Hoe uit te breiden, verduurzamen of bouwen ondanks netcongestie

20 juni 2023

Bunnik, 20 juni 2023 - Het Nederlandse elektriciteitsnet staat steeds meer onder druk, netcongestie is ondertussen een niet te onderschatten en groeiend probleem. Ook Equans liep er tegen aan bij de verhuizing naar een nieuw pand in netcongestiegebied. Daarom ontwikkelde Equans zelf een nieuwe modulaire en duurzame oplossing die het nieuwe pand nu voorziet van de nodige stroom. De innovatieve oplossing is snel toepasbaar voor bedrijven en vastgoedontwikkelaars die willen uitbreiden, verduurzamen of bouwen in netcongestiegebied en kwam tot stand in goed overleg met gemeente en netbeheerder.

Foto Netcongestie PB

1.000 kVA noodzakelijk

“Om al onze technische specialisten nu en in de toekomst goed te laten werken, was een 1.000 kVA-aansluiting noodzakelijk”, licht Bas Smit, project manager nieuwbouw HoogTij toe. “De kavel op bedrijventerrein Hoogtij bevindt zich echter midden in een netcongestiegebied. “Dat bezorgde alle partijen de nodige hoofdbrekens”. Samen met onder meer de ontwikkelaar en netbeheerder lukte het om de huidige aansluiting, 630 kVA, van ons vorig pand op de Houthavenkade mee te nemen.” Om op de nieuwe locatie aan 1.000 kVa te komen, zette Equans de zelf ontwikkelde PowerBooster in.

Nieuwe modulaire en duurzame oplossing

De PowerBooster bestaat in dit geval uit zonnepanelen, een batterijopslag en de mogelijkheid tot het inkoppelen van een generator als het echt nodig is, bijvoorbeeld voor de donkere dagen. Alles onder regie van een slimme aansturing. Uiteindelijk gebruikt Equans straks ongeveer 50% van de duurzaam opgewekte energie zelf, zonder tussenkomst van het net. “Een mooi voorbeeld hoe we niet alleen onze klanten, maar nu ook onszelf, ondersteunen bij uiteenlopende vraagstukken. Netcongestie hoeft dus niet te betekenen dat er geen mogelijkheid is om te bouwen. We kunnen netcongestie, tijdelijk, lokaal oplossen” beaamt Equans specialist netcongestie Richard Beekhuis.

Samenwerking met netbeheerders

“Wij richten ons vooral op het oplossen van het vermogensprobleem”, vervolgt Richard Beekhuis. “Bedrijven, ziekenhuizen en kantoren die meer energie nodig hebben en dat niet krijgen. Ondernemers of instellingen, die willen uitbreiden of verduurzamen en meer stroom nodig of een grotere vermogensvraag hebben.  Naast onze oplossingen, werken wij daarvoor ook nauw samen met netbeheerders aan de verzwaring van het elektriciteitsnet, maar dat vergt vaak ook nog een aantal jaren.”

Equans adviseert en realiseert op korte- en middellange termijn oplossingen die kunnen worden ingezet totdat de netverzwaringen zijn uitgevoerd. Deze omvatten onder andere diverse batterijopslagmogelijkheden, het inzetten van zon- en windenergie, slimme aansturing en integrale energiesystemen. Daarnaast biedt Equans nog andere toekomstbestendige energieoplossingen zoals smart Grids, smart hubs en energie opslag oplossingen. Inmiddels realiseert Equans vergelijkbare oplossingen met de PowerBooster voor diverse projecten en klanten.

Over Equans

Equans is wereldleider in technische dienstverlening en maakt deel uit van de internationale beursgenoteerde Bouygues groep. Wereldwijd zijn er 90.000 medewerkers actief in 20 landen. De internationale jaaromzet van Equans bedraagt meer dan €17 miljard. Met 6.000 medewerkers realiseert Equans Nederland een omzet van 1,1 miljard euro. 

We ontwerpen, bouwen, beheren, innoveren, financieren en onderhouden technische installaties voor onze klanten. Ook zetten we duurzame oplossingen op maat in om de gebouwen, installaties, systemen en processen van onze klanten te optimaliseren. Onze hooggekwalificeerde experts ondersteunen gebieden, steden, industrieën en gebouwen dankzij hun uitstekende technische knowhow en sterke geografische aanwezigheid. Zij bieden een unieke combinatie van expertise op het gebied van HVAC (verwarming, ventilatie, airconditioning), koel en vriestechnologie (Refrigeration) en Safety & security, facility management, digitalisering & ICT, elektrotechniek, werktuigbouwkunde en robotica. Hierdoor helpen we onze klanten in het realiseren en versnellen van de 3 grote transities: de energie, digitale en industriële transitie.  

Neem contact op

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met onze experts.