Revisie(3)

Circulair werken met één druk op de knop

17 januari 2023

De Circulaire Economie, misschien een moeilijk begrip, is simpel gezegd slim omgaan met materialen. Dat we deze niet op de afvalhoop terecht laten komen om vervolgens nieuwe materialen uit de aarde te trekken. Slim omgaan met materialen, zorgt voor een weerbare economie, goed voor mensen (people), de aarde (planet) en voorspoed (prosperity, profit).

Maar waar begin je? Door eerst erbij stil te staan dat je het al heel goed doet. Bij Equans is onderhoud en beheer onze corebusiness. Onderhoud betekent o.a. het in stand houden van installaties; levensduurverlenging. Niet een geheel gebouw of installatie vervangen, maar delen ervan. Dit scoort bovengemiddeld op de zogenaamde circulariteitsladder.

Een ideale vervolgstap zou zijn om geen materialen te gebruiken, of om deze te hergebruiken. Maar wist je al dat er voldoende gereviseerde materialen beschikbaar zijn? Thuis kan je bijvoorbeeld een refurbished smartphone kopen, of vintage kleding bestellen en verkopen. Het aanbod hiervan blijft groeien.

Refurbished materialen: win-win-win

Bij Equans hebben we samen met 2ba, ons groothandel bestelplatform, ervoor gezorgd dat refurbished (gereviseerde) materialen makkelijk inzichtelijk worden gemaakt. In veel gevallen is dit een win-win-win situatie. Het is duurzaam, goedkoper (scheelt vaak 30% t.o.v. nieuw) en kwalitatief beter. Dit laatste garanderen leveranciers met een langere garantieperiode (3 jaar). Door onze digitalisering kunnen we over deze duurzame keuze rapporteren richting de klant. Bestellen gaat via 2ba, samen met onze inkooprapportages maken we een net inzicht in duurzame keuzes.

Aantal klanten vraagt al om circulair onderhoud

Een aantal klanten vraagt hier al om. Op dit moment wordt circulair onderhoud, zo noemen we het maar even voor het gemak, geïmplementeerd bij een aantal klanten.

Samen werken aan een circulaire economie

Equans wil op het gebied van circulair onderhoud groeien via twee assen. De klant-as en de asset-as. De eerste as werd hierboven al benoemd, de tweede as breidt zich uit i.s.m. procurement door de juiste leveranciers hierbij te vinden. Op dit moment zijn dit al Inexeon/Rensa (CV-ketel onderdelen, ventilatoren en omvormers). Ook grotere koelcompressoren en laadpaalonderdelen zijn te refurbishen.

 

Meer weten over dit onderwerp? Bekijk eens de pagina over MVO!

Contact

Heb je vragen? Neem contact met ons op. 

Neem contact op:

Ook interessant