Van ontwerp tot oplevering: Equans verbouwde twee kantoortorens voor bol.com

OTH Architecten Fotografie Maarten Zwaneveld 3

In tien maanden tijd renoveerde Equans twee kantoortorens van de bol.com campus. Naast de vernieuwing van elektra, ventilatie, brandmeld- en drinkwaterinstallatie voorzag Equans de panden van een energiezuinig en slim lichtsysteem. Ook biedt het kantoor op de Utrechtse bol.com campus nu mogelijkheden voor creatieve sessies.

  • Utrecht
  • 2021 - 2022
  • bol.com

De combinatie van ontwerp en uitvoering werkte echt ontzorgend

Natasja Fitters
Projectmanager bij bol.com
IMG 6853

Equans is al jarenlang vaste partner voor bol.com voor beheer, onderhoud en services van de installaties. De verbouwing van Torens A en D was een grote samenwerking op projectbasis. Voor beide torens werkte Equans het voorlopige en definitieve ontwerp uit en verzorgde de uitvoering. Als bouwkundig aannemer sloot De Vries en Verburg aan. De werkzaamheden aan de acht verdiepingen in Toren A startten in oktober 2021. Toen deze na een halfjaar klaar waren, volgden de drie verdiepingen van Toren D.

Éen partij voor het totale project

“De combinatie van ontwerp en uitvoering werkte echt ontzorgend”, vertelt Natasja Fitters, Projectmanager bij bol.com. “Het is prettig als één partij het totale project, van ontwerp tot oplevering, uitvoert. Nu was het zowel voor Equans als ons immers noodzakelijk dat de ontwerpen in orde waren.” Door een goede samenwerking, zowel met nevenaannemers als opdrachtgever bol.com, kende het project een korte doorlooptijd van tien maanden. Voor Equans sluit deze opdracht naadloos aan bij de focusmarkt Commercial Real Estate waarbij Equans oplossingen biedt voor vraagstukken in de vastgoedmarkt.

Organic sensing

Na de renovatie en herindeling heeft bol.com nu niet alleen meer kantooroppervlakte, maar ook ruimte voor ontmoeten en creativiteit. In Toren A zijn zo’n 300 extra werkplekken gerealiseerd. “Dit was nodig, met de groei van het aantal bol.com’ers”, licht Natasja toe. Ook zijn de kantoren energiezuiniger, onder meer door de toepassing van led-verlichting met organic sensing. Dit systeem geeft online inzicht in de status van de verlichting, zodat Equans ziet wanneer bijvoorbeeld onderhoud nodig is. De ruimtes in Toren D zijn ingericht voor trainingen en creatieve teamsessies. “De omgeving en inrichting van deze verdiepingen helpen om groepen dynamisch te laten samenwerken of trainen. Zo is er een Legolab en een atelier met schildersezels in plaats van whiteboards. Ook zijn er diverse ontspanningszones met onder andere hangmatten en is er gewerkt met natuurlijke materialen, zoals veel beplanting en hout.”

35.000 m2 kantoren

Het hoofdkantoor van bol.com staat in Businesspark Papendorp Utrecht en bevat ca. 35.000 m2 kantoren, 15.000 m2 congrescentrum en 750 overdekte parkeerplaatsen. In totaal werken zo’n 2.400 medewerkers op de bol.com campus in Utrecht. In 1999 opende bol.com haar virtuele deuren als eerste online boekwinkel van Europa. Ruim twintig jaar later heeft de winkel 13 miljoen actieve klanten in Nederland en België, 36 miljoen artikelen en 51.000 verkooppartners.

Fotografie copyright: OTH architecten en Maarten Zwaneveld

OTH Architecten Fotografie Maarten Zwaneveld 1

Meer weten?

Neem contact op met René Slotemaker om meer te weten te komen over dit project.

Meer over Commercial Real Estate

Neem contact op: