Powerbooster lost netcongestie op nieuwe locatie Equans op

25 februari 2023

Een van de vestigingen van Equans verhuist eind april naar een nieuwe locatie. De bouw van dit nieuwe pand op bedrijventerrein Hoogtij in Westzaan ligt mooi op schema. Onze zelf ontwikkelde PowerBooster voorziet de nieuwe hub straks van zo’n vijftig procent duurzaam opgewekte energie. Zo lossen we de netcongestie op het terrein zelf op.

Er is veel gebeurd op bedrijventerrein Hoogtij, waar eind juni 2022 de eerste paal de grond in ging. We bouwen hier onze nieuwe Service Hub: een flexibele hub die specialistische afdelingen en onderdelen binnen Equans verbindt. Het pand is inmiddels wind- en waterdicht en alle vloeren zijn gestort. “Ook liggen de zonnepanelen op het dak”, vertelt projectleider Bas Smit. “Die zijn onderdeel van de PowerBooster-oplossing, die nodig is om de aansluiting aan te vullen tot het gewenste vermogen.”

1.000 kVA-aansluiting

Het nieuwe pand krijgt diverse testruimtes, een laswerkplaats en overhaal- en revisiemogelijkheden. “Daarvoor is wel een 1.000 kVA-aansluiting nodig”, legt Bas uit. “Omdat de kavel zich midden in een netcongestiegebied bevindt, moesten we creatief zijn.” Het lukt Equans uiteindelijk om, samen met onder meer de ontwikkelaar en netbeheerder, de aansluiting van 630 kW van de huidige locatie mee te nemen. Om die op de nieuwe locatie tot 1.000 kVa aan te vullen, zet Equans de zelf ontwikkelde PowerBooster in.

Netcongestie niet langer spelbreker

De PowerBooster is een van de oplossingen voor een ad hoc of tijdelijke energie-uitdaging. In dit geval bestaat die uit zonnepanelen, een batterijopslag en de mogelijkheid tot het inkoppelen van een generator. Alles onder regie van een slimme aansturing. “Netcongestie hoeft dus niet langer te betekenen dat er geen mogelijkheid is om te bouwen”, vult Bas aan. “Eind april wordt de locatie aan ons opgeleverd. Tot die tijd zijn we samen met de aannemer bezig met de afbouw.” Equans gaat volgens planning vóór de zomervakantie helemaal over naar de nieuwe flexibele hub.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met onze experts. 

Team Energie & Netten

Neem contact op:

Team Energie & Netten