Equans biedt geautomatiseerd drinkwaterbeheer

03 april 2023

Als BRL6010 gecertificeerd adviesbureau biedt Equans haar klanten toegang tot LegionellaDossier. In dit digitale logboek komen alle documenten en taken voor beheer en onderhoud van leidingwaterinstallaties en legionellapreventie overzichtelijk bij elkaar. Zo helpen we klanten te voldoen aan wet- en regelgeving. Maar werken met deze software biedt meer voordelen.

Er komt veel kijken bij het beheer en onderhoud van leidingwaterinstallaties en het uitvoeren van legionellapreventie. “Denk aan uitgebreide procedures, wet- en regelgeving en papieren logboeken”, vertelt John van de Pol, adviseur drinkwaterveiligheid. “Voor veel klanten een onoverzichtelijk en tijdrovend proces. Om klanten daarbij te helpen, werken we samen met LegionellaDossier.”

Legionelladossier

Van kantoorgebouw tot ziekenhuis

In de basis moet élke leidingwaterinstallatie worden beheerd. Voor het behoud van de kwaliteit van het drinkwater moeten onder meer kranen worden gespoeld en keerkleppen worden gecontroleerd. “Je moet immers water kunnen drinken zonder ziek te worden.” Daarnaast zijn sommige locaties, waar mensen met een mindere weerstand komen, ook verplicht een legionellapreventie uit te voeren. “Dat zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen, verzorgingshuizen, hotels en asielzoekerscentra. De software LegionellaDossier is te gebruiken voor alle soorten locaties; van kantoorgebouw tot school.” 

Tegelijk actueel houden

“LegionellaDossier biedt een basissysteem, dat wij compleet op maat inrichten”, legt John uit. “We zetten alle benodigde gegevens, bijvoorbeeld uit het beheersplan, in het systeem. Hierdoor is bij de inspectie veel informatie gelijk beschikbaar. De inspecties voeren we uit met een app op de iPad en een thermometer met bluetooth, die direct communiceert met de online omgeving. Aan de hand van een gerichte vragenlijst doorlopen we de inspectie, waarna we desgewenst ook een rapportage voor de klant maken.” Deze werkwijze is niet alleen sneller. “We kunnen hiermee ook de risicoanalyse, het beheersplan én de logboeken tegelijk actueel houden”, vervolgt John.

Flinke vooruitgang

Er zijn daarbij veel varianten mogelijk. “Wij doen bijvoorbeeld de inspectie voor de klant en daarna het beheer. Maar een klant kan het beheer ook zelf doen. Dan sluiten we een abonnement voor het gebruik van de software af.” In beide gevallen kan de klant op afstand realtime meekijken. En zelfs meldingen krijgen als beheersmaatregelen niet (tijdig) worden uitgevoerd. Een flinke vooruitgang ten opzichte van het ‘papieren’ tijdperk volgens John. “Niet langer handmatig meten, noteren en archiveren, maar altijd een actueel online overzicht.”

Alles in één

“Onze specialisten op het gebied van water kunnen vanaf een tender meedenken, maar ook bij een bestaand contract. We zetten de software nu al succesvol in op zo’n honderd locaties, bij meerdere grote klanten.” De winst voor klanten is overigens niet alleen dat ze van papier naar digitaal gaan. “Vaak hebben klanten nu verschillende bedrijven voor inspecties, beheer, installatiewerkzaamheden en LegionellaDossier. Vanuit Equans bieden wij ze alles in één.” Zelfs bij eenmalige opdrachten zijn er mogelijkheden: “Denk aan de controle van keerkleppen. We maken dan heel makkelijk eenmalig een locatie aan in het systeem. Nadat de controle in het systeem is gezet, voorzien we de klant van een rapportage.”

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met onze experts. 

John van de Pol

Adviseur drinkwaterveiligheid

Neem contact op:

John van de Pol

Adviseur drinkwaterveiligheid