Equans realiseert grootste batterijpark van Nederland in Lelystad

11 april 2024

Equans Solar & Storage, en Equans Nederland zijn door ENGIE geselecteerd voor de technische dienstverlening, technologie en realisatie van het nieuwe 35MW/100MWh batterij energieopslagproject voor de Maxima-energiecentrale in Lelystad.

Het project combineert verschillende soorten opwekking met een geavanceerd batterij-energieopslagsysteem en zal naar verwachting in 2025 in gebruik worden genomen. Naar verwachting zal het project de energievoorzieningszekerheid vergroten en het Nederlandse elektriciteitssysteem flexibeler maken.

Equans Solar & Storage bood samen met Equans Nederland een totaaloplossing voor verduurzaming van de bestaande Maxima-energiecentrale. Ze zijn verantwoordelijk voor de realisatie van alle technische dienstverlening, de contractuele civiele werkzaamheden en de aansluiting op het net.

Fluence, een wereldwijde marktleider op het gebied van energieopslag, zal de energieopslagtechnologie, software en diensten voor het project leveren.

De Nederlandse overheid heeft zich gecommitteerd om de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990 en in 2050 een reductie van 95% te realiseren, zoals uiteengezet in de Klimaatwet 2019. Om deze doelen te bereiken en de stabiliteit van het Nederlandse elektriciteitsnet te waarborgen, heeft TenneT geschetst dat Nederland tegen 2030 ten minste 9 GW aan batterij-energieopslagcapaciteit online moet brengen.

Het terrein van de Maxima-energiecentrale is goed gelegen voor een grootschalig batterijpark. Het gebied omvat een gasgestookte elektriciteitscentrale van 900 MW en een zonnepark van 32 MW met een energie hub. Zodra het energieopslagsysteem operationeel is, wordt de overtollige energie lokaal opgeslagen en vrijgegeven tijdens piekvragen.

Foto In Pb Maxima 2

Van links naar rechts: Hugo Smith, Vice President Services EMEA Fluence, Marco Siebelink, Manager operations & maintenance Maxima Power Plan ENGIE, Arjan Sixma, Head of projects NL ENGIE Flexible Generation, Erik Groen, Head of Battery Storage international Equans, David Vermaas, Project Manager Equans. ©Sjors Evers

"Het bouwen op het terrein van een elektriciteitscentrale vereist vaardigheden op hoog niveau. We zijn erg blij met het vertrouwen van ENGIE. Samen met onze centrale Battery Energy Storage Solutions (BESS)-expertise en lokale uitvoeringsvaardigheden zijn we klaar om deze snelgroeiende markt aan te pakken", zegt Elisabeth Benedetto, Executive Vice President van Energies BU bij Bouygues Energies & Services en hoofd van het merk Equans Solar & Storage.

"Nadat Giga Buffalo ons opdracht gaf voor het 25 MW/48MWh opslagproject in de buurt van Lelystad, beloont dit project wederom onze technologische expertise in grootschalige batterijprojecten", zegt Ruud Schenk, Directeur Equans Infra & Energie.

 

Over Equans

Equans is een dochteronderneming van de Bouygues-groep, een wereldleider in de energie- en dienstensector met activiteiten in 20 landen, 90.000 werknemers op 5 continenten en een omzet van 18,8 miljard euro in 2023.

Equans ontwerpt, installeert en levert oplossingen op maat om de apparatuur, systemen en technische processen van haar klanten te verbeteren en het gebruik ervan te optimaliseren ter ondersteuning van de energie-, industriële en digitale transities. Dankzij een sterke lokale aanwezigheid op basis van haar historische lokale merken en uitstekende technische expertise, zijn de hooggekwalificeerde experts van Equans in staat om regio's, steden, industrieën en gebouwen te ondersteunen op het gebied van HVAC (Verwarming, Ventilatie en Airconditioning), Koeling en Brandveiligheid, Facility Management, Digitaal en ICT, Elektriciteit, Mechanica en Robotica. Equans is marktleider in de belangrijkste Europese markten (Frankrijk, Zwitserland, België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk) en is ook goed gerepresenteerd in de Verenigde Staten en Latijns-Amerika. www.equans.com

 

Over Equans & Solar Storage

Met tientallen jaren ervaring is Equans Solar & Storage de one-stop-partner voor geschaalde, geïntegreerde en performante oplossingen voor zonne- en opslagprojecten.
Wij bestrijken de gehele waardeketen van ontwerp tot exploitatie, inclusief installatie en onderhoud, en leveren diensten zoals de ontwikkeling en levering van grootschalige zonneparken, front-the-meter netschaal Battery Energy Storage Solutions (BESS) en energienetsystemen. Equans Solar & Storage is actief in 15 landen, met meer dan 1.500 experts op het gebied van zon-PV en hoogspanning, en heeft wereldwijd 5,5 GW aan zonne-energiecapaciteit geïnstalleerd, 550 MWh BESS en exploiteert en onderhoudt ongeveer 2 GW aan zonne-energiecentrales.
Onze missie: de energietransitie en een koolstofarme wereld dienen door gebruik te maken van onze expertise op het gebied van zonne-energie en opslag. www.equans.com/solar-storage 

Equans Solar & Storage is een onderdeel van Equans.

 

MEDIACONTACTEN

Equans Corporate
Florence Lépany-Duval - Nederland | contact-media@equans.com

Equans Solar & Storage
Isabelle Novel, Hoofd Communicatie: +33 (0)7 65 18 35 95, i.novel@bouygues-es.com
Erik Groen, Hoofd Battery Storage International: +33 (0) 7 86 08 01 73, erik.groen@equans.com

Equans Nederland
Ingrid Clauwaert, Manager Public Relations: +31 6 48 87 16 14, ingrid.clauwaert@equans.com 

Neem contact op

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met onze experts. 

Ook interessant