Ontdek de route naar een Smart Building: de sleutel tot efficiënte, veilige en duurzame gebouwen

05 april 2024

In 2050 moet de gebouwde omgeving energieneutraal zijn: dat is één van de duurzaamheidsdoelen in het Nederlandse Klimaatakkoord. De opkomst van Smart Buildings, ofwel slimme gebouwen, gaat bijdragen aan dit doel. Maar wat maakt een gebouw ‘slim’, en wat zijn – naast duurzaamheidsvoordelen – andere voordelen?

Header1 2560X1600

Het klinkt als een architectonisch hightech hoogstandje: een smart building of slim gebouw. Maar het is meer dan dat. Een slim gebouw is een intelligent en geïntegreerd systeem om verschillende technologieën die gebruikt worden om de efficiëntie, veiligheid, duurzaamheid en gebruikerservaring in het gebouw te verbeteren rekening houdend met de wensen van haar gebruikers.

Daarmee brengt een smart building vaak een einde aan eilandautomatisering door de naadloze integratie van diverse systemen, zoals verlichting, HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning), beveiliging, energiebeheer, en zelfs het gebruik van data-analyse voor het optimaliseren van ruimtegebruik en operationele processen.

Op weg naar een slimmere toekomst

Het is belangrijk om voorbereid te zijn op de vele slimme toepassingen die kunnen helpen om werkzaamheden efficiënter en productiever te maken. Kunstmatige intelligentie en digitalisering vormen de kern van jouw bedrijfsstrategie. Sensoren en actuatoren vormen essentiële bouwstenen van slimme gebouwen, waar ze worden ingezet om gegevens te verzamelen en te communiceren over de prestaties en het gebruik van het gebouw en de technische systemen die erin zijn geïnstalleerd. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd om waardevolle inzichten te genereren, die als basis dienen voor data-gedreven besluitvorming en het optimaliseren van processen.

Technische uitdagingen

Het voelt soms als een enorme verschuiving: van bestaande bouw naar smart building. Daarom is het belangrijk om nú de eerste stappen te zetten zodat je gebouw klaar is voor de toekomst. Waar moet je over nadenken bij het creëren van een smart building ready-gebouw?

Zorg voor een open, gestandaardiseerde architectuur

Een van de grootste uitdagingen bij het bouwen van slimme gebouwen is de communicatie tussen verschillende systemen, afdelingen, mensen en apparaten. Verschillende leveranciers gebruiken vaak verschillende communicatieprotocollen en standaarden, wat integratie lastiger maakt. Het creëren van een open, gestandaardiseerde architectuur voor slimme gebouwen – en de afdelingen die betrokken zijn bij het creëren van een slim gebouw – kan helpen deze uitdaging aan te pakken.

Werk nauw samen met IT / cybersecurity

Met de toegenomen connectiviteit van slimme gebouwen komt ook een groter risico op cyberaanvallen. Hackers kunnen proberen in te breken in het netwerk van een gebouw om toegang te krijgen tot gevoelige gegevens of om systemen te manipuleren. Het implementeren van robuuste cybersecuritymaatregelen, zoals encryptie, authenticatie en geavanceerde firewalls, in samenwerking met de IT-afdeling van jouw organisatie is essentieel om de veiligheid van slimme gebouwen te waarborgen. Daarnaast is het noodzakelijk om strikte privacy beleidsmaatregelen te implementeren en transparantie te bieden aan gebruikers over hoe hun gegevens worden gebruikt.

Kies voor schaalbare oplossingen  

Slimme gebouwen moeten in staat zijn om mee te groeien met de veranderende behoeften van gebruikers en organisaties. Dit vereist een schaalbare en flexibele architectuur die gemakkelijk kan worden aangepast en uitgebreid naarmate de vereisten evolueren. Het gebruik van modulaire systemen kan helpen om deze uitdaging aan te pakken.

Werk samen in én aan het gebouw

Hoewel slimme gebouwen de potentie hebben om de energie-efficiëntie te verbeteren, onderhoudskosten te verlagen en comfort te verhogen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan een gezamenlijke strategie en visie op de bijdrage die smart building technologieën aan uw organisatie dienen te leveren. Daarbij zijn diverse stakeholders van invloed, zoals uw IT-organisatie, energieconsultants, uw HR-afdeling, de eindgebruikers en de onderhoudsorganisatie. Het tijdig betrekken van de betreffende stakeholders is dan ook essentieel voor het slagen van een smart building project.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met onze experts. 

Richard de Ruijter

Commercieel Marktmanager Smart Building

Neem contact op:

Richard de Ruijter

Commercieel Marktmanager Smart Building