurzaamheid wil het Elkerliek vooral snel kunnen sturen op basis van de energievraag. Dit betekent dat het nieuwe GBS nauwkeuriger inzicht moet geven in het energieverbruik van het ziekenhuis. Allemaal facetten waarin het plan van aanpak van Equans voorziet.

Verschillende fases
Het totale project omvat meerdere fases. “Zo zijn we begonnen met het ombouwen van  het huidige GBS naar het nieuwe platform, waarbij ook de oude hoofdcontrollers worden vervangen”, legt Van Eijk uit. “Vervolgens wordt alle hardware van de regelapparatuur vervangen in verband met het bereiken van het einde van de technische  levensduur. En tot slot wordt de energiemonitoring geïmplementeerd op het nieuwe GBS.”

Wanneer het project is afgerond, is het streven dat Equans betrokken blijft bij het GBS van het Elkerliek voor het specialistisch onderhoud. Hierbij zorgt de  technische dienst van het ziekenhuis voor de eerstelijns storingsopvang. Terwijl Equans de tweede- en derdelijns storingen voor zijn rekening neemt.