Equans en Jacobs Douwe Egberts gaan nieuwe intensieve samenwerking aan

02 juni 2023

De komende jaren is Equans voor Jacobs Douwe Egberts (JDE) in Nederland dé technisch dienstverlener: Equans wordt verantwoordelijk voor het preventief en correctief onderhoud van álle in totaal honderden gebouwgebonden installaties in de kantoren en fabrieken van Douwe Egberts in Utrecht en Joure. Het contract loopt ten minste drie jaar.

Volgens contractmanager John Muskens van JDE heeft de koffie- en theefabrikant in Equans de hard serviceprovider gevonden die het zocht: “Een partij die enerzijds zorgt voor het dagelijks onderhoud aan onze installaties en daarmee voor de continuïteit van onze productieprocessen. Maar zeker ook een internationaal ervaren partij die ons als JDE gaat ondersteunen op het vlak van verduurzaming en energie-optimalisatie.” Op die vlakken verwacht Muskens de komende jaren samen met Equans flinke stappen te zetten.

Ook consultantrol

René Bont, commercieel directeur regio Utrecht bij Equans, is minstens zo enthousiast. “We zijn als Equans direct begonnen met het in kaart brengen van alle mogelijke verduurzamingsacties voor JDE. Zodat zij straks weten waar hun duurzame kansen liggen”, geeft hij aan. “We pakken als technisch dienstverlener graag die consultantrol door proactief mee te denken.” Een mooi voorbeeld hiervan is volgens hem het vooronderzoek dat Equans voor JDE gaat doen naar manieren om het gasverbruik te verminderen.

Geen onbekenden

Equans en JDE zijn geen onbekenden van elkaar. Ook de afgelopen jaren hadden beide partijen al een contract als het gaat om het onderhoud van de gebouwgebonden installaties. De samenwerking wordt met het nieuwe contract geïntensiveerd. “We zijn binnen JDE van een IFM-contract met contractmanagement support naar een managing agent-constructie gegaan met eigen JDE-contracten met hard serviceproviders. Het nieuwe contract met Equans valt hier nu ook onder”, legt Muskens de verandering uit. “Komende jaren zullen Equans en onze managing agent goed op elkaar ingespeeld raken waardoor we als JDE meer inzicht krijgen in het functioneren van onze installaties en in onze processen om zo nog beter te kunnen sturen op preventief onderhoud.”

Belang van data

“Meten is hierbij weten”, benadrukt Bont. “We gaan als Equans daarom binnen JDE nadrukkelijk aan de slag met sensoring in het kader van data-verzameling en -analyse. Om vervolgens prestaties van assets, bijzonderheden hierin en potentiële verbeteringen, middels dashboards voor John en zijn facilitaire collega’s inzichtelijk te maken. Een belangrijk aspect binnen het nieuwe contract.”