Circulaire Economie

  • Reduceren van grondstoffengebruik met de 10R strategie
Hulshoff Ge Ntegreerd Energiesysteem

Waar de energietransitie in volle gang is, volgt de grondstoffenrevolutie met rasse schreden. Equans gelooft in een circulaire werkwijze en werkt hard aan operationele aanpassingen die daarvoor nodig zijn. We richten ons hierin op:

  • Circulaire productselectie
  • Circulaire behandeling van vrijkomend materiaal

In de praktijk gaan we op zoek naar mogelijkheden om producten aan te schaffen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal en/of refurbished zijn. Hiervoor zoeken wij naar innovatieve fabrikanten in de toeleveringsketen waarmee wij een langdurige relatie aangaan. Hiermee verhogen wij de hoeveelheid hergebruikt materiaal in de installaties die wij ontwerpen en beheren voor klanten. Aan het einde van de levensduur verzorgen wij dat de materialen die vrijkomen zo hoogwaardig mogelijk worden gebruikt. Het minimale niveau is dat materialen worden gerecycled tot bruikbare grondstoffen. Vanuit deze basis zoeken wij met ketenpartners naar mogelijkheden om (onderdelen van) installaties te refubishen. 

Volledig circulair in 2050

Equans volgt de ambitie die is gesteld door de Nederlandse overheid als onderdeel van het grondstoffenakkoord. Het streven is om in 2030 de helft van het ‘primaire’ materiaal te gebruiken en in 2050 volledig circulair te werken. Op dit moment is het nog lastig om voortgang te meten en precies te zien hoe we ervoor staan. Het meetbaar en aantoonbaar maken van onze voortgang is dan ook een doelstelling voor de korte termijn. 

Inzet en resultaat

Sinds 2017 werkt het circulaire ambassadeursnetwerk van Equans NL aan het ontwikkelen van onze circulaire manier van werken. Per jaar organiseren wij twee netwerk bijeenkomsten waar wij kennis delen en de voortgang bijhouden. Daarbij werken wij samen met specifieke partners om ervaring op te doen in de praktijk.

We hebben drie belangrijke strategieën ontwikkeld om afval te verminderen:

  1. Voorkomen van afvalstromen: Door heldere communicatie en bewuste keuzes proberen we afvalstromen te voorkomen.
  2. Gebruik van alternatieve herbruikbare materialen: We zoeken voortdurend naar duurzamere materialen en oplossingen.
  3. Optimale verwerking van reststromen: We verbeteren continue de scheiding aan de bron om recycling te optimaliseren. 

We brengen de circulaire economie in de praktijk met als doel een 50% reductie in het gebruik van primaire grondstoffen tegen 2030. Dit doen we door partnerships in de keten te benutten en door binnen onze eigen processen reststromen zo goed mogelijk te scheiden en te hergebruiken. Ons interne Circulaire Ambassadeursnetwerk speelt een belangrijke rol in het verder ontwikkelen van onze circulaire dienstverlening voor klanten. Dit netwerk is opgericht in 2017 en heeft sindsdien bijgedragen aan de implementatie van circulaire oplossingen en bewustwording binnen de organisatie. In 2023 werden onder andere twee succesvolle netwerkbijeenkomsten georganiseerd met een deelname van 70 tot 90 Equans medewerkers per bijeenkomst.

Daarnaast hebben we diverse projecten gelanceerd, zoals de circulaire dienstverlening voor gasgestookte ketels en een take-backprogramma voor pompen. Ook hebben we op verschillende projecten een succesvolle samenwerking met Refurn BV, waarbij we werken aan retourlogistiek, het testen en waarderen van vrijgekomen materialen. Een concreet voorbeeld hiervan is ons werk met gereviseerde laadpalen, dat heeft geleid tot significante materiaal- en CO2-reducties.

Op basis van de rapportages van Refurn over 2023 willen we in de toekomst de samenwerking verder uitbreiden, onder andere door noodverlichting hoogwaardig te laten hergebruiken. Deze initiatieven dragen bij aan ons doel om de circulaire economie concreet vorm te geven binnen onze organisatie en keten.

Circulariteit in onze eigen bedrijfsvoering

Binnen Equans zetten we volop in op circulair werken, niet alleen voor onze klanten maar ook in onze eigen bedrijfsvoering. Een goed voorbeeld hiervan is ons grootschalige project voor de revisie van laadpalen. In 2024 zijn duizenden publieke laadpalen in verschillende Nederlandse steden vervangen, maar in plaats van deze af te danken, hebben we een circulair proces ontwikkeld om ze een tweede leven te geven.

Samen met Refurn BV, een circulair en sociaal werkbedrijf, hebben we een proces opgezet waarin de laadpalen grondig worden gereviseerd en waar mogelijk opnieuw worden ingezet. Dit sluit perfect aan bij onze ambitie om maximaal waardebehoud te creëren. De gereviseerde laadpalen worden ingezet op locaties zoals commerciële parkeerplaatsen, onderwijsinstellingen en projectlocaties. Bovendien dragen we bij aan werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via onze samenwerking met Refurn en hun partner Milieuwerk.

Deze aanpak van gereviseerde laadpalen is niet alleen duurzaam, maar ook kostenefficiënt. Klanten kunnen rekenen op laadpalen van hoge kwaliteit tegen minder dan de helft van de nieuwprijs, met korte levertijden en zonder minimale afname. Hiermee bewijzen we dat circulariteit niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de bedrijfsvoering van onze klanten.

Foto Circulairwerken
Whitepaper CE

Whitepaper Circulaire economie

De informatie over verwerking van jouw persoonsgegevens en je rechten daarbij, lees je in onze privacyverklaring.

Meer weten?

Ontdek meer over ons MVO-beleid. Neem vrijblijvend contact op met een van onze MVO consultants.

Maurits van Riemsdijk

Sustainability manager

Neem contact op:

Maurits van Riemsdijk

Sustainability manager